Pasak Europos Parlamento pirmininko Antonio Tajani, 74 metų Januszas Korwinas-Mikke sulaukė „precedento neturinčių“ sankcijų, tarp kurių numatyta 30 dienų nemokėti jam Europos Parlamento nariui skiriamų dienpinigių, kurių suma per tą laikotarpį sudarys 9 210 eurų.

ES asamblėja jau ir seniau yra baudusi J. Korwiną-Mikke už jo rasistinius pareiškimus ir pasisakymus apie Holokaustą.

„Aš netoleruosiu tokio elgesio, ypač, kai kalbama apie tuos, kurie turėtų oriai atlikti Europos žmonių atstovų pareigas“, – sakoma A.Tajani pareiškime.

J.Korwinas-Mikke taip pat dešimt dienų nušalintas nuo parlamentinės veiklus ir jam bus draudžiama vienerius metus atstovauti Europos Parlamentą.

A. Tajani tyrimą dėl lenkų atstovo pradėjo anksčiau šį mėnesį sulaukęs europarlamentarų skundų dėl J. Korwino-Mikke „seksistinių pareiškimų“, kurie nuskambėjo ispanų parlamentarei Iratxe Garcia-Perez sakant kalbą.

„Žinoma, kad moterys turi uždirbti mažiau už vyrus, nes jos yra silpnesnės, mažesnės ir ne tokios protingos, todėl turi uždirbti mažiau“, – nutraukęs pranešėją J. Korwinas-Mikke parlamente.

O tada prabilo apie moteris sporte: „Ar žinote, kiek moterų yra geriausių šachmatininkų šimtuke? Galiu atsakyti: nė vienos“.

Į tai I.Garcia Perez atsakė: „Pagal tai ką jūs kalbate... aš neturėčiau teisės čia būti“.

„Manau, kad turiu ginti Europos moteris nuo tokių vyrų kaip jūs“, – pridūrė ji.

Anksčiau J.Korwinas-Mikke yra pareiškęs, kad nacių lyderis Adolfas Hitleris „nežinojo apie žydų naikinimą“, pabėgėlius pavadino „žmonių atmatomis“ ir vartojo rasistinį terminą kalbėdamas apie juodaodžius.