Aštuonių krypčių, 33-ių skatinimo priemonių programos tikslas buvo padėti užsienyje dirbantiems šalies gyventojams įgyvendinti ketinimus grįžti į tėvynę ir čia įsidarbinti ar pradėti verslą, taip pat ir jau grįžusiems.

Ataskaitoje pažymima, 2014 metais programos finansavimui iš valstybės iždo buvo skirta 276,3 tūkst. eurų, užpernai - 602,6 tūkst. eurų, pernai - 596,4 tūkst. eurų. Toks finansavimas - gerokai mažesnis nei buvo iš pradžių planuota, 2013-ųjų liepą vyriausybei šią programą tvirtinant, todėl kai kurios joje numatytos priemonės buvo įgyvendinamos paviršutiniškai arba išvis neįgyvendinamos.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, į užsienį dirbti yra išvykę daugiau kaip 370 tūkst. Latvijos gyventojų, iš jų daugiausiai - į Didžiąją Britaniją, JAV, Vokietiją, Airiją, Kanadą, Australiją, Rusiją, Norvegiją, Ispaniją.

Nuolatinių gyventojų Latvijoje nuo 2000-ųjų iki 2016 metų imtinai sumažėjo 17,2 proc., arba 410 tūkst. žmonių. Du trečdaliai šios netekties - dėl emigracijos. Kitos gyventojų mažėjimo priežasties - mažas gimstamumas ir visuomenės senėjimas.