Pačios nelaimingiausios yra vargingiausios šalys Užsachario Afrikoje – Togas, Beninas, Centrinė Afrikos Respublika ir Siera Leonė, jų vidutinis gyvenimo kokybės rodiklis tėra 3,4 balo.

Tiesa, žmones laimingus daro ne tik turtas. Politinė laisvė, stiprus socialinis tinklas ir korupcijos nebuvimas – kur kas svarbesni veiksniai nei pajamos, aiškinant skirtumus tarp laimingiausiomis ir nelaimingiausiomis išrinktų pasaulio šalių gerovės lygio.

Kalbant apie asmeninę laimę, be galo svarbi psichinė ir fizinė sveikata, žmonės, kuriais galima pasikliauti, užtikrintas darbas ir stabili šeima.

Pirmas pasaulyje tyrimas apie pasaulio šalių laimingumą buvo užsakytas balandžio 2 d. vykusiai Jungtinių Tautų konferencijai apie laimę. Tyrimo ataskaitą išplatino „Earth Institute“. Jis atspindi naują poreikį visame pasaulyje – kad valstybių politikoje būtų skiriama daugiau dėmesio laimei ir kovai su skurdu.

Tyrimas atspindi laimės būvį šiuolaikiniame pasaulyje ir rodo, kaip naujas mokslas apie laimę aiškina asmeninės ar laimės nacionaliniu lygiu pokyčius.

Kaip rodo tyrimo rezultatai, laimė matuojama pagal tai, ar žmonės patenkinti savo gyvenimu:

1. Įprastai laimingos valstybės yra turtingesnės, tačiau labiau už pajamas laimę lemia socialiniai veiksniai – socialinė parama, korupcijos nebuvimas ir asmeninės laisvės lygis.

2. Laikui bėgant gyvenimo standartai pagerėjo, kai kuriose šalyse laimės lygis padidėjo, tiesa, ne visose (pvz., JAV). Apskritai per pastaruosius 30 metų pasaulis tapo laimingesnis.

3. Žmones daro nelaimingus nedarbas, taip pat artimųjų netektis ar skyrybos. Darbe didesnį pasitenkinimą teikia saugumas ir geri santykiai, nei didelis darbo užmokestis ir patogios darbo valandos.

4. Kiekvienoje šalyje svarbiausias laimės veiksnys – psichinė sveikata. Deja, tik ketvirtadalis psichinę negalią turinčių žmonių sulaukia tinkamo gydymo išsivysčiusiose šalyse, o neturtingose šalyse šis skaičius dar mažesnis.

5. Stabilus šeiminis gyvenimas ir patvarios santuokos yra svarbūs veiksniai tėvų ir vaikų laimei. Išsivysčiusiose šalyse moterys laimingesnės už vyrus, skurdesnėse šalyse moterų ir vyrų laimės pojūtis panašus. Nelaimingiausi jaučiasi vidutinio amžiaus žmonės.