Teisingumo ministro Zbigniewo Ziobro iniciatyva siekiama išguiti kalbos klišę, kurią lenkai laiko esant neteisinga ir įžeidžiančia.

Pastaraisiais metais Lenkija siekia atsisakyti šios frazės vartojimo, nes ji tarsi netiesiogiai teigia, kad Antrojo pasaulinio karo metais nacių okupuota Lenkija yra atsakinga už Holokausto mirties stovyklas savo teritorijoje.

„Reikia baigti su šiais melais. Turi būti kokia nors atsakomybė", - interviu RMF radijo stočiai sakė Z. Ziobro.

Ministras aiškina, kad iniciatyva atitinka lenkų siekius, nes pasaulyje, Europoje ir net Vokietijoje jie yra laikomi beveik Holokausto kaltininkais ir sakoma, kad buvo „lenkų koncentracijos stovyklos“, „lenkų dujų kameros“.

Z. Ziobro nepaminėjo konkrečių siūlomų sankcijų, tačiau teigė, kad detalės bus pristatytos visuomenei kitą savaitę.

Ministras sako pristatęs siūlymą premjerei Beatai Szydlo, kurios reakcija esą buvo pozityvi.

Už Lenkijos ribų žurnalistai ir įvairūs vieši asmenys dažnai sako „lenkų mirties stovyklos“, kai kalba apie mirties stovyklas nacių Vokietijos okupuotoje Lenkijoje, kur buvo įgyvendinamas Holokaustas.

2012 m. gegužę JAV prezidentas Barackas Obama pavartojo panašią frazę, sukeldamas didžiulį nepasitenkinimą Lenkijoje. B. Obama vėliau atsiprašė ir pavadino tai netyčine klaida.

2014 m. Lenkijos parlamente jau buvo pasiūlyta bausti už frazių „lenkų koncentracijos stovykla“ ir „lenkų mirties stovykla“ vartojimą. Tuomet už tai siūlyta bausti net iki 5 metų kalėjimo.

Tačiau toks siūlymas susilaukė didelės kritikos iš pareigūnų ir teisininkų, kurie pažymėjo, jog tarptautinė teisė neleis bausti užsienio piliečių, kurie dažnai pavartoja tokias frazes netyčia.

Holokausto metu buvo nužudyta apie 6 mln. žydų, tai yra apie du trečdaliai Europos žydų populiacijos. Beveik pusė jų gyvybę prarado Lenkijoje įkurdintose nacių mirties stovyklose, kartu su sovietų karo belaisviais, čigonais, neįgaliaisiais, disidentais ir homoseksualais.