Lenkijos Senato narys Jozefas Pinioras teigė turįs informacijos, jog Lenkijos statybų įmonė gavo užsakymą pagaminti narvą, kuris turėjo būti nugabentas į Lenkijos karinę bazę „Stare Kiekuty“. Ši bazė buvo ir CŽV tarpinė stotelė įtariamiesiems terorizmu, kuriuos vėliau išgabendavo į Gvantanamo įlankos kalėjimą.

Anot Senato nario, narvą gamino ne egzotiniams paukščiams, o bazė yra Lenkijos šiaurės rytinėje dalyje.

„Valstybėje, kurioje galioja teisės viršenybė, įprastuose kalėjimuose žmonių į narvus neuždaro“, – sakė J. Pinioras interviu lenkiškam leidiniui „Gazeta Wyborcza“.

Lenkijos prokurorai atlieka tyrimą dėl galimų įstatymų pažeidimų ir Konstitucijos nepaisymo 2002–2003 m. karinėje bazėje.

Tuometinis Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis ir premjeras Leszekas Milleris paneigė informaciją, jog Lenkijoje egzistuoja tokia juodoji vieta, nors buvo įrodymų, kad bazėje laikė mažiausiai 20 kalinių, atskraidintų į šalia bazės esantį aerodromą septyniais skrydžiais.

Šios savaitės pradžioje šaltinis Krokuvos prokuratūroje (kuri atlieka tyrimą) informavo, kad sutartį dėl amerikiečių kalinių laikymo pasirašė viena pusė – tuometinis Lenkijos slaptosios tarnybos vadovas Zbigniewas Siemiatkowskis. Tebevyksta oficialus tyrimas dėl jo dalyvavimo vadinamosios juodosios vietos operacijoje.

Šaltinio teigimu, amerikiečių pusė sutarties nepasirašė, nes nenorėjo palikti pėdsakų.

Du vyrai – Abu Zubaydahas ir Abd al Rahimas al Nasharis pasiskundė, kad karinėje bazėje juos kankino. Jiems lenkų prokurorai suteikė aukos statusą.

A. Nasharis buvo įtariamas prisidėjęs prie 2000 m. išpuolio prieš JAV karo laivą „USS Cole“, kurio metu žuvo 17 amerikiečių jūreivių, todėl ieškomas CŽV. Jis skundėsi, kad per tardymus Lenkijos karinėje bazėje jam grasino pistoletu ir elektriniu grąžtu.