Kadangi jis turėjo Prancūzijos pasą ir išsilavinimą informacinių technologijų srityje, jis buvo tobulas kandidatas į sparčiai augančios IS grupuotės, skirtos vykdyti teroristinius išpuolius Europoje, narius.

Vos per kelias dienas jį skubiai nuvežė į parką, parodė, kaip naudotis šaunamuoju ginklu, davė granatą ir liepė mesti ją į žmogaus siluetą. Pagreitintame kurse jis taip pat išmoko, kaip naudotis kodavimo programa „TrueCrypt“ , kad galėtų įslaptinti bendravimą su savo prižiūrėtoju iš Sirijos.

Prižiūrėtojas, kurio kodinis vardas buvo „Dad“ (angl.„Tėtis“), nuvežė R. Hame iki Turkijos sienos ir išsiuntė jį davęs patarimą pasirinkti lengvą taikinį, nušauti kiek įmanoma daugiau civilių, paimti įkaitų ir laikyti juos tol, kol saugumo pajėgos pavers jį kankiniu.

„Būk narsus“, – pasakė jam „Tėtis“, jį apkabindamas.

Įtariamasis Abdelhamidas Abaaoudas

R. Hame į Prancūziją išsiuntė IS padalinys, kuris smogti Europai planavo ne mažiau nei dvejus metus iki mirtinų išpuolių Paryžiuje lapkritį ir Briuselyje kovą.

Tuo metu grupuotė išsiuntė Sirijoje apmokytus agentus vykdyti nedidelių atakų, kad išbandytų Europos saugumo aparatą ir sumažintų jo budrumą, o tuo metu buvo rengiami patys didžiausi išpuoliai, kaip paaiškėjo iš teismo posėdžių, apklausų stenogramų ir telefoninių pokalbių Europoje įrašų, kuriuos gavo „The New York Times“.

Pareigūnai sako, kad šio sutelkto teroristinio aparato veiklos ženklai Europoje buvo pastebimi dar 2014 metais. Tačiau vietos pareigūnai vieną po kito vykdomus mažesnius išpuolius, apibūdindavo kaip pavienius ir atsitiktinius bei neįžvelgė jų sąsajų su „Islamo valstybe“ arba jas neigė.

„Nėra taip, kad viskas staiga netikėtai įvyko per pastarąjį pusmetį, – sako Michaelas T. Flynnas, į atsargą išėjęs generolas leitenantas, kuris 2012–2014 m. vadovavo Gynybos žvalgybos agentūrai. – Išorės atakų planus jie rezgė nuo 2012 m., kai grupuotė persikėlė į Siriją.“

R. Hame buvo suimtas Paryžiuje praėjusių metų rugpjūčio mėnesį, prieš jam įvykdant išpuolį. Jis yra vienas iš ne mažiau nei 21 apmokyto operatyvinio smogiko, kuriems pavyko prasmukti į Europą. Jų apklausų įrašai atskleidžia IS atšakos, atsakingos už šimtų žmonių nužudymą, ištakas ir evoliuciją.

Europos pareigūnai išsiaiškino, kad „Tėtis“, R. Hame prižiūrėtojas, buvo Abdelhamidas Abaaoudas, belgų operatyvininkas, kuris atrinkdavo ir treniruodavo smogikus užduotims Europoje ir kuris pats sugrįžo prižiūrėti Paryžiaus atakų – didžiausio per pastarąjį dešimtmetį įvykdyto teroristinio išpuolio Europoje.

Žmonės iš А. Abaaoudо išorės operacijų padalinio taip pat susiję su Briuselio atakomis, kaip ir su kovo mėnesį Paryžiuje sužlugdytu išpuoliu. Skubiai ieškoma ir kitų, pranešė Belgijos ir Prancūzijos pareigūnai.

„Ten kaip gamykla, – po suėmimo įspėjo R. Hame savo pašnekovus iš Prancūzijos žvalgybos tarnybos. – Jie daro viską, kas tik įmanoma, kad smogtų Prancūzijai ir kitoms Europos šalims.“

Neįžvelgė sąsajų

Didžiąją dalį 2012 ir 2013 metų džihadininkų grupuotė, kuri galiausiai tapo „Islamo valstybe“, dar žinoma kaip IS arba ISIL, leido šaknis Sirijoje. Net kai grupuotė ėmė agresyviai verbuoti užsieniečius, ypač europiečius, Jungtinės Valstijos ir Europa ir toliau į ją žiūrėjo kaip į žemesnį „Al Qaeda“ padalinį, kurios didžiausias tikslas – užgrobti ir valdyti teritorijas.

