M. Temeras vadovavo pirmajam savo naujojo verslui palankaus kabineto posėdžiui, kuriame išdėstė prioritetus: sukurti mažesnę vyriausybę, subalansuoti šalies finansus ir traukti ją iš didelės recesijos, taip pat kovoti su korupcija, kurią didelio masto teisinis tyrimas atskleidė vešinčią aukščiausiuose Brazilijos politikos ir verslo sluoksniuose.

„Noriu vėl užkelti šalį ant bėgių“, – M. Temeras sakė savaitraščiui „Epoca“ per irmąjį savo interviu, kai perėmė įgaliojimus iš nušalintos prezidentės Dilmos Rousseff, Senatui ruošiantis nagrinėti jos apkaltos bylą.

M. Temero administracijos vadovas Eliseu Padilha sakė, kad naujos vyriausybės laukia sunkių uždavinių sąrašas.

„Dabar išgyvename didžiausią ekonomikos krizę per Brazilijos istoriją“, – jis sakė per spaudos konferenciją.

Pasak E. Padilhos, padėtį būtų galima pagerinti „korupcijos rovimu ir veiksmingesniu darbu“.
Finansų ministras Henrique Meirelles, įgaliotas atkurti pasitikėjimą Brazilijos ekonomika, sakė, kad jo prioritetas bus mažinti išlaidas.

Jis žadėjo neapkarpyti populiarių socialinių programų, pradėtų nuo valdžios nustumtos Darbininkų partijos (PT) ir padėjusių ištraukti iš skurdo dešimtis milijonų žmonių. H. Meirelesas tikino, kad tos programos bus vykdomos, kol bus iš tikrųjų reikalingos.

Tačiau jis perspėjo: „Palaikyti socialinę programą nereiškia palaikyti piktnaudžiavimą socialine programa.“

Vadovavimo krizė

M. Temeras ragino žmones būti kantrius, kol jo komanda stengsis pataisyti ekonomiką, apimtą didžiausios per kelis dešimtmečius recesijos.

„Nesugebėsiu padaryti stebuklų per dvejus metus“, – aiškino laikinasis lyderis, kuris, jeigu D. Rousseff būtų atstatydinta per apkaltą, galėtų dirbti šalies vadovo poste iki prezidento rinkimų 2018 metais.

Šiuo metu D. Rousseff yra nušalinta nuo pareigų iki šešių mėnesių laikotarpiui.

Politikos analitikai prognozuoja, kad D. Rousseff tikriausiai bus visam laikui atstatydinta dviejų trečdalių senatorių balsų dauguma, o M. Temeras akivaizdžiai tikisi, kad jis liks valdžioje dar dvejus metus.

Visgi jam kurį laiką teks sugyventi su buvusia rinkimų kampanijos partnere, tapusia priešininke, kuri dabar tūno užsidariusi prezidento rezidencijoje, planuodama savo gynybą Senate ir puolimą prieš naująją vyriausybę.

Įtampą valdžios koridoriuose pabrėžė faktas, kad penktadienį darbininkai pradėjo nuiminėti D. Rousseff portretus prezidentūroje, bet vėliau vėl turėjo juos pakabinti, nes M. Temeras pareiškė, kad D. Rousseff formaliai tebėra prezidentė.

Kontroversiški postai vyriausybėje

M. Temeras gali susidurti su daugeliu kliūčių, kurios buvo iškilusios jo pirmtakei, taip pat keliomis naujomis.

Politikos analitikai perspėja, kad jo „medaus mėnuo“ gali pasibaigti dar nesulaukus rugpjūčio 5-osios, kai galėtų atidaryti Rio de Žaneiro olimpiadą – pirmąsias olimpines žaidynes Pietų Amerikoje.

M. Temeras yra maždaug tiek pat nemėgstamas, kaip ir itin nepopuliari D.Rousseff. Neseniai paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad per rinkimus jis surinktų tik apie 2 proc. balsų.

Laikinasis prezidentas turės dirbti ir su itin priešiškai nusiteikusiais kairiaisiais, įtūžusiais dėl „perversmo“ prieš pirmąją Brazilijos prezidente tapusią moterį.

M. Temeras dar labiau pakurstė oponentų pyktį dėl savo suformuoto kabineto: visi jo 23 ministrai yra baltieji vyrai.

„Stengėmės surasti moterų, bet ribotu laiku ... tai nebuvo įmanoma“, – aiškino H. Padilha.
Dar vienas skandalas kilo dėl sprendimo panaikinti Kultūros ministeriją, prijungiant ją prie Švietimo ministerijos.

Švietimo ir kultūros ministro portfelis atiteko Mendoncai Filho, kurį audringai nušvilpė Kultūros ministerijos darbuotojai, kai nuvyko su jais pasikalbėti.

Kai kurie laikė šūkius „Kultūrai – taip, perversmams – ne“ ir „Nepripažįstame pučistų vyriausybės“.
Dviejų ministerijų sujungimas taip pat buvo kritikuojamas atvirame laiške, kurį paskelbė grupė iškilių artistų, tarp jų dainininkai Chico Buarque, Caetano Veloso ir Gilberto Gilis, kuris pats dirbo kultūros ministru 2003–2008 metais.

Pažeidžiamas skandalų

M. Temeras taip pat yra pažeidžiamas didelio su valstybine naftos įmone „Petrobras“ susijusio skandalo, į kurį įsipainiojo jo partijos PMDB ir D. Rousseff Darbininkų partijos aukšto rango pareigūnai.

Pats 75 metų M. Temeras nėra pakliuvęs į tyrėjų taikiklį, bet tyrime figūruoja trys jo ministrai, o liudininkai yra apkaltinę dar kelis naujosios vyriausybės narius.

Oponentai perspėjo, kad M. Temeras gali mėginti sužlugdyti tą tyrimą.

Tokie įtarimai buvo pakurstyti ketvirtadienio vakarą, kai Aukščiausiasis Teismas įšaldė savo sprendimą pradėti tyrimą dėl senatoriaus Aecio Neveso, centro dešiniosios partijos PSDB pirmininko ir svarbaus M. Temero sąjungininko.

Pati D. Rousseff, buvusi marksistė partizanė, 8-ajame dešimtmetyje kankinta šalies karinės diktatūros kalėjime, žadėjo lengvai nepasiduoti.

„Šiandien Brazilija turi laikiną neteisėtą vyriausybę ir prezidentę, išrinktą 54 mln. žmonių, – ji sakė žurnalistams. – Mes kovosime, kad sugrįžtume.“

Daugelis Lotynų Amerikos lyderių mažai komentavo šią krizę, bet Kubos, Bolivijos, Ekvadoro ir Nikaragvos kairiosios vyriausybės kritikavo D. Rousseff nuvertimą.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro penktadienio vakarą smerkė „valstybės perversmą“ prieš D. Rousseff ir sakė telefonu kalbėjęsis su savo ambasadoriumi, „kad įvertintų šį skausmingą puslapį Brazilijos istorijoje“.

Venesuela po mėnesio perims pirmininkavimą regioniniam blokui „Mercosur“, o N. Maduro perspėjo, kad D. Rousseff nuvertimas „paveiks“ šią Pietų Amerikos prekybos organizaciją, bet nepateikė išsamesnių detalių.