Ekipažas atsisakė tūpti atsarginiuose Minsko ar Vitebsko oro uostuose

Prie Smolensko katastrofą patyrusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo ekipažui buvo patarta leistis atsarginiuose aerodromuose - Minske ir Vitebske, sakė Rusijos Federacijos prezidento atstovas Centrinėje federalinėje apygardoje Georgijus Poltavčenka.

Per pasitarimą su premjeru Vladimiru Putinu jis sakė, kad dėl blogo matomumo ir sudėtingų meteorologinių sąlygų lėktuvo ekipažui buvo pasiūlyta "sukti į Minską ir Vitebską".

"Tačiau, pasak skrydžių vadovo (Smolensko aerodrome), ekipažas pats nusprendė apsižvalgyti ir patiems spręsti kaip toliau elgtis", - aiškino G.Poltavčenka.

Jis patvirtino premjerui, kad laukė lenkų delegacijos oro uoste, ir tuo metu, anot jo, kai lėktuvas mėgino tūpti, matomumas buvo apie 100-150 metrų. "Buvo tirštas rūkas", - pabrėžė jis.

Dar G.Poltavčenka sakė, jog leidžiantis lėktuvui nebuvo girdėti variklių gausmo, o tik keli "keisti smūgiai".

"Tai jūs pirmieji atsidūrėte (įvykio) vietoje?" - paklausė V.Putinas.

"Po trijų minučių", - atsakė G.Poltavčenka.

Federalinės oro transporto agentūros vadovas Aleksandras Neradka, pasakodamas apie lėktuvo sudužimo aplinkybes, sakė, kad lėktuvas skrido žemiau negu turėjo ir pirmas smūgis buvo į aštuonių metrų aukščio medį, nors tuo metu lėktuvas turėjo būti 60 metrų aukštyje.

V.Putinas apžiūrėjo lėktuvo kritimo vietą

Į Smolenską šeštadienį atvykęs ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, apžiūrėjo Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo kritimo vietą.

Kartu su vicepremjeru ir Sergejumi Ivanovu ir Nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) vadovu Sergejumi Šoigu nuėjo tiesiai į lainerio kritimo vietą, kur gelbėtojai rankiojo nuolaužas, traukė žuvusiųjų kūnus.

Netrukus jis surengė pasitarimą apie lėktuvo katastrofos pasekmių likvidavimą.

Transporto ministras Igoris Levitinas pranešė premjerui, kad lėktuvo pilotas pats asmeniškai priėmė sprendimą tupdyti lėktuvą, nors matomumas buvo vos 400 metrų, kai norma yra 1000 metrų.

"Mes radome vietoje du savirašius, bet nieko nelietėme, kol neatvyko mūsų kolegos (iš Lenkijos)"- sakė I.Levitinas ir pridūrė, jog sutarta savirašius vežti į Maskvą, kur ir bus atlikta ekspertizė. Mat lenkai nutarė sudaryti savo techninę komisija tragedijai tirti.

NSM vadovas S.Šoigu informavo premjerą, jog visi žuvusiųjų palaikai surinkti ir parengti gabenimui į Maskvą.

Į Smolenską atvyko ir oficiali grupė lenkų ekspertų, sakė žurnalistams Tarptautinio aviacijos komiteto vadovė Tatjana Anodina.

Pasak jos, grupėje yra Gynybos, Civilinės aviacijos ministerijų specialistų, dalyvaujančių aviacijos įvykių tyrimuose. Jie jau atvyko į avarijos vietą.

Lėktuvas techniškai buvo tvarkingas, bet skrido per žemai

Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvas, artėdamas prie aerodromo netoli Smolensko, skrido per žemai ir nebegalėjo pakilti bent kiek aukščiau, užkabino medžių viršūnes ir nukrito, taip per Lenkijos televiziją aiškino vienas patyrusių lakūnų, pranešė "Echo Moskvy".

"Patyrę pilotai retai priima sprendimą tupdyti lėktuvą per ketvirtą mėginimą, - sakė lakūnas bandytojas Eugenijus Pankevičius. - Jei antras mėginimas nepasiseka, skrendama į atsarginį aerodromą".

Pasak jo, gali būti, kad lakūnai buvo labai spaudžiami, kad lėktuvas tūptų Smolenske. Jis taip pat mano, kad šios katastrofos priežastimi vargu ar gali būti kokia nors techninė problema.

Prie Smolensko sudužęs lėktuvas Tu-154 praėjusių metų pabaigoje buvo iš pagrindų suremontuotas, sakė Samaroje veikiančios gamyklos "Aviakor" generalinis direktorius Aleksejus Gusevas.

"Kapitalinis Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo Tu-154 remontas buvo atliktas 2009-ųjų gruodį", - sakė jis kanalo "Vesti-24" eteryje.

Lėktuvo pilotai ignoravo dispečerio nurodymus

Šeštadienį prie Smolensko sudužusio Lenkijos prezidento lėktuvo įgula kelis kartus ignoravo aerodromo "Smolensk" skrydžių dispečerio nurodymus, sakė Rusijos karinių oro pajėgų štabo viršininkas generolas leitenantas Aleksandras Aliošinas.

Pasak jo, likus pusantro kilometro iki aerodromo lėktuvas "padidino vertikalųjį leidimosi greitį ir ėmė leistis žemiau leidimosi trajektorijos".

"Tada dispečeris nurodė pilotams grįžti į horizontalaus skrydžio režimą, o kai jie neįvykdė nurodymo, kelis kartus įsakė tūpti kitame aerodrome", - aiškino A.Aliošinas.

"Tačiau įgula ir toliau tęsė leidimąsi; deja, tai baigėsi tragiškai", - sakė kariškis.