Viena iš pirmų užuominų, kad „Islamo valstybė“ imasi tarptautinio terorizmo, buvo pastebėta 2014 m. sausio 3 d., 12.10 val., kai Graikijos policija sustabdė automobilį Orestiados mieste, esančiame už kokių 6 km nuo Turkijos sienos. Viduje sėdėjo 23 metų Prancūzijos pilietis vardu Ibrahimas Boudina, kuris buvo pakeliui iš Sirijos. Jo lagamine Graikijos pareigūnai rado 1500 eurų, beveik 1700 dolerių ir prancūzišką dokumentą „Kaip pasigaminti savadarbius sprogmenis Alacho vardu“.

Tačiau Europoje nebuvo išduotas jo suėmimo orderis, tad graikai jį paleido, kaip rašoma prancūzų tyrėjų medžiagoje.

I. Boudina jau buvo sekamas Prancūzijoje, kaip vienas iš 22 Kanų mečetėje besirenkančios grupės narių. Kai prancūzų teisėsaugininkams pranešė apie jo sustabdymą Graikijoje, jau buvo klausomasi jo draugų i artimųjų telefoninių pokalbių. Po kelių savaičių I. Boudinos motina sulaukė skambučio iš siriško telefono numerio. Jau skambinęs nežinomas asmuo pranešė, kad jos sūnus išsiųstas į misiją, ir padėjo ragelį.

Policija apsupo šeimos butą Kanuose, o 2014 m. vasario 11 d. sulaikė I. Boudiną.

Valymo įrankių spintoje tame pačiame pastate policininkai rado tris „Red Bull“ skardines su 600 g TATP sprogmenimis, kuriuos vėliau panaudojo Paryžiaus ir Briuselio išpuoliuose.

Tik po dvejų metų 359 puslapių bylos 278-ame puslapyje tyrėjai pastebėjo svarbią detalę – pagal I. Boudinos pokalbius socialiniame tinklalapyje „Facebook“, 2013 m. pabaigoje jis buvo Sirijoje, susirėmime, kuriame dalyvavo IS.

Kaip rašoma Prancūzijos vidaus žvalgybos agentūros bylos santraukoje, jis, kiek žinoma, buvo pirmas Europos pilietis, nuvykęs į Siriją, prisijungęs prie IS ir grįžęs su tikslu įvykdyti teroristinį išpuolį. Deja, jo ryšiai su IS buvo palaidoti po prancūzų teisėsaugos dokumentų kalnais, tad nebuvo susieti su vėlesnėmis bylomis.

Kartu su I. Boudina mažiausiai 21 kovotojas, IS apmokytas Sirijoje grįžo į Europą su tikslu įvykdyti masinę žmogžudystę, rašo „The New York Times“, remdamasis Prancūzijos vidaus žvalgybos agentūros duomenimis. 2014 m. ir pirmą 2015 m. pusmetį teroristai grįždavo po vieną ar poromis kas du ar tris mėnesius.

Kaip ir žudikai Paryžiuje bei Briuselyje, visi anksčiau grįžę teroristai kalbėjo prancūziškai, daugiausia buvo Prancūzijos ir Belgijos piliečiai, keli iš jų buvo imigrantai iš Maroko ir kelių buvusių Prancūzijos kolonijų.

Juos suėmė Italijoje, Ispanijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Turkijoje ir Libane, jie turėjo planų smogti žydų verslui, policijos nuovadoms ir paradams. Jie bandė susprogdinti sprogmenis sausakimšuose traukinių vagonuose, tikinčiųjų susiėjimuose. Jie turėjo rėžiklių, automatinių ginklų, racijų, mobiliųjų su papildomų kortelių numeriais, chemikalų sprogmenims gaminti.

Daugumai nepavyko įvykdyti išpuolių. Deja, kiekvienu atveju teisėsaugininkams nepavykdavo sugauti ar bent atsekti ryšių su jų kolegomis – IS.

Pavyzdžiui, Mehdis Nemmouche parskrido iš Sirijos per Frankfurtą, automobiliu nuvažiavo iki Briuselio, o ten 2014 m. gegužės 24 d. susprogdino sprogmenį Belgijos žydų muziejuje, žuvo keturi žmonės. Nors policija tarp jo daiktų rado filmuotą medžiagą, kurioje jis prisiima atsakomybę už išpuolį, stovėdamas prie vėliavos su užrašu „Irako ir Sirijos „Islamo valstybė“, Belgijos prokuroro padėjėja Ine Van Wymersch neįžvelgė jokio ryšio. „Veikiausiai jis vienas suplanavo išpuolį“, – kartojo ji žurnalistams.

