Derybos turėtų įvykti jau trečiadienį ir ketvirtadienį. Kol kas neaišku, kas derybose atstovaus Pchenjanui. Pietų Korėjos atstovas bus susivienijimo ministras Ryoo Kihl Jae.

Susitikimas darbiniu lygiu prasidėjo sekmadienį pasienio vietovėje Panmunjome ir buvo pirmasis toks per daugiau nei dvejus metus. Po 18 valandų abi pusės susitarė atnaujinti aukšto rango derybas.

Anot duomenų, Seulas pradžioje siekė susitikimo ministrų lygiu, tačiau komunistinės Šiaurės atstovai su tuo nesutiko. Galiausiai pasiektas kompromisas - "pokalbiai vyriausybiniu lygiu".

Derybose pirmiausiai bus kalbama apie Kesono ateitį. Šiaurės Korėja balandį uždarė šią savo teritorijoje esančią specialiąją ekonominę zoną ir išsiuntė 53 000 šia dirbusių pietų korėjiečių.

Pramoniniame komplekse netoli sienos nuo 2004-ųjų yra įsikūrę daugiau kaip 120 Pietų Korėjos firmų. Šis kompleksas yra svarbus pajamų šaltinis nuskurdusiai Šiaurės Korėjai.

Kitos būsimų derybų temos, KCNA teigimu, bus karo išskirtų šeimų sujungimas ir turistų iš Pietų Korėjos kelionių į Kumgango kalnus atnaujinimas. Pietų korėjiečiai vengia šių kalnų, kai čia 2008-ųjų viduryje Šiaurės Korėjos kareivis nušovė pietų korėjietį.

Pchenjano sprendimas atnaujinti pokalbius su Seulu buvo netikėtas. Pastaraisiais mėnesiais konfliktas pusiasalyje tik aštrėjo.

Šiaurės Korėjos vadovybė provokavo pasaulio bendruomenę, be kita ko, raketų paleidimais ir vienu branduoliniu bandymu ir grasino branduolinėmis atakomis prieš Pietų Korėją ir JAV.

Tačiau pastarosiomis dienomis staiga pasirodė įtampos švelninimo ženklų iš komunistinės Šiaurės pusės. Praėjusios savaitės pabaigoje, be kita ko, vėl atnaujintas kovą nutrauktas nuolatinis telefono ryšys su Seulu.