Prieš pusantrų metų „Novaja gazeta“ aptiko „trolių“ irštvą – pusiau slaptą biurą Sankt Peterburgo Olgino rajone, kur trimis pamainomis buvo kabinami makaronai ant interneto vartotojų ausų, publikuojant (už tam tikrą atlygį) vyriausybei palankias žinutes ir komentarus.

Nuo to laiko politinė atmosfera šalyje pastebimai pasikeitė. Jei anksčiau politinis persekiojimas, įskaitant ir vykdomą internetinėje erdvėje, tiesiog trukdė opozicionieriams gyventi, tai dabar jis tiesiogiai ir akivaizdžiai yra virtęs realia fizinio susidorojimo grėsme, rašo „Novaja gazeta“.

Su kolegų iš Sankt Peterburge leidžiamo laikraščio „Moj rajon“ pagalba leidiniui pavyko susipažinti su „trolių“ iš Sankt Peterburgo plėtojamomis „temomis“ ir gauti daugiau nei penkių šimtų internetinės erdvės „kovotojų“ sąrašą.

Pateikiame visą „Novaja gazeta“ straipsnį:

Informacijos teisingumą nesudėtinga patikrinti empiriniu būdu – pakanka palyginti „techninių užduočių“ tezes su įrašais, kurių autoriai – atsitiktine tvarka atrinkti internetiniai personažai iš sąrašo.

Atlikus šį nesudėtingą tyrimą paaiškėjo įdomios detalės. Praktiškai visi tinklaraštininkai gyvena Sankt Peterburge, o jų paskyros sukurtos 2013 m., jų tinklaraščiai neužima aukštų pozicijų „Live Journal“ platformos reitinge, bet jie periodiškai paįvairina namų šeimininkių įrašus apie tai, kaip pasidaryti pedikiūrą namų sąlygomis ar išsikepti švelnų ir minkštą biskvitą, savomis politinių įvykių versijomis.

Išsiaiškinome, kaip šie „švelnūs ir minkšti padarėliai“ reagavo į pagrindinę pastarųjų savaičių tragediją – Boriso Nemcovo nužudymą

Techninė užduotis nr. 1: opozicija
Esminė idėja: peršame išvadą, kad opozicionieriaus B. Nemcovo nužudymas nebuvo naudingas valdžiai, todėl akivaizdu, kad tai – provokacija.

Toliau vardijamos tezės, kuriomis turi remtis tinklaraštininkai, nuorodos į publikacijas internetinėje svetainėje „Russia Today“ ir laikraštyje „Vzgliad“, o taip pat ir raktiniai žodžiai: opozicija, Borisas Nemcovas, Nemcovo nužudymas, provokacija, opozicija Rusijoje. Šiuos žodžius naudoti būtina tam, kad įrašą būtų lengva rasti per „Yandex“ tipo paieškų sistemas.

Na, štai ir pati „tematika“.

Išvada: B. Nemcovo nužudymas be jokios abejonės sukrėtė visuomenę, o ypač opoziciją. Akivaizdu, kad valdžios kritikai suskubs pamaudoti šį įvykį pateikdami kaltinimus šalies valdžiai – juk politiko nužudymas labai sėkmingai atitinka įtampos didinimo šalyje scenarijų. Ne ką mažiau svarbu, kad į opozicionieriaus mirtį tuoj pat sureagavo Baltieji rūmai – labai tikėtina, kad tai nėra atsitiktinumas. Vadovaujantis sveiku protu aišku, kad B. Nemcovo nužudymas visiškai nenaudingas oficialiai valdžiai, nes taps pretekstu radikalios opozicijos suaktyvėjimui. Šioje situacijoje svarbu nepasiduoti provokacijoms ir suprasti, kad tai, kas vyksta, gali tapti viską griaunančių neramumų pradžia.

