Kiek anksčiau amerikiečių ekspertų išvadomis pasidalino leidinys „New York Times“: jiems į galvą atėjo kita analogija – su Rusijos lėktuvų sprogimais 2004 metais, rašo newsru.com.

„Schweppes-bombos“ bei teroro išpuolio lėktuve „A321“ aukų pasų nuotraukos buvo publikuotos ekstremistų propagandinio žurnalo „Dabiq“ naujame numeryje. Nuotraukoje matyti 0,33 litro talpos „Schweppes Gold“ gėrimo skardinė, taip pat laidai, ilgas metalinis cilindras ir kažkoks juodas plastikinis prietaisas su jungikliu.

„Kommersant“ praneša, kad FTB pareigūnai nagrinėja „Islamo valstybės“ publikaciją. Pasak Rusijos prezidento atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo, Kremliuje šią nuotrauką taip pat matė. Apie pasų nuotrauką Kremlius nieko nežino.

Ir „New York Times“ ekspertai, ir „Kommersant“ kalbintas sprogimų ekspertas atkreipia dėmesį į bombos konstrukcijos paprastumą.

Sprendžiant iš nuotraukos, sprogmenų detonavimui buvo panaudotas standartinis sovietinio pavyzdžio elektros detonatorius, taip pat paprasčiausias kiniškas elektros jungiklis, naudojamas buitiniuose prietaisuose.

Prie jungiklio lipnia juosta buvo priklijuota nedidelė dėžutė. Jos turinio nesimato, tačiau viduje turėtų būti baterijos ir mikroschema su laikmačiu. Leidinys nurodo, kad šiuos elektronikos komponentus galima laisvai įsigyti parduotuvėse.

„Kommersant“ taip pat primena, kad sprogstamuosius prietaisus, kai į aliumines gėrimų skardines pripildoma sprogmenų, aktyviai naudojo teroristai Šiaurės Kaukazo konfliktų metu. Leidinio šaltiniai atkreipė dėmesį, kad „Islamo valstybės“ nuotraukoje pavaizduotos bombos detonavimo mechanizmas analogiškas tų, kurias teroristai naudojo sprogdindami gyvenamuosius namus Maskvoje 1999 metų rugsėjo 8 ir 13 dienomis.

Priminsime, kad šių teroro išpuolių aukomis tapo 230 žmonių. Paaiškėjo, kad išpuolius įvykdė iš Šiaurės Kaukazo kilę asmenys, o rengė juos Khattabas ir jo dešinioji ranka Abu al-Validas. Vėliau jie abu per specialią operaciją buvo sunaikinti.

Suprantama, bombų galingumas skiriasi. Be to, tada mikroschemos su laikmačiais nebuvo tokios populiarios, todėl teroristai vietoj jų naudojo elektroninius laikrodžius „Casio“ ir baterijas.

DELFI primena, kad trečiadienį „Islamo valstybės“ grupuotė (IS) pranešė, kad slapta įnešė bombą į praėjusį mėnesį sudužusį Rusijos lainerį, išsiaiškinusi, kaip apeiti saugumą Egipto oro uoste.

Paskutiniame grupuotės internetinio žurnalo „Dabiq“ numeryje IS pranešė, kad iš pradžių planavo numušti lėktuvą, priklausantį vienai iš JAV vadovaujamos koalicijos, atakuojančios jų kovotojus Sirijoje ir Irake, šalių.

Tačiau kovotojai savo taikinius pasirinko Rusijos lėktuvą, kuris skrido iš Raudonosios jūros Šarm el Šeicho kurorto, kai rugsėjo pabaigoje Maskva pradėjo savo oro pajėgų kampaniją Sirijoje, nurodoma žurnale.

„Islamo valstybės“ grupuotė paskelbė bombos nuotrauką, kuri, pasak jos, buvo susprogdinta Rusijos keleiviniame lėktuve ir kuri nusinešė 224 juo skridusių žmonių gyvybes.

Šis anglų kalba leidžiamo ekstremistinės grupuotės leidinio numeris išėjo su antrašte „YPATINGA savadarbio sprogstamojo užtaiso, kuris susprogdino Rusijos lainerį, nuotrauka“.

Nuotraukoje matyti geltona gėrimo „Schweppes Gold“ skardinė ir, iš pažiūros, kitos sprogmens sudedamosios dalys.

Ši džihadistų grupuotė, turinti savo padalinį ir Sinajuje, jau anksčiau prisiėmė atsakomybę už Rusijos lėktuvo katastrofą, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Rusijos saugumo tarnyba antradienį paskelbė, kad lėktuvas nukrito dėl jame sprogusios bombos. Dauguma žuvusiųjų buvo rusų turistai. Egipto pareigūnai sako vis dar tiriantys nelaimės priežastį.