Kaip parodė „Ipsos“ balsavusiųjų apklausa, 42 metų konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) kandidatas A.Duda laimėjo 34,8 proc. balsų, o favoritu laikytas B.Komorowskis liko antroje vietoje su 32,2 proc. rinkėjų parama.

Kalbėdamas po balsavi mo pabaigos A.Duda paragino lenkus būti vieningus.
„Giliai tikiu mūsų vienybe, mūsų stiprios ir išdidžios lenkų tautos vienybe, - sakė jis. - Turime dvi įtemptas savaites. Prašau jūsų paramos.“

„Šiandien buvo tik uvertiūra, mums reikia pergalės, turime dirbti dėl jos“, - sakė pirmo turo laimėtojas.

B.Komorowskis pareiškė, kad rinkimų rezultatai yra „rimtas perspėjimas“ tiems, kas nori turėti „protingą Lenkiją“.

Lenkai sekmadienį balsavo pirmajame prezidento rinkimų, kuriuose pergalė buvo prognozuojama populiariam dabartiniam valstybės vadovui Bronislawui Komorowskiui, ture.

Tačiau 62-ejų metų istorikui, kuris prezidentu buvo išrinktas 2010-aisiais ir laikomas artimu valdančiajai centristinės pakraipos Pilietinei platformai (PO), nepavyko užsitikrinti mažiausiai 50 proc. balsų jau pirmajame rate ir dėl galimybės dirbti antrą kadenciją jis dar kartą turės rungtis gegužės 24 dieną.

Trečią vietą, kaip ir buvo prognozuota, užėmė politinėje scenoje anksčiau nefigūravusi roko žvaigždė Pawelas Kukizas, užsitikrinęs svarią 20,3 proc. paramą. Prieš rinkimus buvo laikoma, kad šis 51 metų antiisteblišmento kandidatas gali viltis gauti gerokai mažiau - maždaug 11 proc. rinkėjų, daugiausia jaunimo ir nusivylusio elektorato, balsų.

„Žiniasklaida iš mūsų šaipėsi ir juokėsi, (...) bet mes žengiame pirmyn, kad atiduotumėme Lenkiją mūsų vaikams ir vaikaičiams, kad mūsų vaikai sugrįžtų iš Airijos ir Anglijos", - pasibaigus balsavimui sakė P.Kukizas ir pridūrė, jog tai tik pradžia.

„Mes laimėsime rudenį, mes pakeisime konstituciją, mes grąžinsime Lenkiją jos piliečiams", - sakė jis.

Nuo to, už ką antrame ture balsuos P.Kukizo rinkėjai, didžia dalimi priklausys, katras kandidatas laimės. Per ankstesnius rinkimus šis muzikantas paremdavo B.Komorowskio sąjungininkus.

62-ejų metų B.Komorowskis, kuris prezidentu buvo išrinktas 2010-aisiais ir kuris yra laikomas artimu valdančiajai centristinės pakraipos Pilietinei platformai (PO), pareiškė, kad rinkimų rezultatai yra „rimtas perspėjimas“ tiems, kas nori turėti „protingą Lenkiją“.

Be kitų, prezidento posto dar siekė ekskomunistų iškelta 36 metų Magdalena Ogorek (Magdalena Ogurek), dailios išvaizdos politikė, kurią lenkai dėl panašumo į manekenę praminė Barbe, ir penki dešiniojo sparno populistai.

Apklausos rodė, kad kampanijos pradžioje ji buvo trečia populiariausia kandidatė, bet jos vertinimas greitai nusmuko dėl virtinės nuviliančių vietų pasirodymų ir pasisakymų. Sekmadienį ji liko penkta su 2,4 proc. balsų.

Savo poziciją dėl iš viso 11 kandidatų, siekiančių prezidento posto, turėjo teisę pareikšti apie 30,8 mln. Lenkijos rinkėjų.