„Vince_crane“ pasivadinęs tinklaraštininkas, nevengiantis fotoaparato ir stebintis pastarojo meto naujienas, tikina, kad jo tiklaraštis yra „humoristinis ir švietėjiškas“. Vasario 28 d. šis internetinis veikėjas paskelbė štai tokį įrašą:

„Opozicija neteko Nemcovo. Keisčiausia, kad šis nusikaltimas įvyko taip vadinamojo opozicijos maršo, turėjusio įvykti kovo 1 d., išvakarėse. Tenka pastebėti, kad opozicija jau pakeitė susitikimo vietą ir nusprendė rinktis Nemcovo nužudymo vietoje. Kaip bebūtų keista, jis nužudytas pačiame sostinės centre, beveik prie pat Kremliaus. Jau vakar naktį socialiniuose tinkluose mirgėjo raginimai ateiti į nesankcionuotą akciją. Netikėtai pakeista maršo „Vesna“ dislokacijos vieta. Sutapimas? Nemanau! Mano manymu, tai – labai gerai apgalvota provokacija, tačiau kokia kaina ji suorganizuota... Verta pastebėti, kad daugelis „savo aplinkoje žinomų“ opozicionierių jau paskubėjo „pasinaudoti proga“ ir apkaltino dėl visko dabartinę valdžią.“

Viktorija Morozova – draugiška, žavinga ir kartais labai intravertiška Sankt Peterburgo gyventoja, mintimis internete besidalijanti pasivadinusi „ipyf837“ slapyvardžiu. Savo profilyje mergina rašo, kad domisi mezgimu, nes tai „nuramina jos kovingą sielą“ ir politika, nes „kur gi be jos“.

Vasario 28 d. V. Morozova tinklaraštyje paskelbė štai tokį įrašą: „Rusijos prezidento pateiktas situacijos apibendrinimas arba mano požiūris į tai, kas nutiko Nemcovui. Tik visiškas idiotas gali kaltinti mūsų valdžią dėl Nemcovo mirties. Ne, aš rimtai! Jei to būtų reikėję, tai būtų padaryta švariai, tiksliai ir apgalvotai. Tik to valdžiai nereikia. Visada yra valdžia ir opozicija – kitaip būti negali. Kokia prasmė žudyti opoziciją?! Žinote, jei bent kas nors cyptels, kad dabartinė šalies valdžia yra bloga, kad Vladimiras Putinas – blogas prezidentas, pašalinsiu iš draugų, kalbu rimtai!“

Techninė užduotis nr. 2: opozicija
B. Nemcovo nužudymas
Esminė idėja: formuojame neigiamą požiūrį į opozicijos atstovus, kurie mėgina pelnyti politinių taškų iš sąjungininko mirties.

Išvada: iš sąjungininko žūties gauti dividendai – siaubingas dalykas, tačiau opozicija į tai nespjauna. Pasinaudojus proga organizatoriams pavyko pasiekti, kad protesto akcija būtų perkelta į patį sostinės centrą. Be to, B. Nemcovo nužudymas leido daugeliui opozicionierių patekti į žiniasklaidos akiratį, priminti apie save ir sukritikuoti valdžią. Gali būti, kad gedulingą eiseną lydės naujos provokacijos, kurių tikslas – išjudinti situaciją šalyje. Tada jau tikrai paaiškės, kieno auka tapo B. Nemcovas.

Tinklaraštininkė Marija Ivanova (slapyvardis „CaraDoxee5) rašo įvairiomis temomis, pradedant nuo pratimų akims, lieknėti padedančio šokolado ir baigiant patarimais, padėsiančiais susipažinti su vaikinais.

Vis dėlto periodiškai mergina persimeta į politiką ir pradeda samprotauti, kam JAV reikalinga Sirija ir kas nužudė B. Nemcovą.

