Ukrainos parlamentas ketvirtadienį patvirtino naująją šalies vyriausybę, dėl kurios sudėties buvo sutarta trečiadienį vykusiame koalicijos susitikime.

Naujojo kabineto sudėtį rytiniame plenariniame parlamento posėdyje pristatė šiandien premjeru paskirtas Volodymyras Hroismanas.

Nutarimą dėl naujos ministrų kabineto sudėties palaikė 239 Aukščiausiosios Rados deputatai.

Trūksta vieno ministro

Vyriausybė patvirtina be sveikatos apsaugos ministro, nes konsultacijų metu nebuvo susitarta dėl kandidato užimti šį postą.

Naujajame kabinete pirmuoju vicepremjeru ir ekonominės plėtros ir prekybos ministru dirbs Rados deputatas, prezidento atstovas parlamente Stepanas Kubivas.

Vicepremjere, atsakinga už europinę ir euroatlantinę integraciją, paskirta Rados Užsienio reikalų komiteto pirmininko pirmoji pavaduotoja Ivana Klympuš-Cincadzė; socialinės politikos klausimus kuruosiančiu vicepremjeru paskirtas socialinės politikos ministras Pavlo Rozenka; vicepremjeru, atsakingu už okupuotas teritorijas ir šalies viduje perkeltus asmenis, tapo buvęs regioninės plėtros, statybų ir būsto ministro pirmasis pavaduotojas Volodymyras Kistionas.

Henadijus Zubko, ankstesniame kabinete ėjęs vicepremjero ir regioninės plėtros, statybų ir būsto ministro pareigas, išsaugojo postą.

Vicepremjero poste taip pat liko dirbti Viačeslavas Kyrylenka, ankstesnėje vyriausybėje ėjęs vicepremjero ir kultūros ministro pareigas.

Į Kabineto ministro postą paskirtas Rados pirmininko sekretoriato vadovas Oleksandras Sajenka.

Finansų ministru tapo prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Oleksandras Danyliukas, socialinės politikos ministru - Vinycios miesto vicemeras Andrijus Reva, ekologijos ir gamtos išteklių ministru - Rados Eurointegracijos komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Ostapas Semerakas, kultūros ministru - aktorius Jevhenas Nyščukas, anksčiau jau dirbęs šiame poste.

Rados Mokslo ir švietimo komiteto vadovė Lilija Hrynevyč tapo mokslo ir švietimo ministre, Rados Žemės ūkio politikos komiteto vadovas Tarasas Kutovas - žemės ūkio ir maisto ministru, Vadymas Černyšas - okupuotų teritorijų ir šalies viduje perkeltų asmenų reikalų ministru, Ihoris Nasalykas - energetikos ir anglies pramonės ministru.

Stepanas Poltorakas, Pavlo Klimkinas, Arsenas Avakovas, Pavlo Petrenka, Jurijus Stecis ir Ihoris Ždanovas lieka toliau dirbti atitinkamai gynybos, užsienio reikalų, vidaus reikalų, teisingumo, informacinės politikos bei jaunimo ir sporto reikalų ministrais.

Infrastruktūros ministru paskirtas laikinai šiose pareigose dirbęs Volodymyras Omelianas.

Rada patvirtino vyriausybės programą

Ukrainos Aukščiausioji Rada palaikė naujojo Ministrų kabineto, kuriam vadovaus premjeras V. Hroismanas, veiklos programą.

Už atitinkamą sprendimą balsavo 243 liaudies deputatai per parlamento posėdį ketvirtadienį.

Pagal Ukrainos konstitucijos 87-ąjį straipsnį Aukščiausioji Rada negali nagrinėti Ministrų kabineto atsakomybės vienerius metus nuo jo veiklos programos patvirtinimo.

Anksčiau ketvirtadienį parlamentarams šios programos patvirtinti nepavyko per du surengtus balsavimus.

Pristatydamas vyriausybės veiklos programą Aukščiausiojoje Radoje V. Hroismanas pažymėjo, kad būtina parengti norminius teisės aktus, pagal kuriuos būtų vykdomos Ukrainos konstitucijos pataisos teisingumo srityje, taip pat įstatymai dėl teismų sistemos ir teisėjų statuso, visų teisėjų peratestavimo etapais, remiantis sąžiningumo ir profesionalumo kriterijais.

Ministrų kabineto veiklos programoje kalbama apie būtinybę pereiti prie proporcinės parlamento rinkimų sistemos su atvirais sąrašais.

Programoje taip pat pažymima būtinybė gerinti kovos su korupcija efektyvumą tuo tikslu sukurtose valstybiniuose ir savivaldos organuose, tobulinti teisės aktų projektų antikorupcinės ekspertizės mechanizmą.

V. Hroismanas atkreipė dėmesį į Ukrainos įstatymo „Dėl valstybinės tarnybos“ įgyvendinimo užtikrinimą, valdžios organų struktūros optimizavimą, valdininkų darbo užmokesčio didinimą.

Ukrainos parlamento pirmininku išrinktas A. Parubijus

Ukrainos Aukščiausioji Rada savo pirmininku išrinko Andrijų Parubijų, kurį prieš tai atleido iš Rados pirmininko pavaduotojo pareigų.

Andrijus Parubijus

Už šį sprendimą ketvirtadienį balsavo 284 liaudies deputatai.

Tikslas – išeiti iš politinės aklavietės

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį patvirtino proeuropietiškų pažiūrų Aukščiausiosios Rados pirmininko Volodymyro Hroismano paskyrimą naujos vyriausybės ministru pirmininku, siekiant išeiti iš kelis mėnesius užsitęsusios politinės aklavietės ir atverti galimybę karo nualintai valstybei toliau gauti gyvybiškai svarbią pagalbą.

