„Daugiau negu 6 tūkst. gyvybių buvo prarastos per trumpesnį negu metų laikotarpį dėl kautynių Rytų Ukrainoje“, – sakoma JT aukštojo žmogaus teisių komisaro Zeido Ra'ado Al Husseino pranešime.

Paskelbęs jau devintąją savo biuro ataskaitą apie padėtį smurto krečiamoje Ukrainoje, komisaras paragino visas konflikto šalis laikytis Minsko taikos sutarties ir „sustabdyti beatodairišką bombardavimą bei kitus kovos veiksmus, kurie sukūrė siaubingą padėtį civiliams“.

Šie komentarai buvo išsakyti tuo metu, kai kautynės Ukrainos rytuose jau kelias pastarąsias dienas buvo pastebimai aprimusios, o šis faktas didina viltis, kad abi konflikto pusės deda pastangas įgyvendinti trapias paliaubas, dėl kurių buvo susitarta tarpininkaujant Europos lyderiams

Tačiau JT niūriai nušvietė padėtį smurto nualintoje šalyje ir pabrėžė, kad konfliktas nuo šių metų pradžios „smarkiai eskalavosi“ .

Jungtinės Tautos pateikė detalių, kaip konfliktas veikia civilius – įskaitant savavališkus areštus, kankinimus, žmonių dingimus, dėl kurių daugiausiai kaltinamos ginkluotos prorusiškų separatistų grupuotės, bet kai kuriais atvejais – Ukrainos teisėsaugos institucijos.

Ataskaitoje kalbama apie įtariamas savavališkas grupines egzekucijas. Manoma, kad jų aukomis tapo ir Ukrainos vyriausybės pajėgų kariai, kurių palaikai buvo rasti „baltais elektros laidais surištomis rankomis“ Donecko oro uoste po to, kai jį sausį užėmė separatistų pajėgos.