Trečiadienį visą dieną juos blokavo vietos gyventojai. Kai baigėsi konfliktas, prie šarvuotų automobilių liko keli šimtai žmonių. Derybose dalyvavo Ukrainos sausumos pajėgų atskiros 25-osios oro-desantinės brigados vadinamieji žalieji žmogeliukai. Ant jų uniformų prisiūtos Georgijaus juostos. Šie žmonės buvo su kaukėmis, ginkluoti, praneša unian.net.

Po derybų karius išleido, tačiau jie atidavė šautuvo dalis, be kurių neįmanoma iššauti. Kareivių teigimu, jie grįžta į Dnepropetrovską.

Kariai užtikrino, kad susidūrimų su vietiniais nebuvo. Be to, žmonės atnešdavo jiems maisto, konservų ir vandens.

„Gautas įsakymas, kad turime pervažiuoti iš taško A į tašką B, nežinau, kur tiksliai. Civiliai gyventojai normaliai į mus reaguoja. Žmonės tiesiog stovi ir neleidžia mūsų toliau. Sako mums grįžti atgal į brigadą“, – pasakojo kareivis Aleksejus Mitkovas.

Blokuotojai irgi pasakojo, kad kariai tolerantiški, o juos sustabdė, nes nenori, kad šaudytų į gyventojų namus.

„Susirinkome, kad sustabdytume šią techniką. Mūsų tai netenkina. Mums nereikia pilietinio karo. Šie vaikinai – mūsiškiai. Kaip jie į mus šaudys?“ – teigė gyventoja Alla.

Ne visi kariai liko be ginklų. Kiekviename šarvuotame automobilyje vienas karys liko su automatu.
Trečiadienį Kramatorske rusų diversinės teroristinės grupuotės ir vietos ekstremistai užgrobė kelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų šarvuotus automobilius.

Mariupolyje nukauti trys separatistai, 13 sužeistų, 63 sulaikyti

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ skelbia, jog Ukrainos Mariupolio mieste naktį į ketvirtadienį per prieš Nacionalinę gvardiją surengtą ataką žuvo 3 separatistai, 13 sužeistų, o 63 asmenys sulaikyti, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

„Naktį, reaguojant į separatistų surengtą ataką prieš Nacionalinę gvardiją Mariupolyje, vidaus reikalų ministerijos pareigūnai surengė operaciją, skirtą surasti ir sulaikyti užpuolikus, kurių, remiantis skaičiavimais, buvo apie 300“, - rašo ministras.

Anot A.Avakovo, separatistams pradėjus į Ukrainos gynėjus mėtyti sprogstamuosius užtaisus ir Molotovo kokteilius bei šaudyti, Nacionalinės gvardijos kovotojai pradėjo gintis ir šaudyti įspėjamuosius šūvius. Į perspėjimą separatistai nesureagavo, tad priimtas sprendimas šaudyti. Malšinant neramumus, dalyvavo visos miesto milicijos pajėgos.

„Bendromis Nacionalinės gvardijos ir miesto policijos pastangomis po neilgai trukusio susirėmimo užpuolikai buvo susekti ir nuginkluoti. Atsižvelgiant į pastarosios nakties įvykius, priimtas sprendimas vidaus reikalų ministerijos pajėgas sustiprinti specialiojo būrio „Omega“ kovotojais. Pasiųsta ir sraigtasparnių“, - pareiškė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos vadovas.

8 valandą ryto operacija buvo vykdoma ir toliau. Vidaus reikalų ministerijos specialiosios pajėgos ir toliau persekioja vieną ginkluotų separatistų grupę, gatvėse patruliuoja milicijos pajėgos.

„Ukrainos vidaus reikalų ministerija nuostolių nepatyrė. Preliminariais duomenimis, buvo nukauti 3 separatistai, 13 sužeistų, 63 sulaikyti. Iš jų atimti ginklai, ryšio priemonės ir Rusijos mobiliojo ryšio operatorių mobilieji telefonai. Nustatinėjamos sulaikytųjų tapatybės“, - teigia A. Avakovas.

Ukrainos nacionalinė gvardija savo tinklalapyje nurodė, kad nežinomi asmenys atakavo Ukrainos vidaus kariuomenės Mariupolio bataliono bazę, kai kariai atsisakė pereiti į jų pusę.

„Piliečiai pradėjo klibinti įvažiavimo vartus, taip pat mėgino jėga atidaryti patikros posto duris ir padegė pastatą Molotovo kokteiliais. Kariai jį ginė, gesindami gaisrą ir šaudydami perspėjamuosius šūvius į orą. Tačiau žmonės atsisakė nurimti, ir šūviai į orą jau girdimi pačioje minioje“, – sakoma pranešime.

Užpuolikai prie karinio dalinio prisiartino trečiadienį apie 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Jie pareiškė vadams, kad kariai „turi sutikti pereiti į „liaudies“ pusę arba po 15 minučių bus pradėtas dalinio šturmas“, nurodė Nacionalinė gvardija.

Į tą karinį galima patekti tik su leidimais, o teisėsaugos pareigūnams leista naudoti „fizinio pasipriešinimo priemones, specialiąsias priemones, o kraštutiniais atvejais – netgi ginklus“, pažymėjo gvardija.

Tačiau minia pradėjo siaubti bazę, nepaisydama perspėjimų.

Kaip praneša Ukrainos žiniasklaida, prie karinio dalinio kareivinių susirinkę žmonės reikalavo, kad kariai „pasidalytų su jais ginklais“, o vėliau pradėjo mėtyti butelius su degiu skysčiu ir padegė policijos mikroautobusą.