„Ipsos“ duomenimis, rinkėjų aktyvumas buvo 49,4 procento.

Net jei B.Komorowskis galiausiai taps antrojo turo laimėtoju, jo pralaimėjimas pirmajame ture yra skaudus smūgis premjerei Ewai Kopacz, kuri yra artima prezidento sąjungininkė.

Vėliau šiais metais jos centro dešinės vyriausybei teks stoti į įtemptą kovą dėl dar vienos kadencijos, o iššūkį jai mes ta pati opozicinė PiS, kuriais atstovauja A.Duda.

Sunki kova

"Neturėkime jokių iliuzijų. Mūsų laukia sunkus darbas, sunki kova, bet esu įsitikinęs, kad mūsų laukia ir pergalė", - sakė B.Komorowskis savo rėmėjams, kurie vėlai sekmadienį susirinko Varšuvos nacionaliniame stadione.

Lenkijos prezidento galios ribotos, bet jis vadovauja gynybos ir užsienio politikai, taip pat gali siūlyti teisės aktų projektus ir blokuoti parlamento priimtus įstatymus.

Buvusiam gynybos ministrui B.Komorowskiui nacionalinio saugumo sritis yra ypač svarbi, ir per rinkimų kampaniją jis daug dėmesio skyrė nacionalinio saugumo klausimams, kurie jaudina rinkėjus, besibaiminančius, kad Lenkija gali po Ukrainos tapti kitu Rusijos agresijos taikiniu.

„Jau seniai taip arti prie Lenkijos sienų nevyko ginkluotas konfliktas, koks vyksta mūsų dienomis“, – prezidentas perspėjo praeitą savaitgalį, kalbėdamas apie Rusijos „agresiją“ prieš kaimyninę Ukrainą.

Pasak analitikų, B.Komorowskis yra stabilumo simbolis, o permainų norintys rinkėjai gręžiasi į kitus kandidatus, kurie visi yra nusistatę prieš PO vyriausybės liberalią ir proeuropietišką politiką.
„Aš balsuoju už Komorowskį, jis atrodo kaip geras tėvas, nuosaikus ir konservatyvus“, – sakė Varšuvos verslininkė Katarzyna Oleksowicz (Katažyna Oleksovič), kuri internetu pardavinėja vaikiškus drabužius.

„Pirmiausia, aš bijau karo, o kiti kandidatai yra pernelyg agresyvūs ir galėtų pastūmėti karo link“, – pridūrė ji.

A.Duda savo ugningose rinkimų kampanijos kalbose žadėjo daugybę socialinių lengvatų ir tvirtino, kad jeigu Lenkija įsives eurą, kaip tą ilgainiui numato padaryti B.Komorowskis, tai neišvengiamai išaugs kainos.

„Jo pažadai smarkiai prasilenkia su prezidento galiomis, o jo dosnūs ekonominiai siūlymai galėtų sužlugdyti netgi (gerokai didesnį) Vokietijos biudžetą“, - sakė politologas Radoslawas Markowskis iš Politikos mokslų akademijos.

A.Duda griežtai kritikavo 2011 metų Stambulo konvenciją – pirmąjį pasaulyje įpareigojantį teisinį dokumentą, skirtą kovai su smurtu prieš moteris ir jo prevencijai. Lenkija šią konvenciją ratifikavo praeitą mėnesį.

Be to, A.Duda, kaip ir Lenkijoje labai įtakinga Katalikų Bažnyčia, yra nusistatęs prieš dirbtinį apvaisinimą – kitaip negu B.Komorowskis.

„Duda, tik Duda“, – sakė šeštą dešimtį perkopęs darbininkas iš Varšuvos Mieczyslawas Jankowskis.

„Tikėjausi netrukus išeiti į pensiją, bet Komorowskis ir jo draugai pailgino pensinį amžių iki 67 metų. Duda pažadėjo tai pakeisti“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)