„Mano nuomone, Rusija jau seniai apsisprendė posovietinėje erdvėje surengti konfliktą pagal Padniestrės pavyzdį, – sakė L.Kučma pirmadienį žurnalistams Kijeve. – Padėtis su „pasais“ – žingsnis šia kryptimi“.

Jis priminė, kad Ukraina tvirtai laikosi savo pozicijos: iš pradžių spręstinos problemos, susijusios su saugumu šalies rytuose, o vėliau – visos politinės problemos.

„Rusija mato kitaip, o Europa dar tik žvalgosi“, – sakė L.Kučma.

Anot jo, „Rusija sunkųjį sankcijų laikotarpį jau išgyveno“, ir sugebėjo rasti „keliūkščius“, kurių reikia Rusijos rinkai.

Vasario 18 dieną, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką dėl Rytų Ukrainos separatistų išduotų pasų ir kitų dokumentų pripažinimo.

Tokiu sprendimu esą siekta, „apginti žmogaus ir piliečio teises ir laisvę, remiantis visuotinai pripažintais principais ir tarptautinės humanitarinės teisės normomis“.

Vasario 20 dieną Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad prezidento sprendimas yra humanitarinis veiksmas siekiant padėti vargstantiems gyventojams separatistų regionuose, kurie susiduria su Ukrainos nacionalistų savanorių batalionų vykdoma transporto blokada.

Anot D.Peskovo, prezidento įsakas neprieštarauja tarptautinei teisei, nes „de jure išlyginta situacija, kuri buvo de facto“.

Rusijos URM nurodė, kad „įsaku įvedamos priemonės yra laikino pobūdžio“, „jos numatytos politinio padėties paskiruose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose sureguliavimo pagal Minsko susitarimus laikotarpiui“.

Vakarų šalys griežtai neigiamai reagavo į šį įsaką; Ukrainos URM, savo ruožtu, Donecko ir Luhansko respublikų dokumentų pripažinimą Rusijoje laiko „pirmuoju žingsniu Minsko formato sunaikinimo link“.

„Mūsų nuomone, dėl to ne tik kyla klausimas, bet ir jau žengtas pirmas žingsnis šio formato, susitarimų formato sunaikinimo link“, – sakė žurnalistams vasario 21 dieną Ukrainos viceministras Vadimas Prystaika.

„Pripažindama jas (Donecko ir Luhansko respublikas) savarankiškais dariniais bet kokiu būdu, pavyzdžiui, pripažinus dokumentus, išsimokslinimo, automobilių dokumentus, automobilių numerius ir visa kita, Rusija mėgina sukurpti tam tikrą pseudorespubliką, valstybinį pseudodarinį... Tai aneksijos kelias“, – pabrėžė V.Prystaika.