Sukilėliai dabar yra prie miesto vartų, trečiadienį sakė pareigūnas Idrisas Nassanas. Jo teigimu, bombardavimas buvo labai efektyvus. IS kovotojai esą išstumti iš daugelio pozicijų. „Tai didžiausias jų atsitraukimas nuo tada, kai jie įsiveržė į Kobanę, – teigė I. Nasanas. – Mes galime manyti, kad tai atsitraukimo iš regiono pradžia“.

Pasienyje su Turkija esančio miesto vakaruose pirmadienį girdėjosi galingi sprogimai. Virš miesto nusidriekė tirštų dūmų debesys. Ekstremistai ir daugiausiai kurdų gyvenamo miesto gynėjai nuožmiau kovėsi tarpusavyje. IS vykdė puolimą iš trijų pusių. Per oro atakas pavyko sunaikinti IS šarvuočių ir ginklų.

Pirmadienį radikalūs islamistai rytiniame Kobanės pakraštyje iškėlė savo juodą vėliavą. Tada JAV iš jų sąjungininkės arabų šalys padvigubino atakas prieš ekstremistų pozicijas. Vis dėl to kariniai ekspertai įsitikinę, kad kovotojų, kurie kontroliuoja dalį Sirijos ir Irako teritorijų, nepavyks įveikti vien antskrydžiais.

JAV valstybės sekretorius J. Kerry abejoja dėl buferinės zonos įkūrimo

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry tvirtina, kad Sirijos miesto Kobanės gynimas nuo „Islamo valstybės“ kovotojų nėra strateginis JAV tikslas. Sekretorius taip pat teigė abejojantis dėl buferinės zonos įkūrimo Turkijos ir Sirijos pasienyje, skelbia „Reuters“.

„Nepaisant krizės Kobanėje, mes stengiamės atremti islamistus ir neleisti jiems plėsti savo ribų ne tik šiame mieste, bet ir visoje Sirijoje ir Irake“, – teigė J. Kerry.

JAV valstybės sekretorius teigė tikintis, kad Turkija, pareikalavusi neskraidymo ir buferinės zonos šalies pasienyje su Sirija, turėtų apsispręsti per ateinančias valandas, kokį poveikį šie veiksmai turėtų prieš islamistų grupuotę.

Prancūzijos prezidento Francois Hollande administracija palaikė Turkijos idėją įkurti buferinę zoną, saugų prieglobstį kurdų pabėgėliams, šalies pasienyje su Sirija.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Philipas Hammondas, kaip ir J. Kerry, į šią idėją reagavo kiek atsargiau ir tikino, kad situaciją reikėtų išanalizuoti nuodugniau.

„Buferinės zonos įkūrimą turime aptarti su kitomis savo sąjungininkėmis ir partnerėmis ir nuspręsti, kaip ši idėja veiktų“, – tikino Britanijos atstovas, o Dž. Keris antrino savo kolegai ir palaikė santūrų ir daug vilčių neteikiantį požiūrį.

JAV valstybės sekretorius ir Britanijos užsienio reikalų ministras antradienį Vašingtone aptarė opius „Islamo valstybės“ ir Ebolos viruso klausimus.