Vasario 28 d. mergina paskelbė štai tokį įrašą: „Opozicija pakilo pasitelkusi Nemcovo nužudymą. Dažnai žmonės savo tikslų įgyvendinimui panaudoja viską ir visus. Pagal šį principą dirba ir Rusijos opozicija. Nemcovo nužudymas jiems išėjo tik į naudą, nors tai atrodo labai keistai. Remiantis tuo, kas įvyko, panašu, kad jie vis dėlto pasiekė, kad protesto akcija būtų surengta pačiame Maskvos centre. Manau, rytoj žiniasklaidoje bus pilna šiam renginiui skirtų tekstų. Maža to, daugeliui opozicionierių pasitaikė proga parodyti savo ne itin žavias fizionomijas skirtingose žiniasklaidos priemonėse, sukritikuoti valdžią ir išsakyti savo užuojautą. Jų arkliukas – provokacija, tai akivaizdu. Nenustebsiu, jei rytoj po gedulingos eisenos jie suregs visišką balaganą, pradės piršti jiems naudingą informaciją, mėgins paskatinti minią imtis dar šlykštesnių darbelių. Tiesa, abejoju, kad jiems tai pavyks padaryti, juk juos greitai „susems“. Žiema eina į pabaigą, liūdna, tačiau kaip visada visos viltys sudėtos į pavasarį!”

Ninai Petrovnai (internetinėje erdvėje naudojasi slapyvardžiu „demouu1“) 32-eji. Ji mėgsta „stilingus daiktus, linksmus žmones, bendravimą ir skanų maistą“.

„Politinės žmonių pažiūros tapo svarbios, todėl prašau suprasti vieną kartą ir visiems laikams – esu patriotė ir savo tėvynę labai myliu“, – ši tinklaraštininkė rašo savo profilyje.

Vasario 28 d. ji taip pat palietė B. Nemcovo nužudymo temą savo tinklaraštyje „Live Journal“ platformoje: „Opozicija paaukojo žmogų? Politinė opozicija rėkia, kad pats Putinas sušaudė Nemcovą, nors, kaip bebūtų siaubinga įsivaizduoti, pati opozicija paaukojo jį prieš mitingą, įvyksiantį pirmąją pavasario dieną – taip siekta išjudinti žmones. Vieta parinkta tinkama – netoli nuo Raudonosios aikštės. Vis dėlto pokštas nepavyko. Pusė rusų turi gana miglotą įsivaizdavimą, kas yra Nemcovas. Nemcovo nužudymas – tai tikra provokacija. Akivaizdu, kad dabartinė valdžia su tuo neturi nieko bendro, o kelti įtampą šalyje šiuo metu paranku opozicijai. Nuoširdžiai tikiuosi, kad rytojaus mitinge nebus jokių spūsčių ir jis nepareikalaus aukų.“

Techninė užduotis nr. 3: opozicija
Petro Porošenka
Esminė idėja: formuojame nuomonę, kad Ukrainos veikėjai gali būti susiję su Rusijos opozicionieriaus mirtimi.

Išvada: Ukrainos valdžia neneigia sąsajų su nužudytu Rusijos opozicionieriumi. Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad beveik žiniasklaidoje nefigūravęs B. Nemcovas – tai tiltelis tarp Rusijos ir Ukrainos, o dabar jo nebėra. Tai gali reikšti, kad šių šalių santykiai galėjo pagerėti, bet nepagerės. Tikėtina, kad B. Nemcovo mirtis nebuvo atsitiktinė, atsižvelgiant į Minsko susitarimų pasiekimus ir galimą Ukrainos ir Rusijos bendradarbiavimo pagerėjimą. Dabar Rusija ir vėl tapo šalimi, į kurią nukreiptas Vakarų negatyvas. Tai akivaizdi provokacija, skirta sukelti opozicijos atstovų pasipiktinimo proveržį. Opozicionieriai ragins rengti mitingus ir eisenas, skirtas tam, kad būtų nuversta valdžia.

Tinklaraštininkas „segalyev839“ tarp įrašų apie kates ir komiksus įterpia ir politinių pasvarstymų.

