„Mažiausiai devyniems kariams ir dviem civiliams buvo nupjautos galvos“ patikros punkte, esančiame už maždaug 500 km į pietus nuo Tripolio, sakė pulkininkas Ahmedas Mesmaris ir dėl šio išpuolio apkaltino džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Kol kas nė viena grupuotė neprisiėmė atsakomybės už šią trečiadienį paryčiais surengtą ataką prieš Kh.Haftaro pajėgų kontroliuojamą patikros postą Džufros regione.

Tarptautinės bendrijos nepripažįstama vadinamoji Libijos nacionalinė armija, vadovaujama Kh.Haftaro, šį rajoną, kuriame įsikūrusi ir svarbi karo aviacijos bazė, užėmė birželį, atkovojusi jį iš Bengazio gynybos brigadų. Šioms brigadoms priklauso ir islamistai, kuriuos Kh.Haftaro pajėgos išstūmė iš Bengazio – antrojo pagal dydį šalies miesto.

Apžvalgininkai ir kariniai šaltiniai sako, kad IS vis dar aktyviai veikia Libijoje, ypač šalies pietuose, nors 2016 metų gruodį prarado savo svarbų bastioną – Sirto miestą.

Chaosas šioje Šiaurės Afrikos valstybėje tvyro nuo 2011 metų spalio, kai buvo nuverstas ir nužudytas jos ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Čia dėl valdžios varžosi kelios administracijos, o dešimtys ginkluotų grupuočių stengiasi perimti didelių Libijos energetikos išteklių kontrolę.