Viceministras šiuos komentarus išsakė, kai Paryžius atšaukė Lenkijos delegacijai išsiųstą kvietimą dalyvauti šį mėnesį Prancūzijoje vyksiančioje gynybos pramonės parodoje „Euronaval“, tarp abiejų šalių tvyrant įtampai dėl žlugusių derybų.

„Prancūzija mus buvo jau senų seniausiai pakvietusi, o dabar mums rodo duris“, – privačiai naujienų televizijai TVN24 sakė gynybos ministro pavaduotojas Bartoszas Kownackis.

„Visgi jie yra tie patys žmonės, kurie prieš porą šimtmečių iš mūsų mokėsi valgyti šakute. Galbūt dėl to jie dabar šitaip elgiasi“, – pridūrė jis.

Lenkų politikas turėjo omenyje faktą, kad pirmąją šakutę į Prancūziją atsivežė karalius Henrikas III, anksčiau išrinktas Lenkijos ir Lietuvos karaliumi bei kelis mėnesius valdęs Abiejų Tautų respubliką.

Vis dėlto istorikai nesutaria dėl minėtos šakutės kilmės: kai kurie sako, kad karalius įgudo ja naudotis gyvendamas Venecijoje, kai jau buvo išvykęs iš Lenkijos.

Kiti įsitikinę, kad su šiuo stalo įrankiu Henrikas Valua susipažino Lenkijoje, į kurią maždaug 50 metų anksčiau šakučių atsigabeno Italijoje gimusi karalienė Bona Sforza, karaliaus Žygimanto Senojo žmona.

B. Kownackio komentarus griežtai pasmerkė liberalioji opozicija ir valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) atstovė Beata Mazurek. Pastaroji viceministro žodžius pavadino netinkamais ir nelabai diplomatiškais.

„Ministras Kownackis, ko gera, yra pirmasis politikas, įvykdęs diplomatinę savižudybę šakute“, – rašoma savaitraščio „Polityka“ tinklalapyje paskelbtame komentare.

Praeitą savaitę Lenkija nutraukė derybas su „Airbus“ dėl 50 sraigtasparnių „Caracal“ pirkimo. Šis žingsnis sulaukė bendrovės generalinio direktoriaus Tomo Enderso tūžmingo atsako: pasak jo, dar jokia vyriausybė šitaip blogai nesielgė su „Airbus“.

Pastarasis ginčas padidino diplomatinę įtampą tarp Varšuvos ir Paryžiaus, palaikiusio „Airbus“ poziciją, o Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as atidėjo planuotą vizitą į Varšuvą.

Abi ginčo pusės nesutaria, kuri jų iš tikrųjų užbaigė derybas.

Trečiadienį keli žiniasklaidos kanalai pranešė apie atšauktą Lenkijos pakvietimą į „Euronaval“, remdamiesi oficialiu laišku, gautu Lenkijos ambasados Paryžiuje.

Vienas su šiais reikalais susipažinęs šaltinis Paryžiuje patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad kvietimas tikrai buvo atšauktas.