Šis teismo sprendimas leis populiariausiam Lenkijos politikui balotiruotis per spalio 8 dieną vyksiančius prezidento rinkimus. Nuomonių apklausos rodo, kad jo pergalė būtų lengva.

Byla A. Kwasniewskiui buvo iškelta vadovaujantis 1998 metų Liustracijos įstatymu, pagal kurį aukščiausi valstybės pareigūnai privalo deklaruoti bet kokius buvusius ryšius su slaptosiomis tarnybomis. Šis įstatymas kandidatams į prezidentus taikomas pirmą kartą.

A. Kwasniewskio padėjėjų teigimu, dokumentus, privertusius suabejoti prezidento pareiškimu, kad jis niekada nedirbo slaptajai policijai, galėjo pateikti parlamente ir vyriausybėje dominuojanti dešiniojo sparno opozicija.

A. Kwasniewskio aplinka pagrindinį jo varžovą, "Solidarumo" rinkimų akcijos (SRA) pirmininką Marianą Krzaklewskį (Marianą Kšaklevskį), apkaltino nešvarios kampanijos organizavimu siekiant sumažinti prezidento šalininkų skaičių.

Kolaboravimu įtariamas ir buvęs šalies prezidentas Lechas Walesa (Lechas Valensa). Verdiktas dėl jo sąsajų su slaptosiomis tarnybomis bus paskelbtas penktadienį.