Ukrainos atstovai pažymėjo, kad Lietuvos žmonių kova už laisvę 1991-aisiais įkvepia ukrainiečius, šiuo metu ginančius savo šalies nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą nuo karinės agresijos.

„Už laisvę kovojame kasdien, ne tik fronte, bet ir reformuodami savo šalį, siekdami tapti klestinčia Europos valstybe. Esame dėkingi Lietuvai už išskirtinę draugystę ir paramą“, – sakė J. Dykyj.

Ukrainos savanoriai dalyvauja Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginiuose Vilniuje, taip pat dalyvaus sausio 13 d. per LRT transliuojamame paramos Ukrainai renginyje „Kartu iki pergalės“, kurio metu surinktos lėšos bus skirtos Ukrainos kariams, jų artimiesiems, našlaičiais likusiems vaikams ir karo nusiaubtų miestų bendruomenėms.

1991 m. ukrainiečių studentų savanorių būrys buvo vienintelis Seimą gynęs užsieniečių dalinys. Būriui vadovavo tuomet studentas, dabar habilituotas gamtos mokslų daktaras Jevhenas Dykyj. J. Dykyj dalyvavo Maidano įvykiuose, 2014 m. vasarą vadovavo savanorių bataliono „Aidar“ šaulių būriui Ukrainos rytuose, buvo sužeistas Donbase, grįžęs iš fronto, tęsia dėstytojo darbą universitete, aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje.