Anksčiau vardus dažniausiai keisdavo tik konkreti žmonių grupė – tie, kuriems gimdytojai dėl vienokių ar kitokių priežasčių davė kvailoką ar erzinantį vardą, arba turtingi ir garsūs žmonės, kurių kiekvienas asmeninio gyvenimo aspektas prilygsta kone viešųjų ryšių akcijai.

Jungtinės Karalystės atlikėjas ir dainų kūrėjas Eltonas Johnas kažkada buvo Reginaldas Kennethas Dwightas, amerikiečių aktorius Johnas Wayne‘as tėvų buvo pavadintas Marionu Robertu Morrisonu, supermodelio Elle Macpherson tikrasis vardas Eleanor Nancy Gow, o golfo žaidėjas Tigeris Woodsas atsisakė nekalto vardo Eldrikas ir vietoj jo pasirinko plėšresnį.

Tačiau dabar aiškiai pastebima tendencija, jog vardus ir pavardes keisti skuba ir eiliniai žmonės.

Neseniai paauglys savo vardą pasikeitė į Facebookdotcom Forwardslash-Mountaindew UK – taip jis tikėjosi laimėti konkursą. O štai „Asda“ darbuotojas Gregas Lewisas, pralaimėjęs lažybas, tapo Dr Pasty-Smasher Omelette.

Niekas negali ginčytis – pasikeisti vardą šiandien tapo madinga. Remiantis naujausiais statistiniais „UK Deed Poll Service“ duomenimis, šį rugsėjį, lyginant su tuo pačiu praeitų metų mėnesiu, Jungtinėje Karalystėje buvo parengta 30 proc. daugiau teisinių vardo keitimo dokumentų.

Atrodo, kad šie metai bus rekordiniai – 58 tūkst. britų iki 2011 metų pabaigos jau galės džiaugtis naujais vardais. Praeitais metais šis skaičius buvo 4 tūkst. mažesnis. Dar prieš dešimt metų, vardus pasikeitė tik 5 tūkst. britų.

Daugumą britų pasikeisti vardus įkvepia jų dievinamos garsenybės. Per pastaruosius kelerius metus „UK Deed Poll Service“ pasveikino 15-ą naujų Wayne‘ų Rooney, penkias Amy Winehouse ir 30 naujų Michaelų Jackosonų.

Daugiausia vardų keitimo dokumentų buvo parengta išsiskyrusioms moterims ir santuoką nutraukusioms moterims, kurios norėjo pakeisti savo vaikų pavardes.

Kitos vardų ir pavardžių keitimo priežastys: noras pritaikyti vardus ir pavardes anglų kalbai bei susituokusių porų noras suvienodinti pavardes. Smagus pavyzdys – praeitais metais susituokę Michealas Pughas ir Rebecca Griffin pasirinko bendrą Puffinų pavardę.

Pastaraisiais metais nemažai britų vardus ir pavardes keitėsi į tuos, kuriuos naudoja socialiniuose tinkluose.