"Esu įsitikinęs, kad mūsų draugai amerikiečiai šiandien gali leisti sau stipresnę reakciją nei paprastas apgailestavimo pareiškimas iš Baltųjų rūmų atstovo - reakciją, (kuria būtų) labiau linkstama kartą ir visiems laikams eliminuoti tokias klaidas", - žurnalistams Varšuvoje sakė D.Tuskas.

Baltieji rūmai bandė užkirsti kelią diplomatiniam ginčui su Lenkija - B.Obamos Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Tommy Vietoras paskelbė, kad prezidentas tada "klaidingai pasakė".

"Jis kalbėjo apie nacių mirties stovyklas Lenkijoje, - nurodė T.Vietoras. - Apgailestaujame dėl šio klaidingo pareiškimo, kuris neturėtų nukreipti dėmesio nuo akivaizdžios intencijos pagerbti poną (Janą) Karskį ir tuos drąsius piliečius, kurie tironijos akivaizdoje stovėjo žmogiškojo orumo pusėje".

Minimas kalbos netaktas antradienį užtemdė J.Karskiui po mirties B.Obamos skirtą aukščiausią Amerikos civilinį apdovanojimą - Prezidento laisvės medalį. J.Karskis buvo lenkų pasipriešinimo narys, per nacių okupaciją pateikęs ankstyvus liudininkų pasakojimus apie Holokaustą.

"Prieš vieną kelionę už priešo linijos pasipriešinimo kovotojai jam pasakė, kad žydai yra masiškai žudomi, ir paslapčia įvedė jį į Varšuvos getą ir vieną lenkų mirties stovyklą, kad jis pats tai pamatytų", - sakė B.Obama.

Lenkijos vyriausybė atidžiai stebi, kad pasaulio žiniasklaida nevadintų buvusių koncentracijos stovyklų "lenkiškomis", nes tokiu atveju, pasak jos, net jeigu turima omenyje tik geografinė priklausomybė, galima sudaryti įspūdį, kad Lenkija yra atsakinga už nacių Vokietijos Antrojo pasaulinio karo metais vykdytą genocidą.

Vienas JAV pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, priminė, kad B.Obama pernai Lenkijoje apsilankė Varšuvos geto memoriale ir ne kartą minėjo lenkų drąsą Antrojo pasaulinio karo metais.

Keliomis kitomis progomis B.Obama taip pat su pagarba kalbėjo apie lenkus, žuvusius tokiose nacių stovyklose kaip Aušvicas-Birkenau netoli Lenkijos Krokuvos miesto, ir sakė, kad tų aukų niekada negalima pamiršti.

B.Obamos komentaru reikia pasinaudoti tiesai pasakyti, ragina L.Walesa

Triukšmas dėl JAV prezidento Baracko Obamos pasakymo "lenkų mirties stovykla", apibūdinant nacių Vokietijos Holokausto objektą, yra idealus momentas melui apie Holokaustą sustabdyti, trečiadienį sakė buvęs Lenkijos lyderis Lechas Walesa.

"Tai auksinė proga užbaigti tai kartą ir visiems laikams. Pasinaudokime šia proga ir neleiskime tam pasikartoti niekur pasaulyje", - televizijai TNV24 sakė šis komunistų laikų disidentas, kuris vėliau tapo Lenkijos prezidentu.

Pabrėždamas Lenkijos pasipiktinimą, užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis anksčiau "Twitter" parašė, kad tai buvo "didžiulė klaida".

"Apmaudu, kad nežinojimas ir nekompetencija metė šešėlį šiai iškilmingai progai", - rašė jis.