Nors iš pradžių buvo neaišku, iki kokio lygio IS vadovauja apmokytiems teroristams, po kiekvieno sėkmingo tyrimo paaiškėdavo pavardė – Belgijos pilietis Abdelhamidas Abaaoudas, kuris pakilo iki IS užsienio operacijų leitenanto.

Keli mėnesiai ik išpuolio Žydų muziejuje M. Nemmouche telefono pokalbių išklotinė rodo, kad jis skambino A. Abaaoudui ir jie kalbėjosi 24 min., kaip rašoma 55 psl. prancūzų policijos antiteroristinių pajėgų ataskaitoje, sudarytoje po Paryžiaus išpuolių.

„Visi signalai ten buvo, – teigė Michaelas S. Smithas, kontrterorizmo analitikas, kurio kompanija „Kronos Advisory“ 2013 m. pradėjo informuoti JAV vyriausybę apie IS. – Kiekvienam, kas atkreiptų dėmesį, 2014 m. viduryje tie signalai būtų kurtinantys.“


2014 m. vasarą išaiškėjo sąsaja su teroristinės organizacijos hierarchija.

Tų metų birželio 22 d. 24 m. prancūzas Faizas Bouchrane, kuris buvo apmokytas Sirijoje, slapta prasmuko į Libaną. Jis planavo susisprogdinti šiitų objekte, o per apklausą išsprūdo žmogaus, liepusio įvykdyti operaciją, pavardė – Abu Muhammadas al Adnanis.

M. al Adnanis yra IS atstovas spaudai, jis laikomas vienu iš viršiausių organizacijos narių. Kai F. Bouchrane apsistojo ekonominės klasės viešbutyje Beirute, po kelių dienų M. al Adnanis išplatino audio įrašą, skelbianti kalifato įkūrimą.

„Adnanis vadovauja IS planuojamoms operacijoms užsienyje“, – teigė buvęs Nacionalinio kovos su terorizmu centro direktorius Matthew G. Olsenas.

JAV ir Europos žvalgybos pareigūnai patvirtino didelį užsienio operacijų padalinių mastą – tai atskira institucija IS grupuotėje, pavaldi M. al Adnaniui, kuris pavaldus Abu Bakr al Baghdadžiui, pasiskelbusiam IS kalifu.

Padalinys ieško naujokų, organizuoja mokymus, duoda grynųjų pinigų ir organizuoja ginklų pristatymą pozicijose esantiems teroristams. Nors pagrindinis padalinio dėmesys sutelktas į Europą, kruvinų išpuolių vykdoma ir kitose šalyse, kuriose lankosi vakariečiai – Turkijoje, Egipte ir Tunise, rašoma „The New York Times“.

Anot Prancūzijos policijos ataskaitos ir žvalgybinių duomenų, A. Abaaoudui buvo patikėta užduotis organizuoti išpuolius Europoje.

„Abaaoudas, vadinamas Abou Omaru, buvo vyriausiasis būsimų išpuolių Europoje vadas, – sakė pernai suimtas prancūzas džihadininkas Nicolasas Moreau prancūzų teisėsaugininkams. – Jis tikrino būsimų kandidatų tinkamumą.“

Išpuoliai

2014 m. rugsėjo 22 d. paviešintuose audio įrašuose IS atstovas spaudai, užsienio operacijų vadovas Abu Muhammadas al Adnanis kreipėsi į Vakarus.

„Smogsime jūsų tėvynėje, – pažadėjo jis ir paragino musulmonus visur žudyti europiečius, ypač „pagiežingus, nešvarius prancūzus“. Jis paragino žudyti visais įmanomais būdais: „Suknežink jam galvą akmeniu, nudurk jį peiliu, pervažiuok jį automobiliu“, – sakė jis, anot ekstremistų propagandą stebinčios „SITE Intelligence Group“ vertimo.

Po kelių mėnesių netoli Liono vienas darbininkas nukirto darbdaviui galvą, o nukirstos galvos nuotrauką išsiuntė IS. Kitas įsiveržė į policijos nuovadą Paryžiuje su mėsininko peiliu rankoje ir IS vėliavos fotokopija.

Po M. al Adamanio kalbos per kelerius metus buvo įvykdyta daug sąmokslų, siejamų su IS. Dažniausiai tiesioginių ryšių su Sirija nebuvo, tačiau buvo aiškių signalų, kad užpuolikas klausėsi teroristų grupuotės propagandos.

Spręsdami iš to, kad išpuoliai nebuvo didelio masto, daugelis užpuolikų turėjo psichinių sutrikimų, analitikai ir teisėsaugininkai darė išvadą, kad IS toli gražu nepasiekė „Al Qaedos“ lygio vykdyti išpuolius Vakaruose.

