Jis pabrėžė kad itin intensyviai kaunamasi prie Debalcevės miesto, kuris yra svarbus geležinkelių ir kelių mazgas į šiaurės rytus nuo Donecko; ten vyriausybės pajėgos yra beveik iš visų pusių apsuptos separatistų.

„Palei visą konflikto (su separatistais) liniją, pradedant Luhansko sritimi ir baigiant Mariupoliu, mūsų nuostoliai yra 15 nukautųjų ir 30 sužeistųjų“, – sakė jis žurnalistams.

S.Poltorakas pripažino, kad dalį Debalcevės kontroliuoja separatistai.

Ministras taip pat nurodė, kad per visą kovos veiksmų Donecko oro uosto rajone laikotarpį žuvo 14 Ukrainos karių, 16 – paimta į nelaisvę. Pasak jo, belaisvių likimu rūpinasi Ukrainos saugumo tarnyba.

Intensyvus separatistų pajėgų telkimas

Prorusiškų separatistų pajėgos ir toliau telkiamos prie Uglegorsko, į šią teritoriją siunčiama vis daugiau kovotojų ir artilerijos pabūklų. Visoje Ukrainos rytų teritorijoje pastebimas suintensyvėjęs pajėgų telkimas.

Šią informaciją savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė karinių politinių tyrimų centro vadovas, grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas.

Pasak jo, sunkiausia situacija Donbase šiuo metu susiklosčiusi Debalceve. Jenakijevo rajone – Uglegorsko prorusiškų separatistų pajėgos ir toliau stiprina savo pozicijas, todėl Uglegorske ir į pietus nuo šios teritorijos verda aršios kovos, praneša „Unian“.

Taip pat Jenakijevo srityje pastebėtas konvojus (15 vienetų sunkiasvorių mašinų, lydimų ginkluotos palydos).

Anksčiau pastebėta kita šarvuočių grupė, kurioje – 8 tankai ir 14 vienetų pėstininkų kovinių transporto priemonių.

D. Tymčukas pažymi, kad prorusiški sepataristai Uglegorske veikia remiami artilerija.

Pasak jo, artilerijos pastiprinimas tiekiamas iš Mekejevkos ir Jenakijevo priemiesčių.

Šalia Černuhino ir Novogrigorovka rajonų taip pat pastebėtas didelis prorusiškų separatistų pajėgų telkimas.

Taktinė prorusiškų separatistų grupė šiame regione dalyvavo kovose Troickogo ir Sanžarovki rajonuose. Skaičiuojama, kad šią grupę sudaro iki 350 kovotojų, 12 tankų, 25 šarvuočiai.

Kaip teigia D. Tymčukas, ši taktinė separatistų grupė veikia gana siaurame ruože maršrute tarp Alčevsko ir Debalcevo ir stengiasi koncentruotai neutralizuoti Ukrainos pajėgas.

Kontaktinė grupė pateikė pasiūlymų

Trišalė „kontaktinė grupė“ pateikė konkrečių pasiūlymų, kurie gali padėti deeskaluoti konfliktą rytų Ukrainoje, ir būtų įtraukti į dokumentą, planuojamą šeštadienį pasirašyti per Minske vyksiančias taikos derybas.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad šio dokumento juodraštis buvo parengtas per trečiadienį vykusį Ukrainos prezidento Petro Porošenkos susitikimą su kontaktine grupe ir papildytas ketvirtadienį.

„Konsultacijų Minske išvakarėse trišalė kontaktinė grupė pasiekė supratimą, kad būtina siekti tolesnių praktinių žingsnių: pasirašyti sutartį dėl nedelsiamo ugnies nutraukimo ir sunkiosios ginkluotės atitraukimo nuo fronto linijos (skiriamosios linijos), kaip buvo susitarta pagal 2014 metų rugsėjo 19 dienos Minsko memorandumą; panaikinti apribojimus įvežti būtiniausias prekes ir humanitarinę pagalbą į (karo) paveiktus rajonus Donecko ir Luhansko srityse, taip pat pasiekti reikšmingą pažangą įkaitų paleidime“, – sakoma pranešime.

ESBO pabrėžė, kad trišalė kontaktinė grupė pasiruošusi šeštadienį išvykti į Baltarusijos sostinę, kur turėtų vykti derybų tarp Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų etapas, siekiant įgyvendinti rugsėjį priimtus susitarimus, turinčius realizuoti P.Porošenkos pasiūlytą taikos planą.

Šio proceso šalių susitikimą Minske iš pradžių planuota surengti penktadienį, tačiau jis neįvyko, kilus ginčui, kas turi atstovauti Donecko ir Luhansko separatistams.

Trišalę kontaktinę grupę sudaro Ukrainos, Rusijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.