Kaip rašo lenkų laikraštis „Gazeta Wyborcza“, S. Lavrovą juokina Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio užtikrinimas, kad kitų teritorijų įjungimo į Rusijos sudėtį, kaip tai buvo šių metų kovą su Krymu, scenarijaus pakartoti neįmanoma.

„Mes turime patikinimą, kad Krymo scenarijus nepasikartos“, - antradienį Sankt Peterburge sakė R. Sikorskis.

Jo žodžius cituojantis lenkų leidinys pažymi, kad po jų Rusijos užsienio reikalų ministras „garsai prajuko“.

„Ar Rusijos ministras bandė juoku paneigti tai, ko taip bijo politikai Europos Sąjungoje – kad rusų kariai, taip pat kaip kovą Krymą, užims Donecką ir Luhanską?“ – klausia leidinys.

Laikraštis pažymi, kad Lenkijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai Sankt Peterburge dalyvavo eiliniame vadinamojo „karališkojo trikampio“ posėdyje, kuriame be kitų klausimų buvo aptariama ir situacija Ukrainoje.

Vėliau S. Lavrovas pagyrė pokalbius su Europos ministrais už „konstruktyvumą“ ir pavadino juos „ypač reikalingais“, nors pusėms sutarimo pasiekti nepavyko.

Antradienį S. Lavrovas pareiškė, kad Kremlius sveikina Ukrainos sprendimą sukurti humanitarinius koridorius separatistiniuose šalies rytuose, tačiau pabrėžė, jog Maskva dar nemato jokių krizės mažėjimo ženklų.

Pasak S.Lavrovo, Ukrainos sprendimas sukurti humanitarinius koridorius, kuriais civiliai gyventojai galėtų pasitraukti iš konflikto apimto regiono, yra „žingsnis teisinga kryptimi“.

„Girdėjome, kad (prezidentas Petro) Porošenka pranešė apie humanitarinių koridorių sukūrimą tiems, kurie nori išvykti iš Donecko ir Luhansko sričių ir pasislėpti kitose Ukrainos srityse. Mes tai sveikiname“, – sakė S.Lavrovas.

„Taigi, – tai yra žingsniai teisinga kryptimi, kaip ir tai, ką prezidentas Porošenko kalba apie savo ketinimus. Turiu galvoje ugnies nutraukimą ir tikro dialogo pradėjimą“, – pridūrė ministras.

Tačiau jis nepritarė Vokietijos vyriausiojo diplomato nuomonei, kad įtampa Ukrainoje slūgsta.

„Deja, kol kas dar taip nėra“, – sakė S.Lavrovas.

Jis išreiškė viltį, kad Ukraina po pranešimo apie humanitarinių koridorių sukūrimą Ukraina nuspręs paskelbti paliaubas.

Ministras pridūrė, jog Ukraina gali nevaržoma pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga, bet perspėjo, kad Maskva bus priversta ginti savo rinką įvesdama tarifus.

„Žinoma, Ukrainos žmonės gali patys pasirinkti“, – sakė S.Lavrovas.