Tai rašoma Ukrainos valstybinės fiskalinės tarnybos pranešime, informuoja unian.net.

Žinyba priminė, kad rugpjūčio 1 d. Rusijos atstovai visiškai užblokavo transporto su ukrainietiškais maisto gaminiais įvažiavimą į aneksuotą Krymą.

Formali sulaikymo priežastis – Rusijos sanitarinių normų neatitikimas. Rusija trukdo įvežti į Krymą kukurūzus, kukurūzų kruopas, soją, sojos miltus, saulėgrąžas, konservų, pieno produktų ir nealkoholinių gėrimų.

Transporto judėjimas per kontrolės punktus „Stavki“, „Kairka“ ir „Čongar“ iš Krymo pusės visiškai užblokuotas. Iš žemyno pusės susidarė kilometrinės eilės iš šimtų sunkvežimių.

„Manome, kad Rusija dirbtinai kuria maisto produktų deficitą laikinai okupuotoje Ukrainos teritorijoje. Tokie veiksmai nukreipti priverstinai gauti Rusijos muitininkų leidimą ukrainiečių vežėjams, ir yra dalis okupacinės valdžios legitimizacijos veiksmų“, – rašoma pranešime.

Kaip buvo pranešama anksčiau, dėl Rusijos įvesto draudimo įvežti ukrainietišką pieno produkciją vėl ištuštėjo Krymo parduotuvės. Trūksta tiek ukrainietiškų, tiek rusiškų pieno produktų.

Nuo liepos 28 d. Rusijos federalinė veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba „Rosselchoznadzor“ įvedė apribojimų įvežti pieną ir pieno produktus iš Ukrainos. Tarnyba priėmė tokį sprendimą, nes ne kartą buvo pažeisti Rusijos veterinarijos ir sanitarijos reikalavimai.

Vieno prekybos centro „Selpo“ atstovė paaiškino, jog prekybos tinklas „neturi tiekėjo, todėl pieno ir pieno produktų artimiausiu metu nereikėtų tikėtis“.

Kituose Kerčės prekybos centruose taip pat stinga ukrainietiškų pieno produktų, nėra ir rusiškų analogų. Prekybos centre „Freš“ – pustuštės lentynos su konditerijos gaminiais ir saldumynais. Prekybos tinkle ATB kol kas dar gana didelis įprastos ukrainietiškos produkcijos pasirinkimas.

Nuo rugpjūčio 1 d. įsigalioja draudimas įvežti ukrainietišką soją, sojos miltus ir saulėgrąžas.

Anksčiau Rusijos valdžia uždraudė įvežti iš Ukrainos kiaulieną ir jos produktus, bulves, taip pat apribojo konditerijos gaminių bei paukštienos įvežimą.

Liepos pradžioje Federalinės muitinės tarnybos vadovo pavaduotoja Tatjana Golendejeva pranešė, kad laikinai, iki pareinamojo laikotarpio pabaigos, Kryme atšaukė draudimą ukrainietiškoms prekėms, nors Rusijos teritorijoje šis draudimas toliau galioja. Pustuščiai prekybos centrai Kryme pasidarė prieš kelis mėnesius, kai sunkvežimiai su ukrainietiška produkcija ėmė stovėti pasienyje su žemynine Ukraina.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (972)