Tačiau nusikaltėlių vadeiva rado kitą kelią ištrūkti: angą jo kameroje įrengto dušo grindyse, vedančią į ilgą tunelį, iškastą jo parankinių prieš įspūdingą pabėgimą praėjusį savaitgalį.

Turtingo ir įtakingo Sinaloa narkotikų kontrabandininkų kartelio kamera yra „ypatingos priežiūros“ bloko gale Altiplano griežčiausios apsaugos režimo kalėjime už 90 km į vakarus nuo Meksiko.

Ant betoninės lentynos ir nedidelio stalo J.Guzmanas paliko mažą plokščiaekranį televizorių, žemės riešutų ir kukurūzinių tortilijų likučių, taip pat dėžutę vaistų nuo pilvo skausmo; juos jis išgėrė likus maždaug 1,5 val. iki savo antrojo pabėgimo per pastaruosius 14 metų.

Jis buvo laikomas vienoje iš 10 to bloko vienučių, skirtų pavojingiausiems šalies nusikaltėliams.

Masyvios jų durys atsiveria į sargybinių saugomą skyrių, kurį praeiti galima tik per langelį parodžius leidimą.

Pareigūnai leido trečiadienį žurnalistams ir deputatams aplankyti kalėjimą; tą ekskursiją vietos žiniasklaida praminė „Čapoturu“.

Ant sienos priešais 20-ąją kamerą palubėje pritvirtinta vaizdo kamera nukreipta į grotuotas duris.

Pačioje kameroje taip pat buvo įrengta kita vaizdo kamera, tačiau per ją nematyti landos, pro kurią J.Guzmanas įlimdo į 1,5 km ilgio tunelį. Šitas incidentas tapo skaudžiu ir žeminančiu smūgiu Meksikos prezidento Enrique Penos Nieto administracijai.

Prieš ištrūkdamas į laisvę J.Guzmanas žingsniavo savo kameroje ir porą kartų pažiūrėjo į apačią savo dušo kabinoje. Po to jis persiavė šlepetes, pasilenkė prie dušo zonos sienelės ir pradingo, rodo vyriausybės paskelbtas kalėjimo vaizdo kamerų įrašas.

Pareigūnai įtaria, kad J.Guzmanui pabėgti padėjo kažkas iš kalėjimo darbuotojų, nuo sekmadienio 22 iš jų buvo sulaikyti ir apklausti.

Liūdniausiai pagarsėjusių nusikaltėlių buveinė

Ypatingosios priežiūros bloke kaliniams neleidžiama bendrauti tarpusavyje. Tylą pastate sudrumsčia tik prislopinti televizijos garsai, kai kaliniai žiūri laidas savo kamerose.

Prieš pabėgdamas J.Guzmanas paliko savo televizorių ant betoninio naktinio staliuko, įjungęs populiarią muzikinę laidą.

Šiame bloke izoliuoti kaliniai valgo savo spartietiškose kamerose – kitaip negu kiti nuteistieji, kurie maitinami valgykloje.

Altiplano kalėjimas, pastatytas prieš 25 metus, turėjo būti saugiausia Meksikoje laisvės atėmimo įstaiga, iš kuriose neįmanoma pabėgti.

J.Guzmanas jau kartą buvo apkvailinęs pareigūnus 2001 metais, kai pabėgo iš kito kalėjimo Meksikos vakaruose, pasislėpęs skalbinių vežimėlyje.

Jis buvo ne pirmasis savo šeimos narys, kalintas Altiplane. Jo brolis Arturo Guzmanas, pravarde El Pollo (Viščiukas), buvo nužudytas šioje įstaigoje 2004 metais.

Šiame kalėjime laikomi šalyje liūdniausiai pagarsėję narkotikų kontrabandininkai, pagrobėjai, žudikai ir žagintojai.

Tarp jo kalinių yra buvęs labiausiai ieškomas žmogus Meksikoje – Tamplierių kartelio vadeiva Servando Gomezas, pravarde La Tuta, kuris buvo suimtas šių metų sausį.

Tas pats kalėjimas buvo tapęs namais Hectorui Beltranui Leyvai, Beltrano Leyvos kartelio vadeivai, ir buvusiam Sinaloa kartelio smogikui Edgarui Valdezui Villarrealiui, pravarde La Barbie“ (Barbė), turinčiam JAV ir Meksikos pilietybę.

Nors J.Guzmanas buvo laikomas izoliuotas, jis buvo vienas iš 140 kalinių, kovą pasirašiusių peticiją, kurioje skundžiamasi dėl „nežmoniškų“ gyvenimo sąlygų. Tame skunde sakoma, kad kaliniai maitinami kirmėlėtu maistu, o kambariuose pasimatymams su sutuoktinėmis patalynė būdavo nešvari.

Pabėgimas motociklu

Nors J.Guzmanas skundėsi gyvenimu už grotų, jis planavo pabėgti, o ekspertai sako, kad sąmokslas tikriausiai buvo pradėtas vykdyti tuojau po jo sučiupimo pernai vasarį.

Kelias į laisvę vedė per kalėjimo apylinkėse esantį nebaigtą statyti pastatą ant kalvelės, apsuptą žemės ūkio laukų.

Sprukdamas J.Guzmanas pasinaudojo tunelyje nutiestais bėgiais pritaikytu važiuoti motociklu, kuris stūmė priekyje du prikabintus vagonėlius.

Tas tunelis, kurio viduje labai šilta, yra apie 1,7 m aukščio ir 70 cm pločio. Jame įrengta ventiliacija iš PVC vamzdžių, taip pat apšvietimas, kurio lemputes kalinys sprukdamas sudaužė.

Tunelio gale buvo įrengtas 12 metrų gylio vertikali šachta, iš kurios patenkama į rūsį, kuriame stovi didelis mėlynas elektros generatorius, tiekęs energiją tunelio apšvietimo ir ventiliacijos sistemoms.

Paskutinės trijų metrų aukščio kopėčios veda į pastatą, per kurį J.Guzmanas paspruko ir tapo labiausiai ieškomu žmogumi Meksikoje.