Po kelis mėnesius trukusios politinės krizės deputatai 257 balsais prieš 50 pritarė premjero Arsenijaus Jaceniuko atsistatydinimui ir V. Hroismano paskyrimui į vyriausybės vadovo postą per pirmąjį ministrų kabineto pertvarkymą nuo 2014 metų proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

Arsenijus Jaceniukas

A. Jaceniukas apie savo sprendimą atsistatydinti pranešė sekmadienį, po ilgai trukusio spaudimo pasitraukti, įskaitant prezidento Petro Porošenkos pareiškimus, kad vyriausybė prarado visuomenės pasitikėjimą, nors vasarį premjeras atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo Aukščiausioje Radoje.

„Suprantu savo atsakomybę“, – 38 metų V. Hroismanas sakė deputatams prieš balsavimą.

„Suprantu, kad gyvename labai sudėtingais laikais, kai turime demonstruoti veiksmingumą ir politinę valią, kad galėtume vesti šalį iš krizės ir paspartinti mūsų europines reformas bei pagerinti jų kokybę“, – pridūrė jis.

Jis dar kartą pažadėjo „užtikrinti mūsų kelio į integraciją su Europa nekintamumą“.

Pagal Konstituciją paskirtasis premjeras turi pateikti Radai siūlymus dėl savo ministrų kabineto, kurį tvirtins parlamentas, sudėties.
Kompromisinis veikėjas

V.Hroismanas laikomas kompromisiniu veikėju, pasirinktu po to, kai valdančioji koalicija atsisakė palaikyti pasiūlymą patikėti vadovauti vyriausybei Jungtinėse Valstijose gimusią finansų ministrę Natalie Jaresko, kuri buvo giriama kaip provakarietiška reformatorė, nesusitepusi nepotizmu ir korupcija.

Volodymyras Hroismanas, Andrijus Parubijus

Teisininko išsilavinimą turintis V. Hroismanas, laikomas P.Porošenkos protežė, pelnė palankių įvertinimų, dėl savo sugebėjimo išlaikyti santykinę ramybę per tradiciškai audringus parlamento posėdžius, kuriuose neretai įsiplieksdavo muštynės.

Jis taip pat tvirtino, kad tvirtai laikysis Ukrainos įsipareigojimų vykdyti griežto diržų veržimo politiką, pasiūlytą Tarptautinio valiutos fondo mainais į 2014 metų kovą Kijevui suteiktą 17,5 mlrd. JAV dolerių (15,4 mlrd. eurų) finansinio gelbėjimo paketą.
Tačiau kai kurie ekonomistai nerimauja, kad mandagaus būdo V. Hroismanui gali pristigti griežtumo, kad jis galėtų sutramdyti saujelę oligarchų, dominavusių Ukrainos politikoje ir pavertusių šią Rytų Europos šalį kyšininkų rojumi.

Nauja vyriausybė gali dar labiau padidinti investuotųjų susirūpinimą, nes joje nebeliks ne tik N. Jaresko, bet ir kitų dviejų užsieniečių technokratų, tarp jų lietuvio Aivaro Abromavičiaus, kuriuos P. Porošenka įtraukė į vyriausybę 2014 metų gruodį, stengdamasis suvaldyti spartų Ukrainos ekonomikos smukimą.

Susiskaldžiusi Rada

Iš Petro Porošenkos bloko frakcijos narių atitinkamą nutarimą palaikė 131 deputatas, keturi balsavo „prieš“, trys - susilaikė, iš Liaudies fronto frakcijos narių 75 deputatai balsavo „už“, balsavusiųjų „prieš“ nebuvo.

Tuo tarpu Opozicinio bloko frakcijos 34 parlamentarai pasisakė prieš nutarimą, „už“ nebalsavo nė vienas šios frakcijos narys.

Dauguma partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) frakcijos narių per balsavimą susilaikė (13 deputatų), „už“ nebalsavo nė vienas, „prieš“ - tik vienas deputatas.

Iš frakcijoms nepriklausančių deputatų nutarimą palaikė 11 įstatymų leidėjų, „prieš“ balsavo 8, tiek pat susilaikė.

Beveik visi Radikalų partijos frakcijos nariai balsavime nedalyvavo, „už“ ir „prieš“ balsavo po vieną jos narį.

Kiek vėliau frakcijos lyderis Olehas Liaško pareiškė, kad už V.Hroismano paskyrimą balsavo deputatas Artiomas Vitko, tačiau jis anksčiau buvo pašalintas iš frakcijos.

Atgimimo ir Liaudies valios grupių deputatai vieningai palaikė nutarimą.

„Priekyje laukia dideli darbai“

Prieš balsavimą parlamente A.Jaceniukas padėkojo bendražygiams bei oponentams.

„Prašau priimti mano atsistatydinimą. O priekyje mūsų laukia dideli darbai“, – Radoje sakė A.Jaceniukas.

Jis padėkojo frakcijai „Liaudies frontas“, koalicijos sąjungininkams, taip pat - „oponentams ir priešams“ už tai, kad padarė jį stipresnį.
A. Jaceniukas pabrėžė, kad drauge daug padaryta šaliai ir liaudžiai, „bet reikia judėti pirmyn“.

Iškart po kalbos jis išėjo iš posėdžių salės, nelaukdamas parlamento balsavimo, pranešė „Interfax“ korespondentas.

Parlamentarai jį išlydėdami atsistojo ir plojo.