Nuo ketvirtadienio Turkijoje rinkiminę kampaniją ir pačius rinkimus stebi politikė iš Lietuvos.

Lietuvos Seimo narė ir ESBO PA viceprezidentė Vilija Aleknaitė-Abramikienė jau antrąjį kartą atlieka specialiosios rinkimų stebėjimo misijos koordinatorės pareigas. Prieš metus politikė vykdė šias pareigas, kai Turkijoje buvo pirmą kartą tiesioginiu būdu renkamas prezidentas. Šiemet ji stebi rinkimus į parlamentą.

„Šie rinkimai yra ypatingi ir tai jaučiama ir Turkijos visuomenėje“, - teigė ji.

Pasak politikės, šiuose rinkimuose svarbiausia tai, kad būsimas jėgų santykis parlamente nulems Turkijos ateitį. Valdančioji partija, kuriai priklauso premjeras ir neoficialiai prezidentas, mano, kad Turkijai netinka parlamentinis valdymas ir reikia stipraus prezidento. Norima, kad parlamento vaidmuo sumažėtų.

Kaip teigė V. Aleknaitė-Abramikienė, Turkijoje jaučiama, kad politinės partijos yra stiprios: „Tai jaučiasi rinkimų metu, nes politinės partijos (valdančioji ir trys opozicinės) intensyviai vykdė rinkimų kampaniją. Taip pat jos labai intensyviai stebėjo rinkimus“.

Pasak politikės, šie rinkimai labai svarbūs dar ir tuo, kad pirmą kartą opozicinė partija, kurią didžiąja dalimi remia kurdai, Liaudies demokratinė partija rizikavo kandidatuoti vientisu sąrašu, o ne kaip nepriklausomi kandidatai.

„Jie visada turėjo atstovų parlamente, bet patekdavo į jį kaip nepriklausomi kandidatai. Šįkart jie surizikavo peržengti 10 proc. barjerą, kuris reikalingas Turkijoje, kad partija patektų į parlamentą“, - aiškino rinkimų stebėtoja. Pasak jos, iš visų ESBO valstybių - tai pats aukščiausias slenkstis, norint patekti į parlamentą.

Toks ribojimas į parlamentą leidžia patekti tik stiprioms partijoms, tačiau neleidžia politinei sistemai tobulėti ir vystytis.

„Kokie bus rezultatai, pamatysime. Galima prognozuoti, kad valdančiajai partijai nepavyks surinkti pageidaujamos dviejų trečdalių daugumos. Galbūt kaip tik opozicinės partijos bandys sudaryti tarpusavio koaliciją ir skirti savo premjerą. Čia esama daug prognozių ir gandų, kad tokiu atveju dabartiniai valdantieji sieks pirmalaikių rinkimų“, - kalbėjo šiuo metu Ankaroje dirbanti politikė.

Saugumo problemos

Kaip teigė V. Aleknaitė-Abramikienė, Turkijoje konstitucijos keitimo, demokratijos klausimai tiek pat svarbūs, kiek ir saugumas.

„Visi suprantame, kad būti ir Irako, ir Sirijos kaimyne negali būti paprasta. Pirmasis mano vizitas, atvykus į šalį, buvo į Adanos provinciją, kuri yra netoli Sirijos sienos. Vykome ten todėl, kad tame mieste opozicinės kurdų partijos būstinėje įvyko sprogimas“, - pasakojo politikė.

Provincijoje politikė apsilankė kitų partijų būstinėse. Deja, Liaudies demokratinės partijos būstinėje, kur prieš pat rinkimus įvyko sprogimas, lietuvė apsilankyti negalėjo.

„Po sprogimo jie mūsų nepriėmė, bet susitikome kitur. Taip pat susitikome su valdytoju Adanos provincijos. Klausėme, kaip jie stengsis rinkimų metu užtikrinti saugumą“, - tęsė pašnekovė.

Prieš rinkimus įvykusiame sprogime nukentėjo šeši žmonės, du iš jų sužeisti sunkiai. Du ilgalaikiai stebėtojai iš Vokietijos ir Airijos sprogimo išvengė per stebuklą.

„Sprogimo židinys buvo gėlių vazonas, atneštas kaip dovana tai partijai“, - pridėjo V. Aleknaitė-Abramikienė.

Politikę šioje provincijoje itin nustebino aktyvi rinkimų kampanija.

„Žmonės neišsigandę. Kampanija atsispindėjo ir reklamose, girliandose, plakatuose, visur važinėja autobusiukai su šūkiais“, - savo pastebėjimais dalijosi Seimo narė.

Pasak jos, tai džiugina, nes parodo, kad politinės partijos neketina užleisti savo erdvės ir demokratijos potencialas yra didelis.

„Vakar (šeštadienį – red.) mums posėdžiaujant, sužinojome, kad įvyko labai rimtas sprogimas Diyarbakiro mieste prie Sirijos sienos. Ten vyko opozicinės, prokurdiškos partijos mitingas pagrindinėje miesto aikštėje ir 30 metrų atstumu nuo lyderio nugriaudėjo sprogimai. Jų metu sužeista apie 100 žmonių. Kai kurie – sunkiai, o du žuvo vietoje“, - kalbėjo politikė.

V. Aleknaitės-Abramikienės teigimu, prieš metus tokių išpuolių šalyje prieš prezidento rinkimus nebuvo.

„Turime duomenų ir apie daug daugiau pažeidimų. Netgi yra buvę ir nužudymų rinkiminės kampanijos metu, - toliau pasakojo politikė. - Todėl turint omenyje situaciją aplink Turkiją, kur islamiškos grupės yra visai už sienos, sprogimai šalies viduje sudaro tam tikrą įtampą“.

Vis dėlto lietuvė teigė besižavinti turkų ramybe, drąsa, pasitikėjimu savimi ir svetingumu.