Savaitgalį priimtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas išprovokavo griežtą Ukrainos kritiką. Kijevas tai pavadino prieš dvejus metus sudaryto taikos susitarimo pažeidimu.

Ukrainos pajėgos su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje kovoja nuo 2014 metų balandžio; konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 9 800 gyvybių.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį sakė, kad prezidento sprendimas yra humanitarinis veiksmas siekiant padėti vargstantiems gyventojams separatistų regionuose, kurie susiduria su Ukrainos nacionalistų savanorių batalionų vykdoma transporto blokada.

Blokadą remiantys nacionalistų demonstrantai sostinėje Kijeve prie prezidento administracijos pastato taip pat susirėmė su policija.

Vokietija pirmadienį „nepriimtinu“ pavadino Rusijos sprendimą pripažinti Ukrainos separatistų pasus.

„Pasiskelbusių vadinamųjų Luhansko ir Donecko liaudies respublikų kelionės dokumentų pripažinimas pakerta Ukrainos vienybę“, – sakė Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas.

„Tai tiesiogiai prieštarauja viskam, dėl ko buvo susitarta Minske (taikos susitarimams), ir todėl yra nepriimtina“, – sakė kanclerės atstovas.

Vokietija ir Prancūzija kritikuoja Maskvos sprendimą

Vokietija griežtai sukritikavo Rusijos vyriausybės sprendimą oficialiai pripažinti prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje išduodamus dokumentus. Šis žingsnis yra „nepriimtinas" ir pažeidžia Minsko susitarimus dėl Ukrainos, pirmadienį pareiškė Vokietijos vyriausybė, kuria remiasi agentūra AFP.

Šis sprendimas neatitinka Minsko taikos susitarimo dvasios, pirmadienį pabrėžė ir Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos Paryžiuje atstovas. Prancūzija ragina Rusijos žinybas „savo pastangas sutelkti į įtaką separatistams, kad būtų nedelsiant įgyvendinami Minsko susitarimai".

Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas šeštadienį pasirašė dekretą, kuriuo remiantis, Rusija ateityje leis atvykti į šalį be vizų „Ukrainos piliečiams ir asmenims be pilietybės", gyvenantiems separatistų teritorijose. Užsienio nepripažįstamų Luhansko ir Donecko respublikų išduoti pasai ir asmens dokumentai esą bus pripažįstami, tačiau tik „laikinai" ir kol bus „priimtas politinis sprendimas" Minsko susitarimo pagrindu.

Rusija kaltinimus neigia. Dekretas yra humanitarinis gestas izoliuotiems regiono gyventojams, pirmadienį Maskvoje sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Tai esą nenusižengia tarptautinei teisei. Tai esą nėra ir nusižengimas Minsko susitarimams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)