Orderį suimti A. Lepperį trečiadienį išdavė Lenkijos vakaruose esančio Slubicų miesto prokuratūra. Ūkininkų lyderis turėjo atvykti teisman atsakyti į pareikštus kaltinimus vadovavimu importo blokadai pasienio muitinės postuose.

A. Lepperio vadovaujamos ūkininkų profesinės sąjungos "Savigyna" nariai praėjusiais metais, protestuodami prieš subsidijuotą maisto prekių importą iš Europos Sąjungos (ES), dažnai susiremdavo su policija. Profesinės sąjungos nuomone, importas žlugdo Lenkijos ūkininkus.

"A. Lepperio nuomone, suėmimas yra skandalas, nes jis suimtas be pagrindo, be to, yra kandidatas į prezidentus", sakė ūkininkų lyderio advokatas.

Policija suimtąjį gali laikyti 30 dienų.

A. Lepperis prezidento rinkimuose spalio 8 dieną tikriausiai negaus daugiau kaip 5 proc. rinkėjų balsų. Pagal visuomenės nuomonės apklausas prognozuojama, kad rinkimus laimės dabartinis prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis).

Policininkams atvykus jo suimti į "Savigynos" būstinę Varšuvoje, A. Lepperis nesipriešino, sakė policijos atstovas spaudai. Kad išvengtų galimų muštynių, policininkai leido lyderiui surengti spaudos konferenciją, kurioje jis teigė nesislapstąs, o arešto orderį pavadino politiškai motyvuotu.

Trečiadienį išgirdęs, kad yra ieškomas, A. Lepperis sakė, kad paprašys Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos suteikti jam pabėgėlio statusą.

A. Lepperiui iš viso gresia 6 kaltinimai keliuose miestuose, o balandžio mėnesį jis buvo suimtas, nes nepasirodė teisme išklausyti kaltinimo vyriausybės pareigūnų įžeidimu. Be to, lyderis yra lygtinai nuteistas pusantrų metų kalėti už vyriausybės šmeižimą.