Vasario 28 d. ji taip pasisakė dėl B. Nemcovo nužudymo: „Pasvarstymai: kam trukdo Rusijos opozicija? Štai ką aš pagalvojau – gal Nemcovą „užsakė“ iš Ukropijos? Rėmė jį, kad Rusiją destabilizuotų, dėjo viltis, o vėliau supyko, nes nematė rezultato. Štai ir šviežias lavonas paruoštas. Kalbant bendrai, kas bebūtų užsakovas, dažnas žinomo asmens nužudymo motyvas – išdavystė. Galbūt Borisas Nemcovas norėjo ką nors papasakoti, ko negalima pasakoti? Bet kuriuo atveju kažkam jo veikla nepatiko... Porošenka ir Jaceniukas vienu balsu vadino Nemcovą „Rusijos patriotu ir didžiu Ukrainos draugu“, o tai nelabai rišasi su dabartinėmis kalbomis apie „gerą žmogų“. Arba myli Ukrainą, arba remi Rašką – tokios paprastai būna Kijevo politikų mintys. Dar vienas galimas motyvas – paprasta provokacija, smūgis, smogta valdžios reputacijai. Opozicija – jautri tema, galinti pakenkti žmonių pasitikėjimui valdžia.

Tinklaraštininkas „ryypaulinm“ prisistato kaip „gyvenimą mylintis žmogus, šiuo metu gyvenantis Prahoje“.

Vasario 28 d. jis taip pat paskelbė įrašą, kuriame – pasvarstymai B. Nemcovo nužudymo tema: „Kam naudingas Nemcovo nužudymas? Manau, kad tai – tiesiog provokacija, kuri domino politinius Boriso Jefimovičiaus bendražygius arba amerikiečių specialiąsias tarnybas. Borisas Nemcovas labai draugavo su dabartine Ukrainos valdžia ir dažnai lankydavosi Kijeve. Jie galėjo jam skirti pinigų, kad Rusijoje situacija būtų destabilizuojama, bet dabar matome, kad nieko nepavyko. Dėl to Nemcovas kaip žmogus, nesugebėjęs susitvarkyti su užduotimi, galėjo būti likviduotas.“

Techninė užduotis nr. 4: JAV
Johnas Kerry
Esminė idėja: kritikuojame Vakarų politikus dėl kišimosi į vidinius Rusijos reikalus. B. Nemcovo nužudymą mėginama panaudoti kaip pretekstą daryti spaudimą Rusijai.

Išvada: Vakarų lyderiai noriai pagriebė žinią apie Rusijos opozicionieriaus nužudymą. Šis įvykis tapo pretekstu įsikišti į vidinius šalies reikalus. Vienos iš pirmųjų į šią žinią sureagavo JAV. Valstybės departamento vadovas Johnas Kerry davė aiškią užuominą, kad B. Nemcovo nužudymas turės pasekmių ir „stipriai pasijaus tiek Rusijoje, tiek ir visame pasaulyje“. Lietuvos prezidentė (Dalia Grybauskaitė – DELFI) tuoj pat apkaltino Maskvą vykdant „terorą“ prieš savo pačios tautą. Kadangi Rusijai pavyko rasti bendrą kalbą su Europa dėl Ukrainos konflikto sprendimo, dabar atsirado pretekstas naujai kaltinimų bangai, o tai neabejotinai reikš santykių tarp Rusijos ir Vakarų paaštrėjimą.

Raktiniai žodžiai: JAV, JAV naujienos, JAV politika, Borisas Nemcovas, Nemcovo nužudymas, provokacija.

„Visada siekiu pasidalinti įdomia istorija ar skaniu receptėliu“, - savo profilyje rašo „Raudonplaukė Nastiuša“ (slapyvardis „nastia642“).