Dabar ekspertai mano, kad iš tiesų IS veikė pagal anksčiau „Al Qaedos“ taikytą strategiją. Manoma, kad „Al Qaeda“ būtų išsikvėpusi, jei būtų susitelkusi tik į rugsėjo 11-os išpuolių planavimą, trukusį mėnesius ar net metus. Iki tol „Al Qaeda“ įvykdė nedidelių ir vidutinių išpuolių, pasitelkusi propagandą įkvėpė išpuoliams savo rėmėjus.

Internetinio leidinio prancūzų kalba „Dar al Islam“ naujame numeryje IS paaiškino savo metodą, cituodama tyrimą, išplatintą prancūzų tinklaraštyje „kurultay.fr.“. „IS paskirstė savo išteklius organizuoti trijų tipų teroro išpuolius“, – rašoma tyrime ir pabrėžiama, kad jie apima ir didelio masto išpuolius, koordinuojamus grupuotės lyderių, o taip pat – „paskirus išpuolius radikalių asmenų, kurie absoliučiai neturi tiesioginio kontakto su IS, tačiau nuolat veikia jos vardu“.

Kaip rašoma tyrime, grupuotės džihado vykdymas Europoje apima ir vokiečių kariuomenės 19 a. naudotą kovo doktriną „Auftragstaktik“. Tai taktiniai nurodymai vadams skirti pavaldiniams tikslą ir laiką, per kurį turi būti įvykdyta užduotis, bet tuo pačiu suteikti jiems laisvę veikti savarankiškai.

IS cituoja tinklaraštį ir aiškina, kad teroristinė grupuotė perėmė minėtą strategiją ir duoda apmokytiems teroristams visišką veiksmų laisvę. Vos keliais bruožais galima susieti juos su grupuote.

Naujokų kanalas

2015 m. pradžioje IS operacijų užsienyje atšaka turėjo asmenų, kurie dienų dienas leisdavo interneto kavinėse Sirijoje ir skleisdavo propagandą, siekdami išprovokuoti vienišų vilkų išpuolius ir pritraukti naujokų.

Tarp prarijusių jauką buvo ir jaunas informacijos technologijų specialistas Reda Hame iš Paryžiaus, kuris vėliau sakė tyrėjams, kad prisijungė prie IS, tikėdamasis kovoti ir nuversti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą. Tačiau 2015 m. birželį atvykęs į Siriją jis pateko į IS išpuolių užsienyje organizavimo kanalą.

Interviu Rakoje, Sirijoje 2015 m. birželį IS administratorius išreiškė pasitenkinimą, sužinojęs, kad R. Hame – iš Paryžiaus ir turi išsilavinimą technologijų srityje, anot Prancūzijos vidaus žvalgybos agentūros D.G.S.I. „The New York Times“ gavo 16 val. trukmės apklausos įrašą, kurio detalės pirmą kartą buvo paviešintos prancūzų laikraštyje „Le Monde“.

Po kelių dienų kaukėtas vyras pasikvietė R. Hame į lauką, liepė gultis į automobilio priekabą ir uždengė jį brezentu. Jį įspėjo ramiai gulėti ir nesidairyti.

Jie važiavo dideliu greičiu, paskui automobilis sustojo, arabiškai kalbantis vyras nuvedė jį iki netoliese stovėjusio sportinio automobilio tamsintais langais. Kai R. Hame atidarė galines dureles, vairuotojas pasakė: „Monte devant“ (pranc. „sėskis į priekį“).

R. Hame teigimu, vairuotojas buvo A. Abaaoudas, tuo metu ieškomiausias teroristas Europoje. Jiems važiuojant Sirijos kaimo vietovėmis, būsimasis Paryžiaus išpuolių planuotojas paaiškino R. Hame – jei šis kausis su islamo priešais vienas, danguje sulauks dvigubo atlygio.
„Jis paklausė, ar norėčiau vykti į užsienį, – pasakojo tyrėjams R. Hame. – Sakė įsivaizduoti roko koncertą Europos šalyje. „Jei tau duotų ginklą, ar būtum pasirengęs šaudyti į minią?“

Kai R. Hame pakartojo norintis kovoti prieš B. al Assado vyriausybę, A. Abaaoudas ėmė kalbėti atžagariau. „Jis pasakė, kad parodys man sužeistus kare ir sugriautus pastatus, kad suprasčiau, kaip man pasisekė, kad esu siunčiamas į Prancūziją, užuot likęs čia kovoti“, – atsiminė R. Hame.

