Atsakydamas į žurnalistų klausimus Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Kremliui toks griežtas jo pasisakymų tonas atrodo leistinas, ir pabrėžė, jog „minkštumo“ demonstravimas svarstant tokius dalykus būtų daug kenksmingesnis.

„Manome, kad taip“, – sakė D. Peskovas, atsakydamas į klausimą, ar V. Safronikovo pasisakymą galima pateisinti šios temos aštrumu.

„Nebuvo pasakyta nieko įžeidžiančio. Tikrai diskusijų temos Saugumo Taryboje yra gana aštrios. Dažnai jos yra susiję ir būsimų tarptautinių santykių esme. O minkštumo rodymas ateityje duotų labai apgailėtinų pasekmių“, – sakė Kremliaus atstovas.

Todėl, sakė, D.Peskovas, „geriau šiandien ginti mūsų tėvynės interesus ir, jeigu reikia, – gana griežtai“.

Trečiadienį V. Safronkovas audringai sureagavo į Didžiosios Britanijos atstovo JT Matthew Rycrofto žodžius, kad Rusija palaiko ginklų naudojimą Sirijoje ir yra prisidėjusi prie žmogaus teisių pažeidimų šioje šalyje.

Rusijos atstovas JT Vladimiras Safronkovas

Rusijos atstovas atsakė, kad Londonas „išsigando“ galimo Rusijos bendradarbiavimo su JAV ir stengiasi suardyti šiuos ryšius.

„Pažiūrėk į mane, nenukreipk akių, ko suki žvilgsnį į šalį? – kreipėsi V.Safronkovas į savo britų kolegą. Jis taip pat pareikalavo „neįžeidinėti Rusijos“ ir pareiškė, kad Britanija „tarnauja interesams ginkluotų grupuočių“, kuriuos „naikina“ krikščioniškas mažumas.

Rusija trečiadienį vetavo Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuri būtų pareikalavusi Sirijos vyriausybės bendradarbiauti vykdant tyrimą dėl įtariamos cheminės atakos šalies šiaurės vakaruose.

Jau aštuntą kartą Rusija pasinaudojo veto teise Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, siekdama blokuoti tarptautinės bendruomenės veiksmus Damasko atžvilgiu.

Po balsavimo Britanijos ambasadorius JT M.Rycroftas pažvelgė į V.Safronkovą ir paklausė: „Kaip galima žiūrėti į vaikus be gyvybės ženklų“ ir vetuoti šią rezoliuciją?

JAV ambasadorė Nikki Haley, savo ruožtu, pasakė Saugumo Tarybai: „Mes norime dirbti su Rusija, kad išsijudintų politinis procesas Sirijoje; mes norime, kad Rusija panaudotų savo įtaką B.al Assado režimui, kad būtų sustabdyta ši beprotybė ir žiaurumai, kuriuos mes matome ten kasdien“.

Šiandienis balsavimas galėjo būti posūkio taškas, – sakė ji, – bet vetuodama Rusija pasakė „ne“ atskaitomybei...; Rusija dabar turės daug ką įrodyti“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (424)