Nuo to laiko, kai prieš trejus metus pradėjau aktyviai keliauti, perskaičiau daugelį kelionių knygų ir memuarų. Vieną didžiausių įspūdžių man paliko knyga Shantaram, kurią parašė žmogus, pabėgęs iš Australijos kalėjimo į Mumbajų, kur pragyveno daugelį metų slėpdamasis. Jis net kelis metus praleido gyvendamas Mumbajaus lūšnynuose ir savo knygoje aprašė lūšnynų gyventojų kasdienybę, tarpusavio santykius bei požiūrį į pasaulį už lūšnyno ribų.

Nuo tada, kai baigiau skaityti knygą, nusprendžiau, kad žūtbūt turėsiu praleisti bent kelias dienas tyrinėdamas tas pačias vietas, apie kurias tiek daug skaičiau. Tuomet pradėjau planuoti kelionę. Ilgainiui atradau vieną vaikiną, kuris gimė ir užaugo lūšnynuose ir įtikinau jį būti mano gidu dviem pilnom dienom (jis nėra gidas, kuris vedžioja turistus po lūšnyną, o tiesiog žmogus, kuris kiekvieną jų kampelį pažįsta nuo vaikystės, kadangi vis dar ten gyvena).

Visą laiką praleidome vaikščiodami po įvairias vietoves lušnynuose, kartais sustodavome užkąsti bei trumpai pailsėti. Tos dvi dienos buvo vienos įdomiausių ir turiningiausių mano gyvenime, per kurias supratau šiuos tris dalykus:

1. Lūšnynai yra atskira planeta, kurioje galioja savos taisyklės

Mumbajaus lūšnynai yra tokie unikalūs, kad jiems atitikmens rasti neįmanoma jokioje kitoje pasaulio vietoje. Jie pilni žmonių, garso, veiksmo, nešvarūs, tačiau tuo pačiu savitai struktūrizuoti ir gražūs.

Jie chaotiški ir toli gražu nebūtų ta vieta, kurioje jauna profesionalų pora rinktųsi gyventi ir auginti vaikus. Mumbajuje populiarus anekdotas, kad biurokratai slepia savo klaidas sakydami, kad negali atrasti žmonių, gyvenančių lūšnynuose. Tačiau kad ir kaip sunku patikėti, iš tikrųjų šie pranešimai kažkokiu būdu nuolat pristatomi paštininko į reikiamą vietą.

2. Ne visi gyvena skurde

Kaip galėtumėte įsivaizduoti, daugelis žmonių gyvena skurdžiai be švaraus vandens, elektros, namų tualetų bei vonių ir panašių mums įprastų dalykų. Tačiau tai toli gražu netaikoma visiems lūšnynų gyventojams. Didžioji dalis lūšnynų oficialiai yra nelegali gyvenvietė, kurioje prieš daugelį metų gyveno statybininkai su savo šeimomis (jie statė šalia esančius viešbučius bei prekybos centrus).

Statyboms pasibaigus žmonės turėjo iš lūšnynų išsikraustyti, tačiau daugelis to daryti nenorėjo, kadangi būtų tekę palikti savo namus bei kitą turtą. Šiomis dienomis nemaža dalis lūšnynų gyventojų valdo pelningas kompanijas, turi televiziją, mašinas, motociklus, elektrą ir kartais net butus ar namus kitose miesto vietose. Aš asmeniškai pažįstu žmonių, kurie uždirba daug pinigų internetu, tačiau vis dar gyvena lūšnynuose, nes ten gimė bei užaugo ir todėl jaučiasi, kaip namie. Jie net važiuoja atostogų į kitas Azijos bei Europos valstybes!

3. Lūšnynų gyventojai yra įspūdingai draugiški žmonės

Vienas didžiausių atradimų buvo tai, kad didžioji dalis žmonių su manimi elgėsi labai draugiškai. Jie norėjo su manimi bendrauti, uždavinėjo klausimus, sveikinosi ir daug šypsojosi. Kiekvieną kartą man paklausus, ar galėčiau juos nufilmuoti, didžioji dalis iš karto sutikdavo ir puldavo pozuoti. Kai kurie net dainavo ar demonstravo savo repo sugebėjimus. Kai nuėjau skustis barzdos pas vietinį barzdaskutį, jam buvo labai įdomu, kad aš iš Lietuvos (nors nesu tikras, ar žinojo, kur ji yra), ir vis domėjosi, kodėl nusprendžiau vaikščioti po lūšnynus.

Aišku galima buvo tikėtis, kad lūšnynų gyventojai bus draugiški su baltaodžiu užsieniečiu, tačiau daugelyje kitų vietų žmonės "domėdavosi" manimi tik todėl, kad norėjo man kažką parduoti. Lūšnynuose toli gražu taip nesijaučiau. Jie tiesiog norėjo su manimi pabendrauti ir parodyti man savo pasaulį.

Po tų kelių trumpų dienų jaučiausi išsekęs nuo visko, ką pamačiau, bet to niekada jau nepamiršiu. Kai kurie dalykai atrodė labai keisti, kiti - liūdino, tačiau kai kas mane net įkvėpė. Nors radau atsakymų į daugelį turėtų klausimų, išvykau iš čia su dar daugiau naujų klausimų. Dėl šios priežasties esu tikras, kad ateityje tikrai sugrįšiu į tas pačias vietas, kad pamatyčiau jas naujomis akimis.

Verslininkas Jokūbas Laukaitis, kuris keliauja po pasaulį vystydamas internetinių kuponų verslą ChameleonJohn.com, per pastaruosius du su puse metų aplankė daugiau nei 40 skirtingų šalių. Jo keliones galite sekti Facebook bei Instagram tinkluose.