Verslininkas Jokūbas Laukaitis, kuris keliauja po pasaulį vystydamas internetinių kuponų verslą ChameleonJohn.com, pasidalijo savo įspūdžiais ir patarimais, kaip patekti į Šiaurės Korėją ir ko ten patekus jokiais būdais nevertėtų daryti.

Nuo ko pradėti?

Vykstant į šalį privaloma rinktis vieną iš turų, siūlomų agentūrų ir patvirtintų Šiaurės Korėjos valdžios. Kiekvienais metais yra organizuojama po keliolika turų ir jie trunka nuo dviejų iki dešimties dienų. Taip pat yra galimybė susiorganizuoti ir ilgesnės trukmės privačius turus, tačiau jų kainos gerokai didesnės.

Į kiekvieną turą vykstą nuo kelių iki keliasdešimties žmonių, priklausomai nuo turų kompanijos, du vietiniai gidai ir kartais užsienietis gidas. Visa kelionė turi būti suderinta bei pinigai pervesti likus bent 3 mėnesiams iki kelionės pradžios. Kainos svyruoja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų ir tai tikrai nėra pigu.
Sudėjus visas išlaidas ta savaitė kainavo apie 3000 eurų ir tai atrodo labai brangu, turint omeny tą faktą, kad šalis yra viena labiausiai neišsivysčiusių pasaulyje. Iš kitos pusės, aš visiškai nesigailiu, nes ši kelionė buvo viena įsimintiniausių ir labiausiai praplėtusių akiratį per mano gyvenimą
J. Laukaitis

„Man viena savaitė Korėjoje kainavo 2005 eurus, tačiau į tą kainą neįėjo skrydžiai į ir iš Kinijos, apgyvendinimas bei maitinimas Kinijoje, lauktuvės bei arbatpinigiai gidams (kuriuos visi turėjome palikti) bei nemažai tokių papildomų paslaugų vietoje, kaip cirko pasirodymas, kino teatras, boulingas, į turą neįeinantys restoranai (pavyzdžiui, picerija), barai ir t.t. Sudėjus visas išlaidas ta savaitė kainavo apie 3000 eurų ir tai atrodo labai brangu, turint omeny tą faktą, kad šalis yra viena labiausiai neišsivysčiusių pasaulyje. Iš kitos pusės, aš visiškai nesigailiu, nes ši kelionė buvo viena įsimintiniausių ir labiausiai praplėtusių akiratį per mano gyvenimą“, - įspūdžiais dalijosi J. Laukaitis.

J. Laukaičio kelionės po Šiaurės Korėją įspūdžiai

Kaip pasakoja Jokūbas, pats keliavimas po Šiaurės Korėją labiau primena pradinės mokyklos išvyką į muziejų negu kelionę.

„Absoliučiai viskas, ką darysite, bus stebima ir kontroliuojama gidų. Kiekviena nuotrauka, kiekviena interakcija su vietiniais, apranga svarbiose vietose, kuriose reikia atiduoti pagarbą lyderiams, ir praktiškai kiekvienas žingsnis turės būti patvirtintas gidų. Vienintelė vieta, kur turėsite šiek tiek laisvės, bus Jūsų viešbutis, tačiau vėlgi jokiu būdu negalėsite išeiti iš viešbučio teritorijos. Toks dalykas gali būt griežtai baudžiamas“, - tikino jis.

Verslininkas atkreipė dėmesį, kad Šiaurės Korėjoje draudžiami dalykai, dažniausiai yra susiję su jų lyderiais ir pagarba jiems.

Keistokos, bet labai svarbios taisyklės

- Laikraščius su Lyderių atvaizdais privaloma sulenkti taip, kad jų atvaizdai nebūtų perlenkti. Tokio laikraščio netyčinis išmetimas į šiukšlių dėžę būtų labai didelė klaida (kadangi praktiškai kiekvienas laikraštis yra su Lyderių atvaizdais, ją padaryti nėra labai sudėtinga).

- Prie Lyderių statulų negalima: avėti šlepečių, būti su akiniais nuo saulės, užsirišti megztinį ant juosmens, juoktis, garsiai kalbėti, bėgti, atėjus nenusilenkti, atėjus nepadėti gėlių po jų kojomis ir t.t.
Laikraščius su Lyderių atvaizdais privaloma sulenkti taip, kad jų atvaizdai nebūtų perlenkti. Tokio laikraščio netyčinis išmetimas į šiukšlių dėžę būtų labai didelė klaida
J. Laukaitis
J. Laukaičio kelionės po Šiaurės Korėją įspūdžiai

- Praktiškai visi žmonės nuolat vaikšto prisisegę ženkliukus su Lyderių atvaizdais, tad spėju, kad tai vietiniams yra visai svarbi taisyklė.

Keletas kitų taisyklių, kurių buvo privaloma laikytis:

- Nedaryti nuotraukų, kuriose būtų vienas iš šių dalykų: darbininkai, kareiviai, policininkai, statybų aikštelės, nepabaigti pastatai (ši taisyklė dėl kažkokių priežasčių šiais laikais labai svarbi), tuneliai.

- Nesinešioti bei neišsivežti iš šalies vietinės valiutos, kurią galėjome gauti tik vienoje vietinėje parduotuvėje.