Vasario 28 d. ji pasidalino štai tokiu įrašu: „JAV ir Nemcovo nužudymas – ryšys yra. Šiuo atveju aš asmeniškai laikausi akivaizdžiausios ir viską paaiškinančios provokacijos versijos. Esmė tame, kad naujieną sužinojau iš karto, nes programėlė telefone pranešė apie pastarosios valandos naujieną. Tiek jau to. Kol skaičiau atnaujinimus, užėjau į vieną iš svetainių, kur publikuojamos JAV naujienos. Ten Nemcovo nužudymas irgi primoje vietoje kaip ir pas mus. Kaip ir kokiu tikslu, o svarbiausia – kodėl? Esu tikra, kad 90 proc. amerikiečių net nežino, kas jis toks! Be to, kokia operatyvi reakcija, ar pastebėjote? Daugeliui detektyvų mėgėjų žinomas triukas, kai nužudymą įvykdęs nusikaltėlis nedelsiant apsimeta, kad yra nustebęs ir nuliūdęs, piktinasi garsiau už visus kitus – būtent tai jį ir išduoda. Nepaprastai nustebęs Johnas Kerry, jis įsitikinęs, kad Nemcovo mirtis „atsilieps Rusijai ir visam pasauliui“. Na... kažkas čia nėra aišku. Aš – kaip Stanislavskis: netikiu!“

Daniilas internetinėje erdvėje žinomas kaip „ddanii33“. 25-erių vaikinas domisi futbolu ir kinu, tačiau labiausiai – politika (jis turi tinklaraštį pavadinimu „Udarnaja politota“).

Vasario 28 d. vaikinas komentavo žinią apie Rusijos politiko mirtį štai taip: „JAV Valstybės departamentas apie Nemcovo nužudymą. Vienas iš pirmųjų aiškiai pasisakė Valstybės departamento vadovas Johnas Kerry: „Nemcovas siekė reformuoti ir atverti Rusiją, o taip pat suteikti galimybę Rusijos gyventojams turėti svarbų balsą jų šalies gyvenime“. Toliau sekė ganėtinai svarus šlamštas apie tai, kad Nemcovas „skyrė gyvenimą demokratiškesnės, žydinčios ir atviros Rusijos ir tvirtų santykių tarp Rusijos, jos kaimynių ir partnerių, įskaitant ir JAV, kūrimui“. Trumpai tariant, JAV Valstybes departamentas oficialiai pripažino, kad tokie kaip Nemcovas JAV yra reikalingi. Įdomu, kada Kerry pasakys tą patį apie Aleksejų Navalną? Juk jie – vieno lauko uogos. Kalbant rimtai, atsižvelgiant į tai, kad Rusijai pavyko rasti bendrą kalbą su ES dėl Ukrainos konflikto išsprendimo, Nemcovo nužudymas taps tik pretekstu naujai kaltinimų bangai iš Vakarų pusės. Galiu patikinti, kad po maršo „Vesna“ mūsų laukia nauji „nepasitenkinimai“ iš Vašingtono tribūnų.“

Savaime aišku, visa tai šlykštu, tačiau vis dėlto stiprumu, kokybe ir kūrybingumu tinklaraštininkai nusileidžia tam, ką dažnai mums rodo valstybiniai televizijos kanalai ir juo labiau tai nusileidžia tam, ką matome „LifeNews“ eteryje. „Troliai“ užima žemiausią laiptelį provyriausybinės propagandos mitybos grandinėje, tačiau jų yra daug ir tai jiems suteikia galimybę nuodingomis srutomis užteršti net ir maksimaliai nuo politikos nutolusias bendruomenes. Būtina rasti būdą informacinei higienai atlikti.

Sankt Peterburge įsikūrusi agentūra, kuri mažiausiai už 20 mln. rublių (apie 310 tūkst. eurų) per mėnesį piešia „Obamkos“ karikatūras ir tiekia komentarus visiems populiariems šalies žiniasklaidos kanalams. Pirmieji publikuojame nuotraukas, vaizdo įrašus ir dokumentus iš naujosios „trolių“ irštvos.

Kasdien 8:55 val. ryto Savuškina gatvėje, viename iš Sankt Peterburgo miegamųjų rajonų galima stebėti keistą ritualą: jauni žmonės paskubomis lekia šaligatviu, vieni kitus prilaikydami už rankų. Bėgančiųjų kiekis ir sudėtis keičiasi, tačiau tikslas išlieka vis tas pats – pilkas keturių aukštų pastatas be iškabų ir skiriamųjų ženklų. Oficialiai šis pastatas – tai nebaigtos statybos. Aplink nėra nei universitetų, nei kitų jaunų žmonių traukos centrų, todėl sudėtinga nepastebėti tokio aktyvumo.
Neįprastam studentų ir paprastų ofiso darbuotojų sujudimui yra svarių priežasčių.

