Karas Donbase tapo dar žiauresnis: prorusiški separatistai ėmė demonstratyviai tyčiotis ir žudyti Ukrainos karius tam, kad demoralizuotų ukrainiečius, rašo „Der Spiegel“.

Šio leidinio autorius primena apie Mariupolio apšaudymą, kurį praėjusį savaitgalį įvykdė prorusiški separatistai ir Rusijos kariai. Per šį išpuolį žuvo 30 asmenų. Neilgai trukus po išpuolio internete pasirodė daugybė mėgėjiškų vaizdo įrašų iš Mariupolio.

„Šie vaizdo įrašai tapo ginklu per konfliktą“, – rašo „Der Spiegel“.

Leidinyje publikuoto straipsnio autorius primena, kad kruvinų scenų nuotraukos ir vaizdo įrašai internete pasirodo ne atsitiktinai ir tai vyksta sistemingai. Taip nutiko ir sausio 13 d., kai separatistai nužudė 13 autobuso keleivių šalia Volnovachos.

„Separatistų puolimą lydi didžiulė propaganda. Po Donecko oro uosto užėmimo jie demonstratyviai vedė per miestą Ukrainos belaisvius“, – rašo straipsnio autorius.

Jis atkreipia dėmesį į tai, kad separatistų vadeiva demonstratyviai tyčiojosi iš ukrainiečių ne tik prieš Rusijos, tačiau taip pat ir prieš kelių Vokietijos žiniasklaidos priemonių televizijos kameras.

Šiuos vaizdus taip pat užfiksavo ir Berlyne įsikūrusi televizijos įmonė „Ruptly“, priklausanti anglakalbiam Kremliaus propagandos ruporui „Russia Today“.

Visą „Ruptly“ vaizdo medžiagą, įskaitant ir įrašus, kuriuose užfiksuoti pasityčiojimo iš nelaisvėn paimtų Ukrainos karių atvejai, galima nemokamai peržiūrėti internete.

„Der Spiegel“ straipsnio autorius rašo, kad Ukraina taip pat kartais demonstruoja žiaurumą. Pavyzdžiui, Ukrainos valdininkai socialinio tinko „Facebook“ paskyrose „giriasi“ žiauriai susidoroję su samdiniais iš Rusijos.