Šią žinią pranešė Ukrainos prezidento spaudos tarnyba.

Kaip teigiama jos pranešime, per pokalbį telefonu buvo sutarta dėl nuolatinio ugnies nutraukimo Donbase. Buvo pasiektas tarpusavio supratimas dėl žingsnių, padėsiančių atkurti taiką.

„Buvo pasiektas tarpusavio supratimas dėl žingsnių, kurie skatins taikos sukūrimą“, – sakoma pranešime, paskelbtame po P.Porošenkos ir V.Putino pokalbio telefonu.

„Šio pokalbio rezultatas buvo susitarimas dėl nuolatinio ugnies nutraukimo Donbase“, – sakoma pranešime, kuriame turimi omenyje rytiniai Ukrainos regionai, kuriuose išvystyta sunkioji ir kasybos pramonė.

Kiek anksčiau trečiadienį pranešta, kad Rusijos prezidentas V. Putinas kalbėjosi telefonu su Ukrainos vadovu P. Porošenka, o abu lyderiai iš esmės sutarė, ką reikia padaryti, kad būtų išspręsta Ukrainos krizė, trečiadienį pranešė Kremliaus atstovas.


„Buvo tęsiama diskusija dėl karinės ir humanitarinės krizės Ukrainoje“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo atstovą Dmitrijų Peskovą.

Pasak jo, „valstybių vadovai apsikeitė nuomonėmis, ką reikia pirmiausiai padaryti, kad kuo greičiau būtų nutrauktas kraujo liejimas šios šalies pietryčiuose“.

„Abiejų šalių prezidentų požiūriai dėl galimų kelių išeiti iš šios sunkios krizinės padėties didele dalimi sutampa“, – pažymėjo D.Peskovas.

Per prezidentų susitikimą Minske praėjusios savaitės antradienį pažangos dar nebuvo pasiekta. Konfliktas praėjusiomis dienomis netgi paaštrėjo.

Ukrainos vyriausybė kaltino Maskvą siunčiant į regioną vis daugiau karių prorusiškiems separatistams kovoje su vyriausybinėmis pajėgomis paremti. Rusija kaltinimus neigia.

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, mūšiai tarp prorusiškų separatistų ir Ukrainos pajėgų per praėjusius penkis mėnesius nusinešė beveik 2 600 gyvybių.

Priminsime, kad Ukrainos prezidentas inicijavo vienpusį ugnies nutraukimą Donbase septynioms dienoms nuo birželio 20-osios 22 valandos.

Praktiškai iškart prorusiški maištininkai pratęsė antiteroristinės operacijos pozicijų puolimą. Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per iš pradžių vienpusio, o paskui, neva, abipusio ugnies nutraukimo laikotarpį Ukrainos pajėgos neteko 27 žmonių, dar 69 buvo sužeisti.

Kremlius neigia, kad pasiektas susitarimas

Dmitrijus Peskovas
Rusijos prezidento Vladimiro Putino žiniasklaidos atstovas Dmitrijus Peskovas pranešė, kad V. Putinas ir Ukrainos prezidentas P. Porošenka nesusitarė dėl ugnies nutraukimo.

D. Peskovas pabrėžė, kad Rusija nėra konflikto pusė.

„V. Putinas ir P. Porošenka iš tiesų aptarė veiksmus, kurie prisidėtų prie ugnies tarp separatistų ir Ukrainos karinių pajėgų nutraukimo. Susitarti dėl ugnies nutraukimo Rusija negali fiziškai, nes nėra konflikto pusė“, – pareiškė D. Peskovas.

Jis taip pat pranešė, kad Ukrainos ir Rusijos prezidentai aptarė konflikto sprendimo būdus. Anksčiau D. Peskovas jau yra pareiškęs, kad V. Putino ir P. Porošenkos nuomonės dėl krizės sprendimo būdų didžiąja dalimi sutampa.

Separatistai tikina nenutrauksiantys ugnies, kol Donbase bus „baudžiamųjų būrių“

Vadinamoje „Donecko liaudies respublikoje“ (DLR) pareiškė, kad ugnis nebus nutraukta, kol joje bus Ukrainos pajėgų.

Tai naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pranešė „DLR gynybos ministerijos politinio skyriaus tarptautinės informacijos tarnybos“ vadovas Vladislavas Brigas.

Jis pareiškė, kad DLR „abejoja, ar visi Ukrainos daliniai, dalyvaujantys specialioje jėgos operacijoje šalies rytuose, paklus Ukrainos prezidento Petro Porošenkos sprendimui nutraukti ugnį regione, nes jis ne visus kontroliuoja“, rašo pravda.com.

„P. Porošenka nekontroliuoja baudžiamųjų batalionų, ne faktas, kad jie paklus jo sprendimui“, - sakė V. Brigas.

Jis pažymėjo nežinąs jokių susitarimų su DLR dėl ugnies nutraukimo.

„DLR armija nenutrauks ugnies bent jau iki to laiko, kol Donbase bus baudžiamųjų būrių“, - sakė V. Brigas.

Kaip jau žinoma, P. Porošenkos spaudos tarnyba pranešė, kad per pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo pasiektas susitarimas dėl „nuolatinio ugnies nutraukimo Donbase“.