Už vėlavimą į dieninę pamainą „Internet issledovanija“, užimanti 2500 kvadratinių metrų patalpas pilkame pastate, darbuotojams skiria 500 rublių (7,75 eurų) baudą. Juk aišku, kad internete dabar pat kas nors yra neteisus, o informaciniame kare svarbios net ir sekundės.

Griežtai tikrina

Vasario mėn. pabaigoje Aleksejus (vardas pakeistas) paskutinį kartą atėjo į darbą adresu Savuškina 55.

„Vienintelis kriterijus priimant į darbą – požiūris į dabartinę valdžią“, - pasakoja jis. „Sako, dar patiktina per policijos bazę, ar žmogus teistas, ar ne. Literatūrinės rusų kalbos žinios nebūtinos“, - savo pasakojimą tęsė Aleksejus.

Jo teigimu, jie turi savo pedagogą – inteligentiškos išvaizdos barzdotą vyrą, kuris atspausdina įrašus, kuriuose itin daug klaidų, visiems juos rodo ir dūsauja. Agentūros darbuotojai ne itin linkę bendrauti vieni su kitais. Už mažiausią nusižengimą, pavyzdžiui, išėjimą iš darbo minute anksčiau, skiriamos baudos.

Anot Aleksejaus, žmonių srautas – milžiniškas, sėdi valgykloje ir stebiesi, kas visi tie žmonės: studentai, buvęs garsus radijo laidų vedėjas, neįgalieji, „neformalai“, „skinai“, namų šeimininkės, net sutuoktinių poros. Po to, kai buvo atleistas iš darbo, Aleksejus paprašė buvusių kolegų atsiųsti jam keletą techninių užduočių įrašams ir komentarams.

Pavyko pamatyti, kaip naktinė „trolių“ brigada keičia dieninę. Per pusvalandį į „Internet issledovanija“ biurą atvyko 124 asmenys. Jie išsiskirstė į kabinetus, durys į kuriuos, kaip nurodoma įmonės vidaus instrukcijoje, turi būti uždarytos, o langai – uždengti žaliuzėmis.

Už vienos iš tokių durų – naujienas komentuojantys žmonės, tai jie daro pagal patvirtintas schemas ir už sutartinę kainą.

Gali būti, kad jie pasižymėjo jau ir po šia medžiaga.

Periodiškai paskaitas šios įmonės darbuotojams skaito kviestiniai nedažnai viešumoje pasirodantys politologai. Komentatoriai atlieka lojalumo ir situacijos suvokimo testus. Klausimai paruošiami sudėtingi, pavyzdžiui, apie politinę situaciją Sirijoje ar Irane.

Už kitų durų dailininkai piešia Navalną ir Obamą. Kalbant tiksliau, deda politikų galvas prie gyvūnų kūnų.

Gretimame skyriuje vykdomi darbai, kurie buvo aktualūs prieš 10 metų – taip užkariaujami „Live Journal“ topai. Įprastinė tinklaraštininko norma: 12 politinių įrašų per dviejų dienų trukmės pamainą. Šiuose įrašuose „Internet issledovanija“ darbuotojai kritikuoja Ukrainą, ES, „Obamką“, Aleksejų Navalną ir visą Rusijos opoziciją. Remiamasi 2050-ųjų doktrina, - naująja sąmokslo teorija, primenančia „Daleso planą“. Giriamas Vladimiras Putinas ir galbūt net labiau už jį į padanges keliamas gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Elitiniai „troliai“ savarankiškai kuria personažus, o už vieno tinklaraščio gali slėptis keletas „Internet issledovanija“ įmonės darbuotojų. Pavyzdžiui, „Candatora First“ (http://cantadora-1st.livejournal.com/) – būrėja, du kartus per savaitę matanti pranašiškus sapnus apie visiškai sugriuvusią Ukrainą ir ES.

