Tai antradienį spaudos konferencijoje paskelbė avarijos priežastis tiriančios vyriausybinės komisijos pirmininkas, Rusijos vicepremjeras Ilja Klebanovas. Jo duomenimis, laivo "Kursk" ir jo įgulos iškėlimo projektas bus pradėtas įgyvendinti rugsėjo pabaigoje.

I. Klebanovas pranešė, kad antradienį Murmanske jau pradėtos preliminarios derybos su Norvegijos atstovais. Ketvirtadienį jie ketina atvykti į centrinį konstruktorių biurą "Rubin" Sankt Peterburge, kur pradės "išsamią pažintį su projektu".

Pasak vicepremjero, pagal projektą žuvusių jūreivių kūnus turėtų iškelti į tris grupes paskirstyti Rusijos ir Norvegijos narai. Kiekvienoje grupėje bus po du Rusijos narus ir po vieną norvegą. I. Klebanovas pabrėžė, kad "į povandeninį laivą pateks tik Rusijos narai".

Prieš projekto įgyvendinimą Rusijos narai dvi savaites treniruosis Norvegijos gelbėjimo laive. Maždaug tiek pat laiko bus skirta bendram dviejų šalių gelbėtojų pas irengimui.

I. Klebanovas sakė, kad prieš iškeliant žuvusius jūreivius šešiuose povandeninio laivo skyriuose "bus išpjautos angos, pro kurias ir ketinama iškelti nuskendusių jūreivių palaikus".

Viceministras dar kartą kategoriškai paneigė informaciją, kad povandeniniame laive "Kursk" vyko naujos torpedos bandymai. "Jokios naujos torpedos ten nebuvo", pabrėžė jis.

Pasak jo, šiuo metu iš 12-kos avarijos versijų liko tik trys. Tačiau I. Klebanovas atsisakė jas įvardyti.