"Įrašai sunkiai suprantami, juose daug pašalinių garsų. Kai kurie pokalbių fragmentai nesuprantami, tačiau jie aiškiai atskleidžia, kas nulėmė katastrofą, - sakė laikraščio pašnekovas. - Deja, aišku, kad įgula pažeidė visus saugumo principus".

Pasak pareigūno, dramatiškai skamba prezidento lėktuvo pilotų atsakymai į anksčiau oro uoste netoli Smolensko nutūpusio lenkų lėktuvo Jak-40 lakūnų perspėjimus apie pablogėjusias oro sąlygas.

Nors buvo perspėti, kad matomumas nepakankamas, prezidento lėktuvo pilotai nusprendė bandyti tūpti.

"Dziennik Gazeta Prawna" nurodė, kad juodųjų dėžių įrašai patvirtina, jog Lenkijos karinių oro pajėgų vadas generolas Andrzejus Blasikas buvo užėjęs į pilotų kabiną, likus kelioms minutėms iki katastrofos.

Ekspertai teigia, jog toks kariškio elgesys pažeidė nustatytas procedūras, o pilotai šį vizitą galėjo laikyti spaudimu nutūpti nustatytu laiku, kad prezidentas ir vyriausybinė delegacija nepavėluotų į Katynės žudynių 70-ųjų metinių minėjimo ceremoniją.

Kaip praneša naujienų agentūra PAP, antradienį apie 12 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku Lenkijos prezidentūroje įvyks šalies Nacionalinio saugumo tarybos posėdis, per kurį bus susipažinta su iš Rusijos gautų prezidento lėktuvų juodųjų dėžių įrašų kopijų medžiaga.

Tu-154 konstruktorius dėl lėktuvo katastrofos kaltina lakūnus

Rusijos gamybos lainerių Tu-154 vyriausiasis konstruktorius Aleksandras Šengardtas dienraščiui "Izvestija" pareiškė, jog dėl balandį įvykusios Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofos prie Smolensko kalti lakūnai.

Paklaustas, kodėl nukrito Lenkijos prezidento lėktuvas, konstruktorius komentavo: "Kodėl tiems lėktuvams nekristi, jeigu prie jų vairalazdžių sėdintys žmonės nežino ko klausyti: komandų iš žemės ar aukštų viršininkų, kurie stovi už jų nugarų, nors tam neturi jokios teisės?"

Pasak konstruktoriaus, iki šiol nei viena nebuvo lainerių Tu-134 ir Tu-154 katastrofa neįvyko dėl techninių priežasčių.

A.Šengardtas, kuriam antradienį sukako 85 metai, tebevadovauja vienam iš didžiausių Rusijos aviacijos koncernų "Tupolev".