Opozicija pasipiktinusi – šalyje konstitucinė krizė, prezidento įgaliojimus turi perimti Nacionalinės asamblėjos pirmininkas. Sunerimę ne tik venesueliečiai, bet ir Kubos gyventojai – Venesuelos teikiama pagalba liausis, jeigu neliks kovotoju su imperializmu save vadinančio Hugo Chavezo.

Kubos gyventojai gerai prisimena šoką, kurį patyrė, kai žlugo Sovietų Sąjunga ir nutrūko jos parama. Jeigu naujai kadencijai perrinktas H. Chavezas negalės vykdyti pareigų, turi būti surengti nauji rinkimai. Inauguracija atidėta, kadencija pratęsta, bet politiškai susiskaldžiusioje Venesueloje H. Chavezo oponentai neslepia paniekos Kubai, ir jeigu jie laimėtų, skolose paskendusi sala, kuriai naudingi barteriniai kontraktai gyvybiškai svarbūs, visai žlugtų.

„Venesuela užėmė Sovietų Sąjungos ir kitų Rytų Europos šalių vietą Kubos gyvenime. Jeigu neliks jos pagalbos, padariniai bus siaubingi. Padėtis gali būti dar blogesnė negu tada, kai žlugo Sovietų Sąjunga“, – sako ekonomistas, Kubos disidentas Oscaras Chepe Espinosa.

Kai neliko sovietų paramos, trūko maisto, prekių, kuro, elektros, valdžia tai vadino „ypatinguoju laikotarpiu“, bet kubiečių tai neguodė, kilo neramumai, menkomis valtelėmis apie 40 tūkstančių kubiečių pabėgo iš šalies. Cukraus pramonė nukraujavo, kai Sovietų Sąjunga nustojo mokėti išpūstą kainą už Kubos cukrų.

Kuba pagamino 8 milijonus tonų cukraus, tai palaikė ekonomiką, dabar cukrus teikia tik 5 procentus užsienio prekybos pajamų“, – teigia O. Ch. Espinosa.

Tiesa, per daugiau negu 20 metų Kuba išplėtojo turizmą, farmaciją, nikelio, naftos produktų gamybą. Bet daug kas priklauso nuo naftos turtingos Venesuelos pagalbos.

Vos H. Chavesas stojo prie Venesuelos valdžios vairo, Kubos lyderis Fidelis Kastro jį paskelbė įpėdiniu Lotynų Amerikoje, Venesuelos lyderis ne tik tapo jo sąjungininku. Įkurta dešimtys bendrų įmonių, daugiausia įsikūrusių Venesueloje: tai žvejybos laivai, uostų, geležinkelių remonto, žemės ūkio įmonės, nikelio, plieno liejyklos, viešbučiai.

Venesuela siūlo paramą ir kitoms sąjungininkėms Lotynų Amerikoje, bet Kuba jos gauna daugiausia, tad su nerimu laukia, kuo baigsis konstitucinė krizė Karakase.