- Nesivežti muzikos ar filmų iš Pietų Korėjos (telefonai bei kompiuteriai buvo tikrinami įvažiuojant į šalį).

- Nesivežti jokios religinės literatūros.

- Jokiais būdais nevaikščioti bei netyrinėti jokių vietų be gidų palydos.

- Ir nemažai kitų.

Ką pamatysite Šiaurės Korėjoje?

Vietos, kurias aplankysite, priklausys nuo turo, į kurį važiuosite.

„Aš vykau į septynių dienų turą po Šiaurės Korėja, kurio metu taip pat vyko kasmetinis Pyongyango maratonas, kuriame dalyvavo daugiau nei tūkstantis turistų", - pasakoja keliautojas.

J. Laukaičio kelionės po Šiaurės Korėją įspūdžiai

Jokūbas išvardija kelis per septynias dienas pamatytus objektus, kurie paliko didžiausią įspūdį:

- „Juche” bokštas, kuris yra aukščiausias pasaulyje akmeninis bokštas. Nuo jo visą Pyongyangą pamatysite kaip ant savo delno.

- „Saulės Šventykla” - vieta, kurioje guli Kim Il Sungo ir Kim Jong Ilo (pirmųjų Korėjos lyderių) kremuoti kūnai,. Tai yra pati švenčiausia vieta visiems Šiaurės Korėjos gyventojams;

- Demilitarizuota zona - Šiaurės bei Pietų Korėjų siena, kuri, kad ir kaip ironiškai skamba, yra labiausiai militarizuota zona visame pasaulyje;

- Kaesong miestas – vienintelis miestas Šiaurės Korėjoje, vis dar turintis daug senoviškų korėjietiškų pastatų, kadangi karo metu amerikiečiai buvo įsitikinę, kad tą miestą atsikovos sau ir dėl šios priežasties jo nebombardavo;

- Pyongyango metro - labai senoviškas metro su vos keliomis linijomis ir stotelėmis. Turistams netgi buvo leista pavažiuoti porą stotelių;

- Ir daug kitų vietų, tokių kaip: cirkas, keli parkai, didelė užtvanka netoli nuo Pyongyango, daug lyderių statulų (prie kurių būtina atnešti gėlių ir elgtis itin pagarbiai), keli universitetai, mokyklos bei darželiai ir t.t.

Kodėl verta vykti į Šiaurės Korėją?

Šiaurės Korėja visomis prasmėmis yra viena unikaliausių ir įdomiausių/keisčiausių šalių visame pasaulyje. Viskas – nuo politinės situacijos bei vietinių įstatymų iki žmonių kasdienybės ir požiūrio į gyvenimą – labai nematyta, keista ir įdomu.
Tai toli gražu nėra šalis, kurioje išvertę pilvus gulėsite paplūdimyje, gersite kokoso pieną ir mėgausitės šiltais saulės spinduliais. Tačiau joje pamatysite, ką reiškia kiekvieną dieną girdėti propagandines kalbas, skaityti visiškai vienpusišką spaudą, turėti labai nedaug laisvės; gyventi kasdienybėje, kurios kiekviena detalė diktuojama nemirštančių ir neklystančių Lyderių
J. Laukaitis
J. Laukaičio kelionės po Šiaurės Korėją įspūdžiai

Kaip tikina keliautojas, tai toli gražu nėra šalis, kurioje išvertę pilvus gulėsite paplūdimyje, gersite kokoso pieną ir mėgausitės šiltais saulės spinduliais. Tačiau joje pamatysite, ką reiškia kiekvieną dieną girdėti propagandines kalbas, skaityti visiškai vienpusišką spaudą, turėti labai nedaug laisvės; gyventi kasdienybėje, kurios kiekviena detalė diktuojama nemirštančių ir neklystančių Lyderių; negalėti nė žingsnio žengti be kitų žmonių leidimo; būti sekamam bei prižiūrimam kiekvieną dieną ir naktį.

„Kadangi aš labai vertinu laisvę priimti sprendimus savo gyvenime, ta savaitė nebuvo labai lengva. Buvo keista nuolat prašyti leidimo nueiti į tualetą ar kažką nufotografuoti. Dar dabar prisimenu, kaip grįžęs į Pekiną, dvi dienas negalėjau atsipeikėti nuo to, kad galiu daryti, ką noriu, kaip noriu ir kada noriu. Net tokie dalykai, kaip pasivaikščiojimas aplink viešbutį, ėjimas į prekybos centrą ar važiavimas taksi atrodė nuostabūs. Iš kitos pusės, tą kontrolę suvokiau kaip kelionės atrakcijos dalį ir tai buvo labai nauja bei įdomi patirtis, kuri, aišku, kelionę padarė dar unikalesne”, - neslėpė jaudulio jis.

Apie tai, kokius nuotykius J. Laukaitis patyrė Šiaurės Korėjoje skaitykite tolimesniuose ciklo “Neregėta Šiaurės Korėja” straipsniuose. Per pastaruosius du su puse metų Jokūbas Laukaitis aplankė daugiau nei 40 skirtingų šalių. Jo keliones galite sekti Facebook bei Instagram tinkluose.