Kaip rašo vienas įtakingiausių Lenkijos dienraščių „Gazeta Wyborcza“, Lenkijos diplomatai mažiausiai du kartus atsisakė aukščiausio lygio susitikimų su žmonėmis iš D. Trumpo administracijos.

Pasak dienraščio šaltinių, Lenkijos užsienio ministras ir kiti diplomatai su JAV prezidento administracijos atstovais galėjo susitikti daug anksčiau, tačiau lenkų diplomatams šie susitikimai netiko dėl to, kad juose dalyvavo Baltijos šalių atstovai.

Vienas susitikimas galėjo įvykti Miunchene vasarį - Saugumo konferencijoje dalyvavęs JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as norėjo tuomet kalbėti su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda. Tačiau problema buvo ta, kad šiame susitikime taip pat turėjo dalyvauti Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai, kas neįtiko lenkų diplomatams.

Kaip rašo „Gazeta Wyborcza“, Varšuva teigė, kad Lenkija yra pernelyg svarbi ir norėjo, kad prezidentas su JAV viceprezidentu susitiktų vienas. Tačiau taip neįvyko, o Baltijos šalių prezidentai susitiko su M. Pence'u be problemų.

Antras atvejis, aprašomas šio dienraščio, tai bandymas suorganizuoti R. Tillersono ir W. Waszczykowskio susitikimą kovo pabaigoje. Amerikiečiai įvertino, kad jau turi per daug susitikimų, tačiau mainais pasiūlė, kad Lenkijos diplomatijos vadovas prisijungtų prie Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų delegacijos. Ir Vašingtonas dar kartą išgirdo atsisakymą. Lenkijos Užsienio reikalų ministerija paaiškino, kad susitikimo buvo atsisakyta atsižvelgiant į „bendradarbiavimo su JAV lygį“.

Ši dienraščio „Gazeta Wyborcza“ publikacija išvydo dienos šviesą kaip tik tuo metu, kai Lenkijos užsienio reikalų ministras W. Waszczykowskis Vašingtone susitinka su JAV Valstybės sekretoriumi R. Tillersonu. Tai pirmas tokio lygio JAV ir Lenkijos pareigūnų susitikimas nuo to laiko, kai JAV prezidentu buvo išrinktas D. Trumpas.