R. Tillersonas paminėjo, kad JAV komunikacinių kanalų blokuoti neketina, ir pridūrė, kad pastarieji susitikimai vyksta labai svarbiu momentu, todėl galima ir toliau ieškoti sričių, į kurias būtų nukreipti bendri abiejų šalių interesai.

Pasak R. Tillersono, būtina išsiaiškinti pagrindinius skirtumus lemiančius veiksnius, nes tik taip bus galima suprasti, kodėl apskritai skirtumų atsiranda ir pamėginti juos nors šiek tiek sumažinti. R. Tillersonas teigia, kad JAV tikisi atviro ir nuoširdaus dialogo, galinčio nušviesti JAV ir Rusijos santykių būklę.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas V. Putinas teigė, kad JAV vadovaujant D. Trumpo administracijai Rusijos ir JAV santykiai pablogėjo. Taip pat jis pažymėjo, kad Sirija išpildė visus reikalavimus, susijusius su cheminio ginklo atsikratymu. Rusijos prezidentas pareiškė, kad yra tik du paaiškinimai cheminės atakos Sirijoje: arba Sirijos režimo pajėgos smogė sukilėlių cheminių ginklų sandėliui. arba cheminė ataka yra netikra.

Po susitikimo planuojama spaudos konferencija.

JAV valstybės sekretorius tikisi „labai atvirų“ derybų su S. Lavrovu

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas trečiadienį prieš susitikimą Maskvoje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, kad tikisi atviro apsikeitimo nuomonėmis apie dvišalius santykius.

„Laukiu labai atviro, tiesaus ir nuoširdaus apsikeitimo nuomonėmis, kad geriau apibrėžtume JAV ir Rusijos santykius nuo šio momento“, – sakė R. Tillersonas, tapęs pirmuoju Rusijoje apsilankiusiu aukšto rango JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos pareigūnu.

S. Lavrovas savo ruožtu pareiškė R. Tillersonui: „Mums svarbu suprasti jūsų ir JAV poziciją, taip pat tikruosius šios administracijos ketinimus.“

Jau anksčiau pašliję abiejų šalių santykiai pastaruoju metu dar labiau paaštrėjo dėl JAV penktadienį įvykdyto raketų smūgio vienai Sirijos režimo oro pajėgų bazei, reaguojant į pražūtingą cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame mieste Idlibo provincijoje, dėl kurios Vašingtonas kaltina Maskvos remiamą Damaską.

DELFI primena, kad antradienį JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas atskrido į Maskvą, kur trečiadienį jis veda derybas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Tai - pirmasis naujojo Amerikos užsienio politikos žinybos vadovo vizitas į Rusiją. Anksčiau Rusijos URM pareiškė viltį, kad dviejų šalių derybos bus naudingos. Manoma, kad jose bus kalbama apie Siriją, Libiją, Šiaurės Korėją, Ukrainą, taip pat apie dvišalius santykius, kurie, pasak Rusijos atstovų, dabar yra blogiausi nuo šaltojo karo pabaigos.

Rusijos ir JAV santykiai smarkiai susikomplikavo praėjusią savaitę po incidento Sirijos Idlibo provincijos Chan Šeichūno mieste, kur vyriausybės pajėgos surengė cheminę ataką.

Balandžio 6 d. JAV prezidento D. Trumpo įsakymu apie 60 raketų „Tomahawk“ buvo paleista iš karinių laivų Viduržemio jūroje į aerodromą Sirijos Homso provincijoje. Pasak JAV pareigūnų, kaip tik iš ten pakilo Sirijos karinių oro pajėgų lėktuvai su cheminiu ginklu.