Partiją „Apsisprendimas“ (Vetëvendosje) įkūręs deputatas Albinas Kurti, kuris praėjusią savaitę paleido ašarines dujas Kosovo parlamente, protestuodamas dėl svarbių susitarimų, pasiektų su Serbija, buvo atvežtas į Prištinos centre esančią policijos nuovadą apklausti, nurodė policija.

Kai jis buvo laikomas policijoje, maždaug 200 protestuotojų, tarp kurių buvo ir opozicijai priklausančių parlamentarų, susirinko prie nuovados ir ėmė svaidyti akmenis bei daužyti langus.

Policija panaudojo ašarines dujas, kad sutramdytų protestuotojus, kai per kilusius susirėmimus buvo sužeisti trys demonstrantai ir septyni policijos pareigūnai, sakė policijos atstovas spaudai Baki Kelani.

Vėliau A.Kurti buvo paleistas ir savo šalininkams pareiškė, kad susitiks su jais kitame mitinge.

„Nepasiduosime. Likime vieningi“, - sakė jis.

„Raginu jus nesustoti, kol užkirsime kelią sukurti „bendriją“, - sakė jis, turėdamas galvoje kuriamą etninių serbų savivaldybių Kosove, turėsiančių daugiau galių spręsti vietos reikalus, asociaciją.

A.Kurti vadovauja Kosovo dialogo su Serbija priešininkų stovyklai, kuri ypač nepatenkinta tarpininkaujant Europos Sąjungai pasiektu susitarimu, pagal kurį Priština įsipareigojo suteikti daugiau finansinių ir įstatymų leidybos teisių Kosovo serbų mažumai.

Opozicija mano, kad jei bus sukurta serbų vadovaujamų savivaldybių asociacija, paaštrės etninis susipriešinimas ir sustiprės Serbijos įtaka Kosove.

Susitarimo priešininkai, norėdami sutrikdyti parlamento darbą, posėdžių salėje ne tik leido ašarines dujas, bet ir pūtė švilpukus bei mėtė kiaušinius.

Vyriausybė ir užsienio šalių ambasados pasmerkė ketvirtadienį parlamente įvykusį incidentą, kai A.Kurti posėdžių salėje paleido ašarines dujas, dėl kurių nualpo du deputatai.

Kosovas, kurio dauguma gyventojų yra albanai, 2008-aisiais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, kurią Belgradas griežtai atsisakė pripažinti ir tebelaiko Kosovą savo pietine provincija.

1998-1999 metais tarp Kosovo ir Serbijos vyko karas, kuris baigėsi, kai serbų pajėgos po 11 savaičių trukusios NATO bombardavimų kampanijos pasitraukė iš Kosovo.

Europos Sąjunga 2013-aisiais pasiektą susitarimą, kuris vis dar įgyvendinamas, laiko priemone įtvirtinti stabilumą buvusioje Jugoslavijoje. Tuo tarpu A.Kurti, kuris dešimtajame dešimtmetyje buvo įkalintas Serbijos už tai, kad agitavo prieš Belgrado valdžią Kosove, sako, kad šis susitarimas kelia grėsmę taip sunkiai iškovotam Kosovo suverenitetui.