Šis dokumentas nebuvo įtrauktas į gruodžio 22 dienos posėdžių darbotvarkę, bet jau pačioje darbo pradžioje jį peržiūrėti paprašė Saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas ir „Vieningosios Rusijos“ narys Ernestas Valejevas, rašo newsru.com.

Šį įstatymo projektą dar vasarą pasiūlė senatorių grupė, vadovaujama Federacijos tarybos Gynybos komiteto pirmininko Viktoro Ozerovo. Projektas buvo priimtas per pirmuosius svarstymus gruodžio 15 dieną. Pataisas parengė Saugumo komitetas. Kaip skelbia RBK, naujas pataisas deputatai palaikė be jokių diskusijų. E. Valejevas šio įstatymo projekto priėmimą siejo su teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ grėsme.

Per trečiąjį svarstymą dokumentui pritarė 343 deputatai, du pasisakė prieš, o viena susilaikė. Pasak E. Valejevo, pataisos buvo būtinos tam, kad suvienodintų jėgos panaudojimo ir specialiųjų priemonių tvarką. Jo teigimu, tai, kad įstatymas buvo priimtas skubos tvarka, nėra nieko neįprasta, „pataisos buvo peržiūrėtos ir išanalizuotos“.

Naujose pataisose teigiama, kad FST pareigūnai gali prasmukti į bet kokias patalpas, kad užtikrintų viešąją tvarką vykstant masiniams neramumams, taip pat panaudoti šaunamuosius ginklus esant žymiam žmonių sambūriui, kad užkirstų kelią teroristiniams išpuoliams ir išvaduotų įkaitus. Pataisose taip pat leidžiama panaudoti ginklą prieš moteris ir nepilnamečius, jeigu jie vykdo teroristinį aktą.

Tačiau FST pareigūnams įvedami ir tam tikri apribojimai: jiems draudžiama turėti vyriausybės nepatvirtintų kontaktų su užsieniečiais, užsienio žiniasklaida, tarptautinėmis organizacijomis, taip pat nekomercinėmis organizacijomis - „užsienio agentais“. Be to, FST darbuotojams, jų žmonoms ir nepilnamečiams vaikams rekomenduojama neatsidarinėti ir neturėti sąskaitų užsienio bankuose ir nesinaudoti bet kokiais kitais užsienio finansiniais instrumentais, taip pat neturėti nekilnojamojo turto užsienyje, „jeigu tai nenumatoma operatyvinės – tarnybinės veiklos užduotyse“.

Įstatymas taip pat suteikia teisę specialiųjų tarnybų pareigūnams imti Rusijos sieną kertančių asmenų pirštų atspaudus, jeigu jie kelia kokių nors įtarimų dėl teroristinės veiklos.

Dūmos deputatas Dmitrijus Gudkovas būgštavo, kad „dėl tokių įtarimų spręs pati FST, kuri nesidalins su mumis tokia informacija“. Jis teigė, kad tai gali paskatinti piktnaudžiavimą daktiloskopija. „Ką tik suvalgiau ukrainietiškų barščių – ar tai ne įtarimas? O pas jus... kažkokia susižavėjimo nespinduliuojanti fizionomija. Praeikime“, - savo feisbuko paskyroje prognozavo deputatas.

„Šis įstatymo projektas nukreiptas prieš piliečius ir opoziciją... Mes visi būsime neapsaugoti nuo organų savivalės“, - reziumavo D. Gudkovas. Savo „Twitter“ paskyroje jis nurodė, kad pats asmeniškai balsavo prieš šį įstatymą.