Pranašystes lydi analitiniai pasisakymai, kurių semiamasi iš „Russia Today“, – į Vakarus orientuoto valstybinio televizijos kanalo – eterio. Nepaisant „sužmoginto“ turinio, šių „elitinių“ tinklaraščių prenumeratoriai – vis tos pačios padirbtos paskyros.

Ofisuose tūnantis kovinis planktonas didžiuojasi, kad keletui tinklaraščių pavyko įkopti į „Live Journal“ geriausiųjų 1000-uką. Tai pavyko padaryti paprasčiausiai padidinant komentarų skaičių po įrašais. Labai tikėtina, kad tiek keliolika komentarų po įrašu „labas rytas“ surenkantis tinklaraštininkas, tiek ir jo įrašą komentuojantys asmenys sėdi vieni priešais kitus viename iš tokių „verslo centrų“.

„Troliai“ turi elitą. Šiems personažams leidžiama rašyti tinklaraštyje atvirai, t.y. jų paskyros formaliai nėra padirbtos. Maža to, jie dirba ofisuose, gauna apie 40 tūkst. rublių (apie 620 eurų) per mėnesį ir kartą per savaitę tarp įrašų „prisimenant kariuomenę“ ir „fitoniaškos ėda koldūnus“ likviduoja politinį nedidelės jų auditorijos neraštingumą.

Ant vieno iš tokio „verslo centro“ kabineto durų pakabinta lentelė su užrašu: „Netrukdyti, vyksta filmavimai“. Šiame kabinete įrašomas turinys kol kas nėra pristatytas plačiajai auditorijai. Ateityje asmeniniai vaizdo tinklaraščiai atiteks populiariausiems „Live Journal“ veikėjams.

Įmonė „Internet issledovainija“ (INN 7813585038) įkurta 2014 m. kovo mėn. Ši įmonė tapo „Agenstvo internet issledovanij“ (INN 7805627478) darbų tęsėja, o pastaroji įmonė buvo įsikūrusi Olgino.

Juridinis „Internet issledovanija“ adresas, komercinių registrų duomenimis, Bolšaja Raznočinnaja 17, pastatas 1-H. Įmonės steigėjas ir generalinis direktorius – Michailas Bystrovas, gimęs 1958 m., buvęs milicijos pulkininkas ir buvęs Sankt Peterburgo Maskvos rajono nuovados viršininkas.

Bendra viso pastato adresu Savušina 55 nuomos kaina – apie 3 mln. rublių (apie 46,5 tūkst. eurų). Dar mažiausiai 16 mln. rublių (248 tūkst. eurų) turėtų būti išleidžiama šios įmonės darbuotojams, kurių yra bent 400.

Nepaistant solidžios „Internet issledovanija“ bazės, nuomonių svetainės pilnos neigiamų atsiliepimų apie šią įmonę. Teigiama, kad atlyginimai mokami grynaisiais „iš po stalo“, o baudos, remiantis nuogirdomis, nusėda vidutinės grandies vadovų kišenėse.

„Kai nužudė Nemcovą, „kremlebotų“ darbas pasikeitė: jie nustojo pilti purvą ant Ukrainos – tai kasdienis jų darbas – ir buvo sutelkti į nužudymą“, - tęsė Aleksejus.

„Jei kada sekėte žinias, turėjote pastebėti, kad po visais tekstais apie Nemcovo nužudymą šimtai, o kai kur net ir tūkstančiai komentarų, kuriuose skirtingais žodžiais pakartojamos tos pačios tezės, kad nužudymas – tai provokacija, Kremlius su tuo nesusijęs, opozicija nužudė savo žmogų, kad pritrauktų daugiau žmonių į maršą. Be to, šlykštūs juokeliai dėl nužudytojo asmeninio gyvenimo – tai šokis ant kaulų, kuris vis dar tebesitęsia. Net jei kas nors iš jų nuoširdžiai gailėjosi nužudytojo – darbas yra darbas“, – samprotavo jis.