Tada gruodžio 21-ąja pasirašytų aktu lėktuvas buvo perduotas eksploatacijon; kitas toks remontas planuotas po šešerių metų.

"Šių metų kovą L.Kaczynskio Tu-154 ore išbuvo iš viso 124 valandas ir tūpė apie 50 kartų", - sakė A.Gusevas.

"Aviakor" spaudos tarnyba taip pat nurodė, kad techninį lėktuvo aptarnavimą atliko lenkų specialistai. Dar jie patikslino, kad gamykloje buvo kapitališkai suremontuoti ir lėktuvo varikliai.

Minimas lėktuvas buvo pagamintas 1990 metais ir buvo naudojamas 20 metų. Juo skraidė net trys Lenkijos prezidentai: Wojciechas Jaruzelskis , Lechas Walesa ir Aleksandras Kwasniewskis.

Šis lėktuvas pastaruoju metu buvo patyręs kelis menkesnius incidentus: 2008 metais dėl vairo mechanizmo gedimo lėktuvas buvo įstrigęs Ulan Batore, o kiek vėliau Seulo rajone tas pats lėktuvas, kuriame tuo metu buvo prezidentas L.Kaczynskis, pateko į itin turbulentišką zoną.

Ekspertas: katastrofos priežastis - piloto klaida

Visi duomenys rodo, kad Lenkijos prezidentą skraidinęs lėktuvas Tu-154 Rusijoje netoli Smolensko sudužo dėl piloto klaidos, šeštadienį Lenkijos televizijai tvn24 pareiškė karinės aviacijos ekspertas Tomaszas Szulcas.

"Problemų kilo dėl piloto ryžtingumo... Įprastomis sąlygomis tas pats pilotas, neabejoju, būtų paprasčiausiai nemėginęs tūpti, - sakė jis. - Tačiau tikėtina, kad jis šį kartą mėgino nutupdyti lainerį tris ar keturis kartus, o tai jau yra nepaprasta situacija".

Ekspertas mano, kad pilotas tikriausiai jautė spaudimą, suvokdamas, kokia svarbi jo misija, mat lėktuvas skraidino aukštus Lenkijos vyriausybės narius, kurie turėjo dalyvauti Katynės žudynių metinių minėjimo ceremonijoje, turinčioje ypatingą reikšmę Rusijos ir Lenkijos santykiuose.

"Norėčiau pabrėžti, kad situacija buvo nepaprasta: retai kada lėktuve esančių svarbių pareigūnų gyvybėms iškyla pavojus, kai oro sąlygos peržengia leistinas (saugumo) ribas", - sakė T.Szulcas.

"Jeigu sąlygos blogos, pilotas dažnai netgi nemėgina nutupdyti lėktuvo", - pridūrė jis.

Lechas Kaczynskis ir Maria Kaczynska

Rastos "juodosios dėžės"

Lenkijos prezidento lėktuvo sudužimo vietoje rastos abi juodosios dėžės, šeštadienį pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) vadovas Sergejus Šoigu.

"Katastrofos vietoje rasti savirašiai įtaisai - ir telemetriniai, ir garso, - sakė lenkų ir rusų žurnalistams ministras. - Jau pradėta jų ekspertizė, kuri nušvies katastrofos priežastis".

S.Šoigu pabrėžė, kad "to lėktuvo skrydžio trajektorija, kurią aš šiandien patikrinau du kartus, liudija, kad buvo nukrypta nuo tūpimo ir kilimo tako ne tik aukščiu bet ir pločiu - nemažiau kaip 150 metrų".

Pasak NSM, lenkų lėktuvas visiškai suniokotas, o jo fragmentai išblaškyti dideliame plote.

"Suirimas, sprendžiant iš visko, prasidėjo nuo kairiojo sparno, kuris rastas už 500 metrų nuo fiuzeliažo nuolaužų", - aiškino S.Šoigu.

Lenkų žurnalistų paklaustas, ar avarijos priežastimi negalėjo būti per trumpas kilimo ir tūpimo takas, ministras atsakė, kad aerodromas "Severnyj" gali priimti bet kokio tipo lėktuvus.

Lenkija atliks nepriklausomą tyrimą

Lenkijos pareigūnai atliks nepriklausomą šalies prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo sudužimo prie Smolensko aplinkybių tyrimą, pranešė šeštadienį Lenkijos televizijos kanalas TVN-24.

Paprašius teisingumo ministrui Krzysztofui Kwiatkowskiui atitinkamą nurodymą jau davė Lenkijos generalinis prokuroras Andrzejus Szeremetas.

"Lenkijos generalinis prokuroras Andrzejus Szeremetas sutiko su mano nuomone, jog reikia atlikti nepriklausomą tyrimą Lenkijoje", - sakė ministras.

Patikslintais duomenimis, katastrofos aukų yra 96.

Žuvusiųjų palaikai bus nuskraidinti į Maskvą

Rusijos vakaruose nukritusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo nuolaužose rasti žuvusiųjų palaikai bus nuskraidinti į Maskvą, kur jie bus atpažinti, Rusijos premjero Vladimiro Putino žodžius šeštadienį citavo vietos naujienų agentūros.

"Žuvusiųjų palaikai bus nugabenti į Maskvą atpažinimui", - V.Putinas sakė per susitikimą su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas šeštadienį išsikris į vakarinį Smolensko miestą, prie kurio sudužus Lenkijos vyriausybiniam lėktuvui žuvo tos šalies prezidentas ir delegacija.

V.Putinas šeštadienį sakė, kad Lenkijos vadovo ir daugelio kitų aukštų pareigūnų gyvybes nusinešusi lėktuvo katastrofa yra Rusijoje precedento neturinti tragedija, nurodė naujienų agentūra ITAR-TASS.