Lenkijos parlamentas ketvirtadienį atmetė prieštaringai vertinamą įstatymo projektą, numatantį beveik visiškai uždrausti abortus šioje katalikiškoje šalyje, kai moterys surengė didžiulio masto protestus.
Daug dešiniojo sparno ir liberaliųjų pažiūrų deputatų suvienijo jėgas 450 vietų Seime, parlamento žemuosiuose rūmuose, kad atmestų prieštaringai vertinamą teisės akto projektą 352 balsais prieš 58. Dar 18 įstatymų leidėjų susilaikė.

Nors valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pritaria abortų draudimui, partijos lyderiai puikiai žino, kad dauguma lenkų remia dabar galiojantį įstatymą, kuris leidžia nutraukti nėštumą tam tikrais atvejais.

Naujasis projektas buvo parengtas atsižvelgus piliečių iniciatyvą, kai pasiūlymą uždrausti abortus parlamentui pateikė koalicija „Stop aborcji“ (Sustabdykite abortus), surinkusi apie 450 tūkst. piliečių parašų.

Iš pradžių dauguma valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) narių įstatymo projektui pritarė. Praėjus dviem savaitėms įstatymų leidėjai perdavė jį svarstyti Seimo teisingumo ir žmogaus teisių komitetui.

Pirmadienį dešimtys tūkstančių juodai apsirengusių moterų pirmadienį protestavo visoje Lenkijoje. Jos nesutiko su siūlymu beveik visiškai uždrausti abortus šioje katalikiškoje šalyje, kurioje ir dabartinis įstatymas yra vienas griežčiausių Europoje. Policijos duomenimis, visoje Lenkijoje buvo surengtos 143 demonstracijos, kuriose dalyvavo apie 98 tūkst. žmonių.

Be to, kai kuriose Europos sostinėse, tarp jų Berlyne, Londone ir Paryžiuje, vyko solidarumo demonstracijos.

Neigiama komiteto išvada

Seimo komitetas trečiadienį rekomendavo šį projektą atmesti.

38 mln. gyventojų turinčioje Lenkijoje per metus atliekama mažiau nei 2 tūkst. legalių nėštumo nutraukimo procedūrų, bet moterų teisių organizacijos yra apskaičiavusios, kad nelegaliai arba užsienyje yra atliekama dar 100–150 tūkst. abortų.

Konservatyviosios PiS lyderi Jaroslawas Kaczynskis prieš balsavimą Seime sakė įstatymų leidėjams, kad jo frakcija "visada palaikys teisės į gyvybę apsaugą".

Vis dėlto jis pridūrė, kad visiško abortų uždraudimo šalininkų pateiktas pasiūlymas "gali atvesti prie procesų, kurių rezultatai bus visiškai priešingi".

Prieš naująjį projektą balsavo 186 PiS deputatai.

PiS įstatymų leidėjai rugsėjo pabaigoje parengė prieštaringai vertinamą įstatymo projektą, numatantį, kad neteisėti būtų visi abortai – nebent moters gyvybei grėstų pavojus. Taip pat buvo siūloma, kad nėštumą nutraukiantys gydytojai galėtų būtų baudžiami įkalinimu nuo dvejų iki penkerių metų.

Judėjimas „Stop aborcji“ taip pat siūlė, kad motinoms taip pat būtų galima skirti laisvės atėmimo bausmes, nors teisėjai galėtų nuspręsti jų ir neskirti.

Įtakinga Lenkijos Katalikų Bažnyčia anksčiau šiais metais pritarė iniciatyvai, bet vėliau kunigai pareiškė nepritariantys, kad abortą pasidariusios moterys būtų siunčiamos į kalėjimą.
Anksčiau ketvirtadienį PiS deputatas Tomaszas Latosas per audringus debatus parlamente sakė, kad jo partija „niekada nebuvo linkusi bausti moterų“.

„Išgąsdino protestai“

Praėjusį mėnesį savaitraščio „Newsweek Polska“ paskelbti apklausos rezultatai parodė, kad 74 proc. lenkų nori, jog liktų dabartinis įstatymas.

Pagal 1993 metais priimtą dabartinį įstatymą abortai yra draudžiami, išskyrus atvejus, kai moteris pastoja dėl išžaginimo ar kraujomaišos, taip pat tais atvejais, kai nėštumas kelia pavojų motinos sveikatai arba vaisius yra smarkiai apsigimęs.

„PiS atsitraukė, nes išsigando visų tų moterų, kurios protestuodamos išėjo į gatves“, – trečiadienį po balsavimo Seimo komitete žurnalistams sakė liberalios pakraipos partijos „Piliečių platforma“ (PO) deputatė ir buvusi premjerė Ewa Kopacz , turinti gydytojos išsilavinimą.

Buvusi PO sporto ministrė Joanna Mucha irgi sakė, kad PiS įstatymų leidėjai "supanikavo" po antradienį vykusių didžiulių protestų.

„Lenkijos moterys nesileis varomos kaip avys į skerdyklą, - per debatus ji perspėjo PiS deputatus. - Kaimenė jus sutryps.“

Tuo tarpu vienas iš „Stop aborcji” lyderių Mariuszas Dzierzawskis apkaltino PiS deputatus "pasityčiojus iš savo rinkėjų", kai daugelis jų atsisakė palaikyti šio teisės į gyvybę judėjimo šalininkų pasiūlytą iniciatyvą.

Prieš balsavimą dėl naujojo projekto buvo padidėjusi įtampa tarp Varšuvos ir Briuselio, taip pat nesutariančių dėl požiūrio į įstatymų viršenybę.

Trečiadienį Lenkijoje pasiūlytą visišką abortų draudimą svarstė Europos Parlamentas.
Lenkų europarlamentarė Barbara Kudrycka, centristinės Europos liaudies partijos narė, apkaltino PiS deputatus, kad jų „širdys akmeninės“.

„Moterys - ne prekės, kurias galite naudoti, kad apmokėtumėt savo (rinkimų) kampanijos pažadus“, - pareiškė ji.