Protesto akcija prieš žurnalistų darbo Seime ribojimą ir biudžeto priėmimą „nutraukiama", ketvirtadienį sakė liberalios partijos „Piliečių platforma" (PO) pirmininkas Grzegorzas Schetyna. Atšaukus planus dėl žurnalistų darbo ribojimo, anot jo, pasiektas esminis tikslas.

Opozicijos atstovai Seimo tribūną laikė užėmę nuo gruodžio 16 dienos. „Tai vieno etapo pabaiga ir naujo pradžia", - sakė G. Schetyna apie nutrauktą blokadą. Jis pareikalavo atsistatydinti parlamento pirmininką Mareką Kuchcinskį, kurį apkaltino dėl krizės.

G. Schetyna, be to, paragino prezidentą Andrzejų Duda nepasirašyti daugumos priimto įstatymo dėl 2017 metų biudžeto. Valdančioji Teisės ir teisingumo partija (PiS) dėl parlamento blokados baigiamuosius debatus dėl biudžeto perkėlė į kitas patalpas. Todėl opozicija biudžeto įstatymo priėmimą vadina neteisėtu.

Nors plenarinių posėdžių salės blokada kol kas nutraukta, parlamentas savo darbą atnaujins tik sausio 25 dieną, sakė M. Kuchcinskis. Anot jo, „reikalinga gili analizė to, kas praėjusiomis savaitėmis vyko Seime".

Lenkijos konservatorių vyriausybė nuo savo kadencijos pradžios prieš metus įgyvendino virtinę reformų, kurias ne tik opozicija, bet ir Europos Sąjunga (ES) kritikavo kaip teisinės valstybės principų ribojimą.