Ministerijoje strategija jau suplanuota, viskas priklauso nuo finansavimo, kurį artimiausiu metu turi skirti ministrų kabinetas, pareiškė ministerijos vadovas Uldis Augulis.

Jei vyriausybė pritartų, jau nuo rugsėjo savivaldybės siūlys bedarbiams atlikti žemos kvalifikacijos, tačiau naudingus visuomenei darbus, truksiančius tiek, kiek darbo diena. Už tai numatoma 100 latų per mėnesį stipendija, taip pat būtų kompensuojamos transporto išlaidos.

Tokios pagalbos bedarbis galės tikėtis tik pusę metų. Iš viso programai iš valstybės biudžeto ir ES socialinio fondo skirta 24 mln. latų. Jų užteks pasirūpinti 17,8 tūkst. žmonių užimtumu šiais metais ir 17,6 tūkst. – kitais metais.

Gerovės ministerijos prognozėmis, šių metų pabaigoje užsiregistravusių bedarbių gali sudaryti jau 16,4 proc. dirbančiųjų. Gegužės pabaigoje nedarbo lygs pasiekė 11,3 proc., t. y. buvo 126,6 tūkst. bedarbių.

Be to, ministerija siūlo įvesti mokymosi ir persikvalifikavimo kuponų sistemą tik potencialiems bedarbiams.

Tokio garanto gali tikėtis tie, kurie dar neprarado darbo, tačiau dėl darbo stygiaus dirba ne visą dieną, o ne daugiau 20 val. per savaitę. Tai raštu turi patvirtinti darbdavys.