Lapkritį po Paryžiaus išpuolių IS paviešintoje video medžiagoje buvo nufilmuoti ir aštuoni iš 10 teroristų, kai jie dar buvo IS kontroliuojamose teritorijose Irake ir Sirijoje. Jie skelbia vykdantys IS kalifo Baghdadžio įsakymus, o paskui šovė ir nukirto galvą belaisviui dykumos fone, nurodoma „SITE Intelligence Group“ archyvinėje medžiagoje.

Buvo nustatyta, kad filmuota tarp 2015 m. vasario ir rugsėjo, sprendžiant iš to, Paryžiaus išpuoliai buvo suplanuoti prieš kelis mėnesius. Dabar žinoma, kad tuo metu A. Abaaoudas klojo pamatą sąmokslui – įkalbinėjo ir apmokė R. Hame bei kitus mažesnėms, staigioms atakoms.

Tą vakarą, kai susitiko, A. Abaaoudas atvežė R. Hame prie namo su baltais vartais Rakoje, rašoma apklausos medžiagoje. Jis sakė atvažiuosiąs paimti R. Hame ryte ir įspėjo – jei šis nesutiks vykdyti misijos, jo pasą, kurio galiojimas buvo bepasibaigiąs, perduos kitam naujokui, kuris vietoje jo vyks į Europą.

Kitą dieną A. Abaaoudas atvažiavo užsidengęs veidą ruda skarele su skylėmis akims. Jis turėjo ginklą dėkle. „Jis pasakė, kad papasakos man apie misiją. Sakė, kad laiko turime nedaug, tik laukia patvirtinimo iš savo emyro. Pasakiau, kad vyksiu“, – pasakojo R. Hame.

Skubus apmokymas

R. Hame teigimu, jo apmokymas prasidėjo už pusvalandžio kelio nuo Rakos, viloje, kuri buvo A. Abaaoudo klasė. Ten jis pademonstravo kaip užtaisyti „Kalašnikov“ šautuvą. Mokydamasis R. Hame susižalojo nykštį, tačiau A. Abaaoudas liepė jam kartoti ir kartoti pratimą.

Kitą dieną A. Abaaoudas nuvežė R. Hame į parką, kad šis mokytųsi šauti į taikinį. Per mokymus A. Abaaoudas neteko kantrybės ir supyko, kad naujokas toks nepatyręs.

„Jis šaukė ant manęs, nes šaudžiau į orą. Liepė daug praktikuotis, kol net užsidegė žolė“, – pasakojo R. Hame.

Islamo valstybė

Trečią ir ketvirtą R. Hame mokymų dieną instruktorius buvo dar nekantresnis. Jis nupiešė ant apleisto pastato sienos žmogaus siluetą ir parodė, kaip mesti granatą. Nepatyręs R. Hamme numetė granatą nepakankamai toli, jį sužeidė šrapnelis. Tik pamatęs jį kraujuojantį, A. Abaaoudas nuvežė R. Hame į artimiausią kliniką sutvarstyti.

Vakare R. Hame nuvežė į butą Rakoje. Paaiškėjo, kad ten apgyvendinami nariai, vykdysiantis operacijas užsienyje. Vienas kambarys buvo sandėlis, kuriame buvo prikrauta savižudžių diržų, sprogmenų, ginklų ir batų. Kiti naujokai irgi buvo prancūzakalbiai. Tarp jų buvo prancūzas, kuris papasakojo, kad yra apmokomas aštuonis mėnesius. Jį kartu su R. Hame A. Abaaoudas nusprendė išsiųsti į Europą tą pačią dieną.

R. Hame ne itin sekėsi naudotis ginklais, užtai jis turėjo kitų privalumų, reikalingų IS: prancūzišką pasą, buvo dirbęs kompiuterių specialistu įmonėje „Astrium“, antrinėje prancūzų „Airbus“ kompanijoje.

Mažiausiai antrą kartą A. Abaaoudas pasirinko asmenį su informacijos technologijų žiniomis. Pernai balandį nusiųstas sprogdinti bažnyčių Prancūzijoje Sidas Ahmedas Ghlamas buvo antro kurso kompiuterinių technologijų studentas.

Paskutinė R. Hame apmokymų dalis vyko interneto kavinėje Rakoje, ten IS kompiuterių specialistas įteikė jam USB atmintinę. Joje buvo programa, su kuria galima ištrinti naudotojo veiksmų istoriją kompiuteryje, taip pat šifravimo programa „TrueCrypt“, kuri, ekspertų teigimu, iki šiol neperprasta.

Užsienio operacijų padalinys ketino atnaujinti operacijas po kelių mėnesių gėdingų nesėkmių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (590)