Ambasadoriai rėmėsi praėjusią savaitę paskelbta JT tyrimo komisijos ataskaita, kurioje teigiama, kad tris cheminio ginklo atakas vienareikšmiškai surengė Sirijos kariuomenė, vieną - „Islamo valstybės" (IS) džihadistai.

Londonas ir Paryžius pareikalavo „greito ir ryžtingo" JT Saugumo Tarybos atsako. Greitos reakcijos, kad kaltieji būtų patraukti atsakomybėn, reikalavo ir JAV ambasadorė JT Samantha Power. Tačiau sankcijų Sirijai tikimybė maža - jų priėmimas jau praeityje žlugdavo dėl Rusijos veto.

Vyriausybė Maskvoje remia B. al Assadą, o Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas pareiškė abejones ataskaita dėl cheminio ginklo. Yra „daug neatsakytų klausimų", todėl Maskva šiuo metu nepasiruošusi pripažinti tyrimo rezultatų, pareiškė jis po Saugumo Tarybos posėdžio.

„Ataskaitoje neįvardytas niekas, kam galėtų būti taikomos sankcijos, - Niujorke kalėjo V. Čiurkinas. - Joje nėra nė vienos pavardės, jokių detalių ir pirštų atspaudų“. Nors „labai tikėtina", kad buvo panaudotos nuodingos dujos chlorinas, tačiau esą nėra aišku, kas tai padarė.

Ir Sirijos ambasadorius JT Basharas Djaafaris pareiškė, kad nėra „materialių įrodymų", pagrindžiančių kaltinimus vyriausybiniams daliniams.