Generolas Peteris Wallas pabrėžė, kad ilgus Irako ir Afganistano karus atsirado nenoras rizikuoti, informuoja telegraph.co.uk.

Ateityje karinės operacijos veikiausiai taps trumpomis, staigiomis intervencijomis, o vadams teks labiau rizikuoti. Na o norint tokius karus laimėti, visuomenei ir ginkluotosioms pajėgoms teks praplėsti tolerancijos ribas, sakė jis.

Generolo teigimu, po dešimtmečio karo Afganistane ir Irake kariuomenė privalo keistis, tad jo prognozėmis, ateityje ginkluotosios pajėgos iš esmės kariaus kibernetinį karą.

P. Wallas įsitikinęs, kad tarptautinė situacija yra gerokai sudėtingesnė, o Britanija „turi būti pasirengusi politiškai, protiškai, emocionaliai ir karinėmis priemonėmis įsikišti ginti šalies interesus, jei tai būtų būtina“. Per Afganistano ir Irako karus „sustiprėjo visuomenės nenoras rizikuoti, o kampanijos išsikvėpė“. Ateityje operacijos greičiausiai bus trumpesnės, kaip šiemet vykusi prancūzų misija prieš islamo kovotojus Malyje.

Prieš savaitę Britanijos Aukščiausiasis Teismas priėmė nutarimą, kad vyriausybės pareiga – apsaugoti savo kareivius ir ginti jų žmogiškąsias teises net kovos lauke.

Nutarimas atveria kelią skundams dėl kareivių mirčių ir sužeidimų tais atvejais, kai jie nebuvo aprūpinti tinkama įranga ar transporto priemonėmis.

Aukšto rango kariškiai jau įspėjo, kad šis nurodymas gali supančioti vadus karo lauke – šie baiminsis, kad nebūtų apkaltinti žuvus kariams.

P. Wallas mano, kad šio nutarimo poveikis išaiškės praėjus kiek laiko. „Užtikrinu, kad nurodymas neturės įtakos mūšio karštyje priimamiems sprendimams“, – sakė jis.

Jis pabrėžė, kad kibernetinių karų grėsmė skatina ginkluotąsias pajėgas keisti mąstyseną ir veiksmus – reikės sugebėti gintis ir pulti. „Į mūsų planus, vadovavimą <...> turi būti iki galo integruotos kibernetinės priemonės“, – sakė P. Wallas.

Gynybos štabo vadas Davidas Richardsas pareiškė, kad ginkluotosios pajėgos turėtų jaustis kibernetinėje erdvėje taip, kaip žemėje, vandenyje ar ore.