22 metų Y. Zaghba, italės ir marokiečio sūnus, buvo vienas iš teroristų, kurie praėjusio šeštadienio vakare įvykdė teroro aktą Londono centre. Per šią teroro ataką žuvo septyni žmonės ir mažiausiai 48 buvo sužeisti.

Kaip rašo „Politico“, Y. Zaghba buvo žinomas britų ir marokiečių tarnyboms nuo to laiko, kai iš italų policijos jos gavo informaciją apie incidentą Bolonijos oro uoste.

2015 metų kovo 15 dieną Y. Zaghba ruošėsi iš ten skristi į Stambulą (buvo nusipirkęs bilietą į vieną pusę). Įtartinai besielgiantį vyrą sulaikė policija. Paklaustas apie kelionės tikslą, jis atsakė, kad „ruošiasi tapti teroristu“. Su savimi jis neturėjo jokio bagažo.

Policija paskambino jo motinai, kuri – pasak „Politico“ – pasakė, kad yra susirūpinusi dėl savo sūnaus, nes jis kalba apie džihadą (vadinamąjį „šventąjį karą“ - red.). Ji taip pat informavo, kad Y. Zaghba dirba pakistaniečių restorane Londone.

Policija areštavo jo telefoną ir kelias SIM korteles (italų žiniasklaida skelbė, kad jose buvo rasti propagandiniai teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ filmukai), tačiau nesulaikė jo paties, nes jis neįvykdė jokio nusikaltimo. Nepaisant to, policija perdavė šį reikalą Bolonijos prokuratūrai, kuri pradėjo tyrimą dėl Y. Zaghbo ryšių su terorizmu.

2016 metų balandį teismas sustabdė tyrimą dėl Y. Zaghbo, nes nepavyko įrodyti, kad vyras buvo nukeliavęs į Siriją. Policija turėjo grąžinti konfiskuotą telefoną, teismas neleido policijai nukopijuoti telefono kontaktus.

Britai žinojo, kad Y. Zaghba yra radikalas

Italijos specialiosios tarnybos perdavė Y. Zaghbos sulaikymo detales britų karinei žvalgybai MI6, kuri savo ruožtu šią informaciją perdavė Didžiosios Britanijos saugumo tarnybai MI5.

Kaip teigė „Politico“ šaltiniai, britai buvo įspėti apie šį radikalą per rutininę informacijos apie potencialius teroristus apsikeitimo procedūrą. Y. Zaghba buvo įrašytas į terorizmu įtariamų asmenų duomenų bazę, kuria naudojasi Šengeno zonos šalys.

Po Londono teroro akto pirmasis Y. Zaghbos tapatybę paskelbė italų dienraštis „Il Corriere Della Sera“. Vėliau šią informaciją patvirtino Londono policija, pabrėždama, kad vyras „nebuvo policijos ir MI5 susidomėjimo objektas“.