Lėktuvo pilotas, ukrainietis Aleksandras Akopovas, dirbantis turkų avialinijoms „AtlasGlobal“, buvo apdovanotas Ukrainos medaliu už drąsą po to, kai praėjusią savaitę per didelę audrą sėkmingai nutupdė smarkiai apgadintą keleivinį lėktuvą Stambulo Ataturko oro uoste.

Jis išgelbėjo 121 keleivių ir 6 skrydžio komandos narių gyvybes, kai saugiai nutupdė lėktuvą „Airbus A320“ nepaisant smarkaus vėjo, liūties ir krušos, kuri apgadino priekinį lėktuvo stiklą.

Įrašuose iš lėktuvo girdisi, kad keleiviai verkia ir meldžiasi, kai smarkiai sugadintas lėktuvas bando tūpti. Kažkas šaukė: „jis to nepadarys, jis to nepadarys“.

Pilotas A. Akopovas sako, kad jis ir jo komanda šventė taip, lyg tai būtų jų „antrasis gimtadienis“.

„Skraidau jau 30 metų. Na, ar matėte kaip lėktuvas nusileido? Ar tai buvo normalu? Keleiviai yra gyvi. Tai yra normalu. Tai yra mūsų profesinis patikimumas. Mūsų lokatorius nerodė šio tragiško oro, todėl taip ir nutiko. Tai buvo sunku, tačiau svarbiausia, kad žmonės yra gyvi“, - sakė jis.

Kai pakilęs lėktuvas pasiekė 1300 metrų aukštį, didelė kruša sudaužė jo priekinį stiklą, po ko pilotas negalėjo matyti, kur nusileidžia, tad jam teko leistis visiškai aklai.

Pilotui buvo leista pabandyti nusileisti Ataturko oro uoste, nepaisant to, kad jis buvo uždarytas dėl blogų oro sąlygų.

Vietoje jau laukė visos gelbėjimo tarnybos.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paskambino pilotui jį pasveikinti ir apdovanojo jį Ukrainos medaliu už drąsą.

Aviacijos ekspertai taip pat gyrė lėktuvo įgulą už drąsą.

Kai lėktuvas nusileido, žmonės pradėjo ploti. Kitų lėktuvų pilotai pasveikino nutūpusį lėktuvą šviesomis ir atėjo paspausti pilotams rankas.