Nors Rusijos ir ES šalių gyventojų pajamos gerokai skiriasi, jos negalima pavadinti skurdžiausia, mat namų ūkių vartojimo apimčių rodikliai yra pakankamai aukšti. Praėjusį pirmadienį „Rosstat“ publikavo savo ataskaitą, pagal kurią aukščiausias gyvenimo lygis iš visų ES šalių yra Liuksemburge.

Sveikatos apsaugai skiria mažiau pinigų

Kaip rodo agentūros ataskaitoje „Rusija ir Europos Sąjungos šalys“ pateikiami duomenys, pagal mirčių nuo išeminės širdies ligos skaičių Rusija yra absoliutus lyderis Europoje (352 mirusieji 100 tūkst. gyventojų) ir daugumą šalių šioje srityje lenkia tris keturis kartus, rašo „Nezavisimaja gazeta“.

Tokie patys aukšti mirtingumo rodikliai ir nuo infekcinių bei kraujotakos sistemos ligų. Leidinys pabrėžia, kad tokią liūdną situaciją galima paaiškinti valdžios politika formuojant biudžetą – išlaidos sveikatos apsaugai Rusijoje siekia vos apie 4 procentus BVP (ES šalyse 6-8 procentus BVP).

Anot „Rosstat“, pagal BVP vienam gyventojui Rusija lenkia ne tik vargingiausias ES šalis Bulgariją ir Rumuniją, bet ir Latviją, Lenkiją. Vis dėlto iki pačių turtingiausių Europos šalių, kur BVP vienam gyventojui siekia 20-30 tūkst. eurų, Rusijai dar toli (jos BVP vienam gyventojui – 15,9 tūkst. eurų).

Keliuose žūsta dvigubai daugiau

Pagal žuvusiųjų kelių eismo įvykiuose skaičių Rusija lenkia ES šalis daugiau nei dvigubai. „Rosstat“ duomenimis, Rusijos keliuose žūva 20 žmonių 100 tūkst. gyventojų. Daugumoje Europos šalių šis rodiklis neviršija 10 žuvusiųjų 100 tūkst. gyventojų. Ekspertai Rusijos rodiklius šioje srityje sieja su prasta infrastruktūra, pasenusiais kelių projektavimo ir tiesimo standartais bei žemu vairuotojų atsakomybės lygiu.

Rusija stipriai atsilieka nuo ES šalių ir pagal žmogaus socialinės raidos indeksą, kurį sudaro trys rodikliai: ilgaamžiškumas bei sveikata, žinių prieinamumas ir gyvenimo lygis. Rusijoje pernai šis indeksas siekė 0,72 balo (palyginimui: vargingiausiose ES šalyse Rumunijoje ir Bulgarijoje jis viršija atitinkamai 0,74 ir 0,76 balo).

Socialinė nelygybė skaudesnė Rusijoje

Daug ką sako Rusijos pajamų nelygybės rodiklis, kuris čia siekia 42 procentus, o išsivysčiusiose ES šalyse — apie 35 procentus. Kaip nurodo analitikai, nors ekonominė skirtingų gyventojų sluoksnių nelygybė didėja ne tik Rusijoje, vis dėlto šioje šalyje šis rodiklis sparčiai auga dėl netinkamos valstybinės politikos socialinėje sferoje.

Dalis ekspertų aukštą gyvenimo lygį Europoje sieja su didelėmis valstybinėmis skolomis. Rusijoje valstybės skola neviršija 15 procentų BVP, o ES jis siekia nuo 60 iki 100 procentų BVP.

Rekordinis Rusijos atsilikimas socialinėje sferoje aiškinamas esminių sričių monopolizavimu, dėl to nacionalinis turtas perskirstomas siaurame asmenų ir įmonių rate.